Chwasty w trawie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 paź 2011, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chwasty w trawie
Witam,
Na wiosne po zasianiu trawy pojawilo sie w jednym miejscu cos takiego jak w zalaczniku. Zaczelo sie to rozprzestrzeniac i wypelnia juz 1/3 podworka. Zaglusza trawe, jest twarde i paskudnie wyglada... Jak sie tego pozbyc na mlodej (tegorocznej) trawie????
http://img94.imageshack.us/i/imagemfzg.jpg/
http://img31.imageshack.us/i/imagebjy.jpg/
Na wiosne po zasianiu trawy pojawilo sie w jednym miejscu cos takiego jak w zalaczniku. Zaczelo sie to rozprzestrzeniac i wypelnia juz 1/3 podworka. Zaglusza trawe, jest twarde i paskudnie wyglada... Jak sie tego pozbyc na mlodej (tegorocznej) trawie????
http://img94.imageshack.us/i/imagemfzg.jpg/
http://img31.imageshack.us/i/imagebjy.jpg/
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Co to jest i jak to wytępić?
Kup Chwastox i opryskaj to. W ciągu 2-5 dni zacznie to się zwijać i uschnie i lepiej się pospiesz bo zacznie niszczyć Tobie trawnik, a szkoda mieć puste place.
-
- 10p - Początkujący
A nie zje mi to mlodego (tegorocznego) trawnika?
- gemciu83
- Kontakt:
Ile ten trawnik ma tygodni/miesięcy.
Jak ma więcej niż 5-6 tygodni to możesz to śmiało opryskać.
Zamiast 100% dawki użyj np. 90%. Przy czym chwastox jak dasz dawkę normalną nie ma prawa spalić trawy. Jak przesadzisz z dawką to tak możesz sparzyć trawnik.
Jak ma więcej niż 5-6 tygodni to możesz to śmiało opryskać.
Zamiast 100% dawki użyj np. 90%. Przy czym chwastox jak dasz dawkę normalną nie ma prawa spalić trawy. Jak przesadzisz z dawką to tak możesz sparzyć trawnik.
-
- 10p - Początkujący
Trawa jest z kwietnia
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Częste koszenie nie niszczy tego chwastu?Trawa jest ekspansywna i po pewnym czasie zagłusza wszystko ,przynajmniej u mnie.Nie można tylko dopuścić do nasion.
Pozdrawiam!!!
-
- 10p - Początkujący
Trawa jest koszona regularnie, co tydzien dob4,5 cm. Niestety co tydzien jak przyjezdzam to jest tego wiecej i na coraz wiekszym obszarze...
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Lutecki, pytałeś co to jest? Bardzo przypomina mi przymiotno kanadyjskie. Upierdliwy chwast choć leczniczy. Jeśli kiełkuje wiosną jest jednoroczny, jeśli jesienią - zimuje jako rozeta i jest dwuletni. Zachwaszcza ekspresowo, a rozsiewa się jak mniszek - wiatr roznosi fruwający puch. Walczyłem z nim ok. trzech lat - score pomógł,ale zostały tylko jednoliścienne, niekoniecznie te, które chciałem.
Francik.
Lutecki, pytałeś co to jest? Bardzo przypomina mi przymiotno kanadyjskie. Upierdliwy chwast choć leczniczy. Jeśli kiełkuje wiosną jest jednoroczny, jeśli jesienią - zimuje jako rozeta i jest dwuletni. Zachwaszcza ekspresowo, a rozsiewa się jak mniszek - wiatr roznosi fruwający puch. Walczyłem z nim ok. trzech lat - score pomógł,ale zostały tylko jednoliścienne, niekoniecznie te, które chciałem.
Francik.
Francik
-
- 10p - Początkujący
Chyba trafiles w dziesiatke z tym przymiotnem. Jak sie kosi to fakt, ladnie pachnie, ale jest chwastem. Po scieciu zostaje twarda lodyga ktora jest nie przyjemna w butach, a co dopiero na bosaka... Wlasnie wrocilem z oprysku chwastoxem, mam nadzieje ze rozwiaze moj problem. Posiadam system nawadniania wynurzalny i zastanawiam sie czy istnieja takie dozowniki ktore sie wpina w glowna rure, napuszcza srodek i oprysk jest wykonywany automatycznie ;-)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Francik, sorki ale z tego co pamiętam SCORE jest preparatem na choroby grzybowe a nie na chwasty.francikrecz pisze:Witam.
Walczyłem z nim ok. trzech lat - score pomógł,
Francik.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Dziękuję Gieniu za upomnienie. Używałem go przed napisaniem postu - dlatego pomyłka. To był starane 250 SC. Tak się ten środek chyba nazywał.
Francik.
Dziękuję Gieniu za upomnienie. Używałem go przed napisaniem postu - dlatego pomyłka. To był starane 250 SC. Tak się ten środek chyba nazywał.
Francik.
Francik
- gemciu83
- Kontakt:
Starane jest dobry ale ja go już nie polecę, ponieważ w tym roku kupiłem butelkę za 80zł i stwierdzam z przykrością, że środek jest chrzczony 
Wcześniej lubiłem ten środek bo miał "moc", a teraz woda.
Kup Chwastox bo tańszy i skuteczniejszy.
Mnie Starane zawiódł

Wcześniej lubiłem ten środek bo miał "moc", a teraz woda.
Kup Chwastox bo tańszy i skuteczniejszy.
Mnie Starane zawiódł

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A bezkompromisowy w takich sytuacjach jest Fernando; niestety tylko w litrowych za ok 60,-PLN.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Znaczy, zostaje rękodzieło? Maliny nie będą zbierane w tym roku, a jest tego ok. hektara
.

Bardzo zależy mi na poradach dotyczących tego chwastu, tak zareklamowałam bratu fachowców z forum i teraz nie mam co powiedzieć.