Kwiaty i kwiatki IwonkiD
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD
Kasiu liście są raczej grube, mięsiste pokryte kutnerem ale ostatnio ze 2 razy ją przesuszyłam za bardzo i się tak powywijały 

- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Iwonko ,begonię chyba ukorzeniałam tak zwyczajnie
.W ukorzeniacz i do ziemi.Wydaje mi się,że te begonie nie tworzą bulw.
Piękną żółtą - wypatrzyłaś
.Zdobywaj,zdobywaj

Piękną żółtą - wypatrzyłaś

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iwonko.
Ależ rozmaitości w twoim wątku i piękne roślinki, i zwierzaczki, i coś smacznego na ząbek .Powiedz mi , jak Ty zimujesz swoje -?
A swoją drogą różowa też cudna
Ależ rozmaitości w twoim wątku i piękne roślinki, i zwierzaczki, i coś smacznego na ząbek .Powiedz mi , jak Ty zimujesz swoje -?
A swoją drogą różowa też cudna

- IkaD
- 1000p
Witaj Aguś w moim kąciku
bardzo mi miło,że zajrzałaś i dziękuję za miły komentarz
Na temat zimowania kwitnących odpowiadałam już kilka razy ale napiszę jeszcze raz całą historię
Po zamieszkaniu w nowo wybudowanym domu cieszyłam się,że będę mogła wreszcie hodować kwiaty,które przedtem w bloku mi się nie udawały pewnie bardziej z powodu niewiedzy o ich wymaganiach niż z północnego i zachodniego parapetu.Zaczęłam kupować różne książki i dowiedziałam się,że głównie kwitnące potrzebują do kwitnięcia obniżonej temperatury zimą.
Mieliśmy taras ok 10 m kwadratowych na którym było miło i kwitnąco do końca lata ale póżniej zaczęło wiać i zacinać deszczem,że nie dawało schronienia nam ani roślinom.Pomyślałam więc,że lepiej byłoby zabudować go murkierm do połowy a wyżej oknami i dzięki temu moje kwiatki mogłyby z powodzeniem zimować tak jak u mojej Mamy na zaszklonym balkonie.Problem był z drzwiami bo wyjście było odrazu na schody ale M wymyślił drzwi przesuwane .Następnego lata M zabrał się do pracy i zyskaliśmy jakby werandę,znakomite warunki dla kwiatów przez cały rok a zwłaszcza do ich zimowania .Sprawdza się już 15 lat,podłoga ,parapety i półki na oknach są do dyspozycji moich kwiatów

Na temat zimowania kwitnących odpowiadałam już kilka razy ale napiszę jeszcze raz całą historię

Po zamieszkaniu w nowo wybudowanym domu cieszyłam się,że będę mogła wreszcie hodować kwiaty,które przedtem w bloku mi się nie udawały pewnie bardziej z powodu niewiedzy o ich wymaganiach niż z północnego i zachodniego parapetu.Zaczęłam kupować różne książki i dowiedziałam się,że głównie kwitnące potrzebują do kwitnięcia obniżonej temperatury zimą.
Mieliśmy taras ok 10 m kwadratowych na którym było miło i kwitnąco do końca lata ale póżniej zaczęło wiać i zacinać deszczem,że nie dawało schronienia nam ani roślinom.Pomyślałam więc,że lepiej byłoby zabudować go murkierm do połowy a wyżej oknami i dzięki temu moje kwiatki mogłyby z powodzeniem zimować tak jak u mojej Mamy na zaszklonym balkonie.Problem był z drzwiami bo wyjście było odrazu na schody ale M wymyślił drzwi przesuwane .Następnego lata M zabrał się do pracy i zyskaliśmy jakby werandę,znakomite warunki dla kwiatów przez cały rok a zwłaszcza do ich zimowania .Sprawdza się już 15 lat,podłoga ,parapety i półki na oknach są do dyspozycji moich kwiatów

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Ta roślinka wygląda mi na Kotyledon ( Cotyledon )
ale pewności nie mam

- IkaD
- 1000p
Teresko
wielkie dzięki
wygoglowałam i znalazłam http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cotyl ... _Pengo.jpg to na pewno ten orbiculata, żle napisałam wcześniej ...bo właściwie nie ma kutneru,puszku tylko nalot na liściach 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
To świetny pomysł mieliście z tą werandą
.też bym tak chciała 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Nie ma za co Iwonko, cieszę się że mogłam pomóc 

-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- IkaD
- 1000p
Już jestem
miałam trochę problemów z młodymi kurczętami jednak te szybko minęły ale w między czasie mój piesek okulał na nóżkę i wet nie wiedział co to może być.Skrócenie pazurków pomogło tylko na chwilę ale teraz mu już przechodzi i mam nadzieję,że nie wróci .

Iwonko i jak piesio moje jak skacza to nie raz kuleja biegaja jak oszalałe i już nie raz kulały ale zawsze po pół godziny przechodzi może twój maluszek też biegał u yorasków tak bywa one maja takie drobniutkie łapeczki
Oj... biedny piesio...
mój też kiedyś kulał, jak był młody i niedoświadczony jeszcze :P i nie mogłam dojść do tego co mu się dzieje, aż w końcu odkryłam, że on po prostu skacze po parapetach i wygląda przez okno, a potem nie ma się jak rozciągnąć przed skokiem w dół, bo mało miejsca i sobie nadwyrężał mięsień...:/
a potem to już pilnowałam, żeby wszystkie krzesła były pozasuwane i najlepiej daleko od okien jak wychodzimy z domu i się oduczył
mój też kiedyś kulał, jak był młody i niedoświadczony jeszcze :P i nie mogłam dojść do tego co mu się dzieje, aż w końcu odkryłam, że on po prostu skacze po parapetach i wygląda przez okno, a potem nie ma się jak rozciągnąć przed skokiem w dół, bo mało miejsca i sobie nadwyrężał mięsień...:/
a potem to już pilnowałam, żeby wszystkie krzesła były pozasuwane i najlepiej daleko od okien jak wychodzimy z domu i się oduczył

Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki
Oto JA i moje roślinki

http://img717.imageshack.us/img717/7760/dsc05265m.jpg fajna ta roślinka! podoba mi się jej kolorek 

- IkaD
- 1000p
Dorotko z maluszkiem już wszystko dobrze ale martwiłam się bo po dwóch dniach podnosił inną łapkę ,po nocy mu przeszło ale znowu kilka godzin pózniej znowu zwłaszcza po drzemce ..dziękuję kochanie za troskę
Aniu i Tobie dziękuję
tak jak napisałaś może to po prostu zastój mięśni bo po kilku przeciągnięciach i rozchodzeniu minęło 
Dagmarko
witam serdecznie
jeśli tak bardzo Ci sie podoba mogę się podzielić bo widać tam jakieś maleństwo

Aniu i Tobie dziękuję

Dagmarko

Dziękuję! Ale ja na razie mam remont w domu
i nie mam miejsca dla kwiatków
ale będę pamiętać