Witam, jestem tu nowa więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś poprzekręcam, ale do rzeczy. mój lubczyk zrobił się cały brązowy na początku lipca, więc ścięłam cały krzew, wypuściły nowe piękne liście, ale już po kilku dniach krzew był ponownie cały w plamach coś mi się wydaje, że bez oprysku to się nie da.
Mi lubczyk też nie chce się trzymać sadziłem w różnych miejscach od ziemi ciężkiej po bardzo przepuszczalną i zawsze góra po roku wypadał mi ,w 2012 nie obudził się po zimie a już dorastał do 40cm. Na wiosnę posadziłem sadzonkę i karpe obydwie rośliny miały wys ok 40 cm zobaczymy wiosną co będzie z tego
Też mam problem z lubczykiem. Nie rośnie tak jak powinien, dorasta przy dobrych wiatrach do 30-40 cm. Proces wzrostu trwa bardzo długo. Podobno jest to roślina niewymagająca, a jednak coś jej nie sprzyja. Jagna971 - mówisz, że nie lubi kwaśnej ziemi? Muszę to wziąć pod uwagę wiosną i spróbować w innym miejscu. Może faktycznie w tym tkwi problem. Niestety miernik pH nie działa i muszę do wiosny nabyć nowy.
Lubczyk musi mieć dość głęboko i szeroko przekopaną , uprawioną glebę ,nie kwaśną , przepuszczalną,ale nie puszystą,jak jest sucho to trzeba podlewać ale tak , aby nie stała woda. Ma on grube korzenie palowe, które mogą gnić od nadmiaru wody. U mnie rośnie bardzo ładnie, a u sąsiadki " za miedzą " nie, ( przed sadzeniem kopie ziemię płyciutko, nie chce słuchać, że korzenie będą rosły w przyszłości głęboko). Co rok daję jej nową sadzonkę, a ona z uporem maniaka robi to samo.
Pozdrawiam.