Gosia - ja swoją dwuletnią Hoodia g. własnoręcznie przelałam - zwykle mi się to nie zdarza, jeśli już to przesuszam - a ona zmieniła się w galaretę z dnia na dzień - ale jeszcze raz spróbuję!
Małgosiu, o Hoodia gordonii znalazłam informację w książce "1000 najpiękniejszych roślin". Piszą tam tak: Przez cały rok w pełnym słońcu, w zimie 10-15st.C. W lecie podlewać oszczędnie i tylko od czasu do czasu stosować nawóz dla kaktusów. W zimie prawie nie podlewać. Na ukorzenienie sadzonek czeka się nawet rok.
Moje 3-letnie wygląda tak: ale jeszcze nie kwitło.
A tutaj moja podupadła H,truncata to jest jedna strona
a to druga ,chyba się rozkrzewia
Nie wiem czy ją trochę podlać nawozem ,żeby się wzmocniła
No i myślę ,że była za płytko wsadzona nie mówiąc już ,że się podpiekła bidula .Środkowe liście już są nowe i są ładne chociaż jeszcze małe ,ale boczne chyba uschną
A taka ładna byla Beatko co z nią robić
O rany - ale jej się oberwało! Ale za to ci się rozkrzewi - moja piękna, ale jest chyba jej zbyt dobrze, zeby się pomnożyć - często rośliny w kryzysie robią to rzutem na taśmę!
Co ci mogę poradzić? Bezwzględnie zabrać ją do domu i potrzymać obok okna (nie na parapecie) przez kilkanście dni - nie zaszkodzi jej przesadzić - może być w tej samej doniczce, ale zwiększyć spójnośc podłoża (bo widać, że słabo pije - ale nie można jaj przecież przelać) - dodać więcej piasku - i przede wszystkim posadzić ją głębiej - w naturze rosną zagrzebane po "okienka" - ja się boję tak głęboko ją zakopywać - żeby nie zgniła - więc sadzę w ziemi po nasadę liści, a potem podsypuję żwirkiem do 1/3 wysokości liści. U Twojej te stare liście powinny przetrwać - może stracisz 2. Powodzenia!
P.S. W zeszłym roku tak uratowałam jej krewniaczkę H. maughanii - wyglądało, że nic już z niej nie będzie - a teraz piękna!
Śliczne kwiatuszki ( chociaż 3 żółte, ale u kogoś zawsze ładniej wygladają) No i działkowe mhmhm widzę powojnika bylinowego . Udanego wypoczynku Może coś nowego przywieziesz z wyjazdu wiem, wiem braki miejsca, ale coś naprawdę malutkiego na pamiątkę