Oaza spokoju Hanki - rok 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oaza spokoju Hanki - rok 2012

Post »

Jadziu, te niebieskie kwiatki wyglądają na ostróżkę letnią. Jak ją raz wysiejesz, to juz będziesz miała zawsze :lol:

Haniu, czytałam kiedyś, że róże nie lubią częstego podlewania, wolą rzadziej, ale solidnie. Wypróbowałam i to się u mnie sprawdza, więc tak podlewam :D
Liliowcami sie nie martw! Widzę, że na tych co pokazałaś, są malutkie falbanki. W przyszłym roku na pewno będą większe. Podobno liliowce dopiero w 3-cim roku wykształcają właściwe kwiaty. Mam Black Stocking, który rosnie u mnie 3-ci rok i nadal nie ma falbanki, ale ma tak cudny kolor, że wystarczy mi za wszystkie falbanki :lol:
Lilie cudne! I powtórzę się: po tych zdjęciach wcale nie widać, że poniosłaś jakieś straty w liliach czy różach! Uzupełniłaś je chyba z nadwyżką! ;:138
A warzywnik :shock: Ile ogórów! A ja mam ... cztery :;230
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Lilie i liliowce - cudowne!
Wyobraź sobie, ze dotąd nie mam u siebie ani jednego liliowca... :oops: Ale to się zmieni!
A co to za piękna różyczka na pierwszym zdjęciu?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pieknie u ciebie to wszystko wyglada :wit
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witam
Iza z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy dot.nazewnictwa wszelkich kwiatów,ale to nie jest ostróżka letnia.Ostróżkę też mam.Pocieszyłaś mnie odnośnie liliowców.Będę czekać,może zdążą pokazać swoją urodę.Powiem szczerze,że w liliowcach oprócz mięsistości kwiatu najbardziej rajcują mnie falbanki.Róże uzupełniłam ale lilii nie i dlatego nie mam trąbkowych,królewskich,LO no i wiele innych.Ogórki już kiszę i powiem to tak,jak na moje gospodarstwo to zapasy już zrobione,teraz rozdaje :;230 .Chciałam dziś zrobić lepsze zdjęcia ale dziś u mnie p.....jak to w kieleckim
Ten niebieski- kwiatki ma bardzo małe ale całkiem podobne do orlików.Roślina tworzy dużo rozgałęzień i wygląda jakby krzew.To na pierwszym zdjęciu to jedna roślina..Będę chciała zebrać nasiona,tylko czy mi się uda ?jestem całkowitym laikiem w tej dziedzinie ;:223 .Czekam na Twoją Iza podpowiedź,a teraz zobacz,może rozpoznasz
Obrazek Obrazek
Jadzia jak tylko mi się uda-myślę z Waszą pomocą-to nasiona Ci wyślę
Ewa długo się opierałam przedkładając lilie nad liliowce ale w końcu poległam.Dziś twierdzę,że liliowce to warte zachodu kwiaty
Izabelka jesteś miła,ale Twojego ogrodu botanicznego nic nie przebije
A na koniec zapraszam na spacer-u mnie wiatr i zimno
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Haniu jak mają kwiatki jak orliki to powinny mieć takie same nasienniki jak orliki.Dzisiaj właśnie zebrałam nasionka z moich żółtych kosmicznych jak je Tosia nazywa .One kwitną póżniej .Może to taki gatunek orlików moja nasturcja Vanile Ice ma też takie kwiaty jak orliki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, teraz widzę, że to nie ostróżka letnia, ale ... wydaje mi się, że to też rodzaj ostróżki. Dostałam kiedyś od Halinki/hal sadzonkę takiej kępiastej, niskiej ostrózki, ale niestety nie zakwitła u mnie, bo wzięła i zakończyła zywot. Znalazłam ją później w necie i dowiedziałam się, że ta odmiana jest bardzo krótkowieczną bylinką. Widocznie miała juz swój wiek :lol:
Twoja wygląda inaczej, ale kwiatki prawie takie same.
Co do nasion, to Jadzia już Ci podpowiedziała, a ja nawet zauważyłam na zdjęciu zielony jeszcze nasiennik :D
U Ciebie , mimo strat, duzo lilii jeszcze kwitnie, a moje WSZYSTKIE skosił przymrozek. Właściwie prawie wszystkie, bo 1 (słownie:jedna!) zakwitnie.

Zdjęcia przepiękne! ;:138 Ale przecież u Ciebie to norma ;:215
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Jadzia i Iza jak tylko uda mi się zebrać to wysyłam.
U mnie co chwila pada no i zrobiło się zimno.Dla pokrzepienia zapraszam na malutki spacer.Trochę nowych lilii rozchyliło swoje kielichy,róże odpoczywają,chociaż niektóre pokazują już kwiaty.Wydaje mi się,że w drugim występie róże są ładniej wybarwione no i kwiaty mają większe
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Haniu :wit Cudnie , cudnie , cudnie ;:215 Lilie i liliowce są chyba nie do pobicia , chociaż Twoje róże też cudne ;:180 ;:180
Pozdrowienia dla Agatki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocham ;:167 ten lipcowy ogród tętniący kolorami i zapachami .Moje lilie już kończą kwitnienie .Teraz zaczynają kwitnąć pieguski Flore Pleno też masz chyba te lilie ,a gdybyś nie miała to Ci wyślę Haniu
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O tak, lipiec ro najpiękniejszy miesiąc w każdym ogrodzie! I jeszcze czerwiec :wink:
No, ale takie szaleństwo liliowo-liliowcowe jak u Ciebie Haniu ;:138 , to już tylko w lipcu :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Szaleją te liliowce u Ciebie, albo musisz im dogadzać albo są zaczarowane. :)
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich
Tereniu dzięki za pochwały.Pozdrowienia od Agatki i zapraszamy na kawę jak będziesz w Kielcach
Jadzia-Flore Pene-nie wiem które to są.Lilii mam dużo ale jak się one zwią :oops: Jadziu zwróć uwagę na tą czerwoną.Ona nazywa się Isabell-polecam bo cudna.Jest to mój nowy nabytek
Iza-chwalisz mój ogród ale co się dzieje u Ciebie to klękajcie narody
Mariolka-witam bardzo serdecznie-dawno Cię nie było- i zapraszam ponownie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Haniu ;:196 Dziękuję za pozdrowienia i zaproszenie , ale w Kielcach będę dopiero po powrocie z sanatorium we wrześniu .
Myślałam żeby pojechać do Kielc , bo chciałam sobie kupić hortensje bukietową lub drzewkową - takie co nie przemarzają ale już chyba nie zdążę bo 6 jadę ( gdybyś była w jakimś agrocentrum to rzuć okiem na hortensje - proszę ) .
Róże cudne - wszystkie ;:180
Haniu nie wybierasz się na spotkanie do Ewy - gajowej ??? 26 sierpień - zapraszamy , ja przyjadę prosto z sanatorium .
Pozdrawiam serdecznie ;:168 i dla Agatki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HANIU Isabell R już zamówiona jakżeby inaczej :;230 :;230 Wiesz ,ze mam fizia na punkcie czerwieni :;230 Jeszcze nie widziałaś mojego nowego wiosennego nabytku od Sipa piękność jak dla mnie a zwie sie Silesia. Flore Pleno to taka ruda pieguska z lilii. Potem usunę Haniu
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cudne portrety! Jak zawsze :D
Haniu, czy ta żółto-biała róża, to może "Czajkowski"? (napisałam po polsku na wszelki wypadek, bo nie jestem w 100% pewna oryginalnej nazwy, a nie chce mi się szukać :wink: )
A ta prześliczna lilia, to Miss Lucy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”