Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Post »

Kasiu liście są raczej grube, mięsiste pokryte kutnerem ale ostatnio ze 2 razy ją przesuszyłam za bardzo i się tak powywijały :(
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Iwonko ,begonię chyba ukorzeniałam tak zwyczajnie ;:224 .W ukorzeniacz i do ziemi.Wydaje mi się,że te begonie nie tworzą bulw.

Piękną żółtą - wypatrzyłaś ;:oj .Zdobywaj,zdobywaj ;:224 :lol:
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iwonko.
Ależ rozmaitości w twoim wątku i piękne roślinki, i zwierzaczki, i coś smacznego na ząbek .Powiedz mi , jak Ty zimujesz swoje -?
A swoją drogą różowa też cudna :)
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Witaj Aguś w moim kąciku :wit bardzo mi miło,że zajrzałaś i dziękuję za miły komentarz ;:196
Na temat zimowania kwitnących odpowiadałam już kilka razy ale napiszę jeszcze raz całą historię :)
Po zamieszkaniu w nowo wybudowanym domu cieszyłam się,że będę mogła wreszcie hodować kwiaty,które przedtem w bloku mi się nie udawały pewnie bardziej z powodu niewiedzy o ich wymaganiach niż z północnego i zachodniego parapetu.Zaczęłam kupować różne książki i dowiedziałam się,że głównie kwitnące potrzebują do kwitnięcia obniżonej temperatury zimą.
Mieliśmy taras ok 10 m kwadratowych na którym było miło i kwitnąco do końca lata ale póżniej zaczęło wiać i zacinać deszczem,że nie dawało schronienia nam ani roślinom.Pomyślałam więc,że lepiej byłoby zabudować go murkierm do połowy a wyżej oknami i dzięki temu moje kwiatki mogłyby z powodzeniem zimować tak jak u mojej Mamy na zaszklonym balkonie.Problem był z drzwiami bo wyjście było odrazu na schody ale M wymyślił drzwi przesuwane .Następnego lata M zabrał się do pracy i zyskaliśmy jakby werandę,znakomite warunki dla kwiatów przez cały rok a zwłaszcza do ich zimowania .Sprawdza się już 15 lat,podłoga ,parapety i półki na oknach są do dyspozycji moich kwiatów :D
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ta roślinka wygląda mi na Kotyledon ( Cotyledon ) ;:108 ale pewności nie mam
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Teresko ;:196 wielkie dzięki ;:215 wygoglowałam i znalazłam http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cotyl ... _Pengo.jpg to na pewno ten orbiculata, żle napisałam wcześniej ...bo właściwie nie ma kutneru,puszku tylko nalot na liściach :oops:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

To świetny pomysł mieliście z tą werandą ;:oj.też bym tak chciała :lol:
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Nie ma za co Iwonko, cieszę się że mogłam pomóc ;:108
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit Iwonko gdzie się zgubiłaś?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Już jestem :) miałam trochę problemów z młodymi kurczętami jednak te szybko minęły ale w między czasie mój piesek okulał na nóżkę i wet nie wiedział co to może być.Skrócenie pazurków pomogło tylko na chwilę ale teraz mu już przechodzi i mam nadzieję,że nie wróci .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Iwonko i jak piesio moje jak skacza to nie raz kuleja biegaja jak oszalałe i już nie raz kulały ale zawsze po pół godziny przechodzi może twój maluszek też biegał u yorasków tak bywa one maja takie drobniutkie łapeczki
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj... biedny piesio...

mój też kiedyś kulał, jak był młody i niedoświadczony jeszcze :P i nie mogłam dojść do tego co mu się dzieje, aż w końcu odkryłam, że on po prostu skacze po parapetach i wygląda przez okno, a potem nie ma się jak rozciągnąć przed skokiem w dół, bo mało miejsca i sobie nadwyrężał mięsień...:/

a potem to już pilnowałam, żeby wszystkie krzesła były pozasuwane i najlepiej daleko od okien jak wychodzimy z domu i się oduczył :)
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

http://img717.imageshack.us/img717/7760/dsc05265m.jpg fajna ta roślinka! podoba mi się jej kolorek ;:138
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Dorotko z maluszkiem już wszystko dobrze ale martwiłam się bo po dwóch dniach podnosił inną łapkę ,po nocy mu przeszło ale znowu kilka godzin pózniej znowu zwłaszcza po drzemce ..dziękuję kochanie za troskę ;:196
Aniu i Tobie dziękuję ;:196 tak jak napisałaś może to po prostu zastój mięśni bo po kilku przeciągnięciach i rozchodzeniu minęło :)

Dagmarko :wit witam serdecznie :) jeśli tak bardzo Ci sie podoba mogę się podzielić bo widać tam jakieś maleństwo
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Dziękuję! Ale ja na razie mam remont w domu :roll: i nie mam miejsca dla kwiatków :roll: ale będę pamiętać :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”