Mały ogródek Łukasza :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek Łukasza :)

Post »

Ładna kolekcja lilii Ci się uzbierała. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Sądziłam, że tu zastanę gołe pole, a tu ogród z prawdziwego zdarzenia :lol:
Gratulacje Łukaszu. Tak trzymać ;:215
Masz akurat te rośliny, które mi się najbardziej podobają :!:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Witam wszystkich gości :)
Jutro ostatni dzień pracy, miałem jeszcze tam siedzieć cały sierpień, ale tak sobie pomyślałem, że to prawdopodobnie moje ostatnie wakacje, więc trzeba wykorzystać w 100%.
Teraz będzie dużo czasu na ogród tym bardziej, że kilka przeróbek się szykuje i nowości będzie trzeba na bieżąco sadzić i szukać dla nich miejsca. Już nie mam pomysłu gdzie zrobić jakieś nowe rabaty, ale nie ma gdzie :( Niby trawnika mnóstwo, a nic nie mogę powiększyć bo garaże są na końcu podwórka i jakoś trzeba dojechać.

Heleno dziękuję za miłe słowa, naprawde motywują do dalszej pracy :)
Grażynko, dotti, bebeluch chciałbym jeszcze powiększyć kolekcje o kilka azjatek i ot, na nie jakieś miejsce między roślinami musi się znaleźć :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

Łukaszu, twój ogródeczek jest urządzony "z gustem", jest raczej w innym stylu niż mój, ale baaaaaaaaaardzo mi się podoba (ja skupiam się raczej na roślinach o dużych kwiatkach). Nie byłabym sobą, gdybym nie zwróciła uwagę na liliowce i lilie, z tych pierwszych wpadł mi w oko twój ulubiony NN - cukiereczek ;:173 - jak duże ma kwiaty?
Powiedz mi jak często trzeba odnawiać żurawki, miałam jedną taką zwykłą i co 2 lata musiałam ją wykopywać i odnawiać bo rosła do góry, od dołu pozostawały "pniaki", a góra była coraz mniejsza. Dlatego pozbyłam się jej. Ale widzę, że jest ich mnóstwo i piękne odmiany, tyle że obawiam się że są kłopotliwe z tym odnawianiem ciągłym
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Luki10
200p
200p

Post »

Marzenko liliowiec NN miał maksimum 14cm pdczas upałów teraz przy chłodnej pogodzie czasem nawet do końca się nie otwierał.
Co do żurawek to wszystko zależy od odmiany, niektóre faktycznie rosną bardzo do góry np Hercules czy Marmalade, ale za to można je często rozmnażać. Są też odmiany które rosną bardziej w kępie i nowe przyrosty wyrastają bardziej od ziemi i nie wznoszą sie tak wysoko np żuraweczka Sweet tea, żurawka Peppermint Spice, Southern Comfort. Mam odmiany które rosną ponad 2 lata i nie były jeszcze rozsadzane,a rosną znakomicie. No, ale każdą żurawke po jakimś czasie trzeba rozsadzić, ja nie uważam tego za minus bo można wtedy pozyskać wiele sadzonek co robię bardzo często. Ostatnio zrobiłem ok 40 sadzonek z zaledwie 10 odmian, a na jesień planuje zrobić kolejne sadzonki z reszty odmian :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Witaj :wit
Przydreptałam z rewizytą i doznałam szoku liliowego ;:oj . Piękne, cudowne, nieziemskie ;:138 .
Jako że masz dużą kolekcję rojników zapytam, który z rojników osiąga największą rozetę :?: :?:
Bardzo chciała bym Echeverie taką bordową ciemną ale one ciepło lube z tego co wiem, więc chyba rojniki mi zostają w zamian.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Luki10
200p
200p

Post »

Nie znam nazw moich rojników, bo rzadko gdzie można je kupić pospiasne, ale mi to nie przeszkadza.
Mam kilka o wielkich rozetach, są na zdjęciach ze strony 2 , zdjęcia nr 3, 11(20cm to norma :) ), 15, 17
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

hmmmmmmmm, to może ja się skuszę na jakieś fajne odmiany z twoich żurawek, będę śledziła wątek
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Łukaszu Nymph jest prześliczna, mam w planach jej zakup, oby tylko trafiła :D U mnie też już mnóstwo lilii przekwitło, jeszcze ze 2 tygodnie i będzie liliowa pustka :cry:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Łukaszku przybyłam do Twojego ogrodu z rewizytą. Spacer po Twoich włościach to prawdziwa przyjemność . Tyle pięknego kwiecia: żurawki, lilie, liliowce, rojniki... Wszystko takie piękne i zadbane... Aż chce się tu zaglądać :D
Pozdrawiam Hala
Luki10
200p
200p

Post »

Dziękuje Halino za miłę słowa, dają siłę na dalszą prace :)

AGNESS ja włąsnie przekroczyłęm półmetek z liliami i jeszcze sporo nie pokazałem, myśle że jeszcze z 3 tygodnie się nimi naciesze. No, ale w tym roku dosadzałem lilie wyjątkowo późno to też będą kwitły dopiero w 2 tygodniu sierpnia.

Marzenkożurawki naprawde warto mieć w ogrodzie dodają koloru, więc zapraszam :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Łukaszu cudowna kolekcja lilii i aż miło na nie popatrzeć tym bardziej że moje jakieś w tym roku niewydarzone. Chyba zmiana miejsca im nie posłużyła
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Żurawki są przepiękne. Moje sadzone jesienią ub.r. w większości wymarzły. ;:174 U mnie jest dużo zimniej niż u Ciebie.
Przykrycie roślin na zimę to u mnie wielkie przedsięwzięcie. Wymarzł mi już drugi rok z rzędu bukszpan.
Może zaproponujesz jakieś "żelazne" żurawki?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

20 cm rozety rojników to jest coś ;:oj Kiedyś sobie sprawię takie.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Łukaszu,podobają mi się rabaty w Twoim ogródku,a obwódki z żurawek wyglądają świetnie. ;:63
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”