Bób cz.1
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
ogrodzić. Myślę, że ryją dlatego, że jest kukurydza, ponieważ miałem pole z bobem obok łąki i łąkę ryły a w bób nie wchodziły i nawet niczym nie grodziłemNenesa pisze:A macie pomysł na dziki ryjące redlanki z bobem i kukurydzą?
problem w tym, że ogrodzenie dla dzika to nie jest przeszkoda. No chyba, że sobie wylejesz fundamenty i postawisz mur z betonu, cegieł, stali itd.
Siatka nie jest przeszkodzą, podważa ryjem i wchodzi jak do siebie.
Siatka nie jest przeszkodzą, podważa ryjem i wchodzi jak do siebie.
Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest karalne bo u nas na wiosce co drugie pole z ziemniakami jest ogrodzone pastuchem przed dzikami.Niestety kto się spóżnił z odgrodzeniem poniósł ogromne straty ,które teraz szacują leśnicy i wypłacają odszkodowania.Sąsiadka z płaczem podgarniała około 30 arów ziemniaków zrytych na masakrę
kwiaty łagodzą obyczaje
a ja dzisiaj grilowałem. upiekłem sobie bób ,pychotka tylko posolony PYSZNY.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to samo jest w moich okolicach, jak wejdą dziki w pole z ziemniakami to potrafią wszystko zniszczyćdorotaa pisze:Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest karalne bo u nas na wiosce co drugie pole z ziemniakami jest ogrodzone pastuchem przed dzikami.Niestety kto się spóżnił z odgrodzeniem poniósł ogromne straty ,które teraz szacują leśnicy i wypłacają odszkodowania.Sąsiadka z płaczem podgarniała około 30 arów ziemniaków zrytych na masakrę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo można tym zabić? Co innego pastuch a co innego podłączenie nieumiejętne.wojtekman pisze:to samo jest w moich okolicach, jak wejdą dziki w pole z ziemniakami to potrafią wszystko zniszczyćdorotaa pisze:Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest karalne bo u nas na wiosce co drugie pole z ziemniakami jest ogrodzone pastuchem przed dzikami.Niestety kto się spóżnił z odgrodzeniem poniósł ogromne straty ,które teraz szacują leśnicy i wypłacają odszkodowania.Sąsiadka z płaczem podgarniała około 30 arów ziemniaków zrytych na masakrę
Był sobie koleś co na dziki podłączył prąd. Dwa lata temu w zachodniopomorskim. Pech chciał, że zamiast dzików zabił człowieka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Starym sposobem na ryjące dziki szczególnie pod lasami było palenie siarki. Zbierało się siarkę przy torach kolejowych, wsypywało się ją do metalowej puszki (tak do połowy). Taka puszkę stawiało się w grządkach i podpalało. Siarka pali się powoli ale za to bardzo śmierdzi, a zwierzaki tego nie lubią. W dodatku sposób był o tyle dobry i tani że nie było strat po każdej że stron, a kosztowała tylko puszka, siarka była darmo.

- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zebrałam już ostatnie strąki i wyrwałam stare badyle. Przy okazji wyrywania badyli zauważyłam, że niektóre rośliny wypuściły zieloniutkie gałązki i mają kwiaty, zostawiłam je. Pewnie nie doczekam się nasion, ale poeksperymentuję.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."