Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ziemniaczki , ziemniaki

Post »

Witam.
Loeb, Udały Ci się, a odmiany o czerwonych bulwach są dobre smakowo - trudno je przeazotować, łatwo przyswajają potas i magnez dlatego też są tolerancyjne na szereg chorób ziemniaka.

Francik.
Francik
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ze smakiem to się okaże w przyszłym roku, ale jestem dobrej myśli, mam jeszcze z 10 tych siewek więc któraś powinna zostać po selekcji:) Z tego co widziałam wyszły jeszcze inne czerwone i białe w 2 przypadkach a reszta nie wiem, nie chciałam im za bardzo dłubać pod nogami. :) Trochę błędów zrobiłam przy pielęgnacji siewek, to się sporo nauczyłam. Jak dobrze pójdzie w 4 przypadkach będzie można co nieco skosztować już w tym roku..
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ziemniaki z nasion tak wgl. się da? nie wiedziałem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oczywiście, że się da. W 2009 r jesienią zaczęłam szukać nasion czerwonych odmian, nawiązałam nawet już pierwszy kontakt ze sprzedawcą nasion z USA. Niestety poważna choroba pokrzyżowała mi plany.
Pozdrawiam! Gienia.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie że się da, inaczej by żadnych odmian nowych nie było :) Ja mam w testach taki trochę mix, bardzo chciałabym wypróbować te o kolorowym miąższu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

to jak będzie wymiana to ja poproszę takie nasionka jeśli to możliwe że wy je odbierzecie...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku u mnie na pewno nie da rady. Może w kolejnym. Możesz się przejść do kogoś kto uprawia ziemniaki ze znajomych, i sprawdzić - może zawiązały się owoce w miejscu kwiatów. Wtedy miałbyś na czym ćwiczyć, siewki są dość delikatne.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Słonko ja sam uprawiam ziemniaki w sumie 2 hektary :D więc poszukam tylko teraz już trochę za późno bo już raczej nie ma kwiatów jeszcze zobaczę ;-)
Tylko ja swoje wszystkie ziemniaczki sadzę z sadzeniaka o nasionach nigdy nie słyszałem, ale czas się pobawić i z tym ^^
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie być tak łatwo wbrew temu co ci się wydaje:) Jak patrzę na to co mi skiełkowało w kompoście ze sklepowych dzisiejsze przemysłówki nie palą się do zawiązywania owoców, niektóre w ogóle nie palą się do kwitnienia. A pamiętam że odmiany które kiedyś były sadzone w domu i kwitły i wiązały, tylko wtedy nikt się nie interesował nasionami, nie wolno się tym było nawet bawić bo trujące ;) Jakiś czas temu poczytałam sobie różne publikacje o ziemniakach i mnie oświeciło, od tej pory wysiewam. Muszę przyznać świetna zabawa i ma w sobie coś z magii. Wkładasz w glebę nasionko wielkości łebka od szpilki, i nie dość że z tego wyrasta ziemniak, to jeszcze ma niespodzianki w okolicy korzeni;)
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Zawracałam Wam tu głowę, prosiłam o rady, to teraz się pochwalę. Oto wykopane dzisiaj spod paru krzaczków moje ziemniaki Vineta, które sadziłam wiosną ze skiełkowanych w piwnicy.

Obrazek

Ziemniaki uprawiane były bez żadnej chemii, ale za rok już taka głupia nie będę. Bulwy mają bowiem w środku mnóstwo różnych brzydkich różności, które trzeba wykrawać (w tym robale i wydrążone przez nie korytarze), a więc dzielimy się nimi z naszymi kurami.'
Mimo wszystko jestem dumna i dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Daj zdjęcie w przekroju tak nie można nic powiedzieć. Może to głupi perz który przerasta się przez bulwy i może Ci się wydawać że to jakieś robactwo. Niektóre przerośnięte ziemniaki pękają od środka, zapodaj zdjęcia z przekroju to coś wymyślimy :)
MaGorzatka

Post »

Piotrek, super - zaraz lecę robić fotki. Dziękuję :)
MaGorzatka

Post »

Rozkroiłam kilka ziemniaków i tak to wygląda. Ostatnie zdjęcie pokazuje wszystkie przekrojone ziemniaki, żeby nie było, że tylko same dziury :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

No właśnie ja tu nie widzę żywego robactwa, jeśli takowe jest to zrób mu zdjęcie ze zbliżenia, jeśli te dziurki to takie jakby kanaliki które wychodzą na zewnątrz to to pewnie od perzu jak u Cb z ziemia nie jest zawalona perzem i innym świństwem?
Nigdy nie spotkałem się z robactwem w ziemniaku...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Te dziurki nie są od korzeni perzu, po perzu są raczej "czyste" dziurki.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”