Ogród bez furtki
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród bez furtki
Witaj Aniu. Ja swoim żurawkom też przycinam przekwitnięte kwiaty to nie robi im szkody, są na forum tacy co w ogóle obcinaja kwiatostany nie dopuszczając do kwitnienia wtedy liscie są ładniejsze. śliczne widoczki, czekam na zdjęcia nowych obrzeży. Mam jeszcze pytanie czy Twój oleander na jednym ze zdjęć jest może czerwony? jeszcze takiego nie widziałam.
- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko miła i ciekawa rzecz, kiedy ty piszesz w moim wątku, ja to samo robię u ciebie
Tak jeden mój oleander ma ciemnoczerwone kwiaty, a ja myślałam, ze to takie pospolite. Kiedyś mialam piękny oleander o białych i pachnacych kwiatach i on najbardziej mi się podobał, ale w zimie go zaniedbałam i zasuszyłam, a szkoda, bo nie mogę teraz trafić na ten kolor kwiatów.

Tak jeden mój oleander ma ciemnoczerwone kwiaty, a ja myślałam, ze to takie pospolite. Kiedyś mialam piękny oleander o białych i pachnacych kwiatach i on najbardziej mi się podobał, ale w zimie go zaniedbałam i zasuszyłam, a szkoda, bo nie mogę teraz trafić na ten kolor kwiatów.
- IWONA1311
Aniu mój biały oleander ladnie pachnie ale nie ma pełnych kwiatów jeśli chcesz mogę dla Ciebie uszczknąć kawałeczek i ukorzenić 

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
No to fajna promocja ci się trafiła Aniu Z Bonici powinnaś być zadowolona a szałwię w takiej cenie to i ja bym chętnie kupiła A ja tak blisko mieszkam a nie byłam już z pół roku.
- MonaeS
Iwonko dziękuję, ale najpierw muszę obswoić M, który buntuje się na przechowawanie oleandrów na strychu, więc nie wiem co by powiedział na czwarty egzemplarz.
Właśnie wyciągnął mnie do ogrodu, aby podziwiać rozgwieżdzone niebo. I dla takich chwil warto mieszkać na wsi, bo w mieście tego się nie zobaczy.
-- 24 lip 2012, o 22:51 --
Gosiu jak zobaczylam te róże to w pierwszej chwili pomyślałam o tobie i gdybym miała twój telefon to bym na pewno zadzwoniła, ale niestety kontakt do ciebie mam w "ogrodniczym" zeszycie.
Właśnie wyciągnął mnie do ogrodu, aby podziwiać rozgwieżdzone niebo. I dla takich chwil warto mieszkać na wsi, bo w mieście tego się nie zobaczy.
-- 24 lip 2012, o 22:51 --
Gosiu jak zobaczylam te róże to w pierwszej chwili pomyślałam o tobie i gdybym miała twój telefon to bym na pewno zadzwoniła, ale niestety kontakt do ciebie mam w "ogrodniczym" zeszycie.

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Aniu
jak nie chcesz zbierać nasion , żeby potem wysiewać własne roślinki to nawet wskazane jest obcinanie kwiatostanów żeby nie osłabiać rośliny... tak jak Iwonka napisała - roślina ma więcej siły dla liści 

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Zgadzam się z Jagusią.Ja w przyszłym roku będę wycinała od razu wszystkie kwiatostany u żurawek i funkii nie dopuszczając do kwitnienia.
Aniu potrzeba mi Twojej pomocy w identyfikacji hortensji może wdepniesz?
Aniu potrzeba mi Twojej pomocy w identyfikacji hortensji może wdepniesz?
- MonaeS
Od kilku dni o niczym więcej nie myślę, więc spodziewaj się w kazdej chwili 

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji roślinki. Na 36 stronie na 5 zdjęciu od góry, jest taki mały krzewik z różowymi wiechami.
Mam taki sam, a nie znam jego nazwy i nie wiem jak mu pomóc.
Jest umiejscowiony w kąciku i nie zauważyłam wcześniej ,że zaczął chorować. Usychają końcówki i kwiatostan.
Piękny jest ten Twój ogród. Spaceruje po nim już od jakiegoś czasu i wszystko mnie zachwyca.
Mam taki sam, a nie znam jego nazwy i nie wiem jak mu pomóc.
Jest umiejscowiony w kąciku i nie zauważyłam wcześniej ,że zaczął chorować. Usychają końcówki i kwiatostan.
Piękny jest ten Twój ogród. Spaceruje po nim już od jakiegoś czasu i wszystko mnie zachwyca.
- IWONA1311
Beatko odpowiem Ci za Anię ta roślinka to bylina Astilbe (tawułka) 

- Norbitka
Dziękuje bardzo, zaraz biegnę o niej poczytać.
Wśród Was czuję się jak ignorantka, analfabetka ... nie potrafię nazwać połowy roślin rosnących u mnie.
Wśród Was czuję się jak ignorantka, analfabetka ... nie potrafię nazwać połowy roślin rosnących u mnie.
- IWONA1311
Beata nie przesadzaj człowiek uczy się całe życie, nie każdy musi się na wszystkim znać a właśnie dzięki forum będziesz mogła poznać roślinki rosnące u CiebieNorbitka pisze:Dziękuje bardzo, zaraz biegnę o niej poczytać.

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Beatko 
a myślisz że jak z nami było.... większość z nas nie wiedziała co ma... mnie do tego forum właśnie przyciągnął najpierw dział identyfikacji foto : możesz wstawić zdjęcie każdej nieznanej roślinki i czekać aż ktoś ją dla ciebie zidentyfikuje... a zapewniam cię że nie trwa to długo....
a i chodząc po różnych ogrodach, czasami natykamy się na roślinkę, którą mamy ale tzw nn... wtedy wystarczy spytać właściciela co to

a myślisz że jak z nami było.... większość z nas nie wiedziała co ma... mnie do tego forum właśnie przyciągnął najpierw dział identyfikacji foto : możesz wstawić zdjęcie każdej nieznanej roślinki i czekać aż ktoś ją dla ciebie zidentyfikuje... a zapewniam cię że nie trwa to długo....
a i chodząc po różnych ogrodach, czasami natykamy się na roślinkę, którą mamy ale tzw nn... wtedy wystarczy spytać właściciela co to

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- Norbitka
Poczytałam....
Moja tawułka chyba po prostu uschła.
Rośnie dokładnie w miejscu w jakim nie powinna czyli sucho i plaża....
Chyba muszę założyć sobie swój wątek, żeby nie "śmiecić" u Was
Moja tawułka chyba po prostu uschła.

- IWONA1311
może całkiem nie uschła jak sie da to ją przesadź i dobrze podlej, u mnie dwie rosna w pełnym słońcu i nie schną, a wątek zakładaj koniecznie.Norbitka pisze:Poczytałam....
Moja tawułka chyba po prostu uschła.Rośnie dokładnie w miejscu w jakim nie powinna czyli sucho i plaża....