Dzięki za odwiedziny i sympatyczne posty. Tylko pająkom było trochę kwaśno, że nikt ich nie zauważył.
hen_s pisze: Twoje pewne?
Kto to wie? Zostało kupione na allegro u jednego z większych dealerów roślin z tego rodzaju - Turbiniac'a. Źródło chyba pewne, z drugiej strony kupiłem tam też G. borchersii.
KaRo pisze:Te pąki rozwiną się? Aż trudno mi uwierzyć

Trudno to przewidzieć ponieważ jest to jeden z niewielu gymnoli, który rozwija kwiaty przed południem (przynajmniej u mnie). Jak do tej pory nie udało się go przydybać z otwartym kwiatem.
banditoo pisze:Mój prochazkianum LF81 płaściutki i bardziej okrągły, tylko że mój mały, zupełnie inaczej wyglada, w jakiej twój jest doniczce?
hen_s pisze:...mam takie rośliny - inne pod każdym wzglądem w wyglądzie. Tyle, że też młode. Ciekawym, czy aż tak się zmienią? ...I nie kwitną mi jeszcze - wydaje się, że to gatunek który potrzebuje więcej lat i większej masy aby wydać kwiaty.
Obecnie mam sfotografowane 3 rośliny oznaczone jako G. prochazkyanum. Wszystkie rosną w doniczkach 6cm
Tak wyglądał G. p. LF81 w 2010 roku świeżo po kupieniu:

Jak widać już wtedy był okrąglutki. Stojąc na odkrytej przestrzeni wyłysiał na aerolach. W zeszłym roku pękł w trakcie wybudzania stąd blizna.
G. p. STO1581

Ten jest bardziej płaski, tak jak piszecie. Od początku był łysy na aerolach. Mimo, że jest malutki próbuje kwitnąć.
Jeszcze G. p. ,Orcosuni,Cord.,Arg. - kupione u braci Czechów. Ewidentnie na sterydach. Wygląda zupełnie inaczej:

Trochę kwitnień. Zakwitło moje ulubione G. carminanthum BKS113

G. morroense LB0326

G. ochoterenae v. polygonum - w typie urody podobny do G. platygonum

Na koniec G. zegarrae v. saipinense w uprawie ekologicznej

pozdrawiam
tomek