Mój pierwszy storczyk :) Narine

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Narine,
aż się serducho od rana raduje, gdy takie cuda ogląda. Nie będe tutaj wychwalała urody, bo przecież każdy widzi jakie są.
ja tez czekam na wtórne kwitnienie mojego białego z rózowym środkiem, ale za nic nie chce ruszyć. Stary pęd kwiatowy usechł, więc teraz muszę czekac na nowy. Ale jest nadzieja. Pojawiły się nowe korzonki, nowy liść, więc może teraz będzie czas na pęd .. :P
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj ale ładniutkie. I te Twoje zdjęcia. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne!!! a kwiaty czasem gubią kolor. mój żółty kropek po rozwinięciu miał bardzo wyraźne kropki, teraz są bledziutkie.

i cudowne te z rózowymi warżkami. takie Phalaenopsisy to moje ulubione (i też takie mam, tylko, że mój żółty ma 4 kwiaty).
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2008, o 09:53

Post »

Śliczne, aż mi zabrakuje słów jak na nie patrze. :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Narine ;:111 ;:111 ;:111
trzymałaś nas w niepewności, ale pokazałaś nam same cudeńka, a ten żółty z różowym środkiem istny szał ;:109
a takie zielone prążki i plamki miałam na moim białym gigancie, który mimo tego kwitł pół roku, a teraz odpoczywa i jest na małej reanimacji, bo zmyliło mnie kwietniowe słońce i poparzyłam na nim liście.

skorzystam z tego, że piszę u Ciebie i zapytam dlaczego moje niektóre liście od phalaenopsis przestały dalej się rozwijać :?: szukałam troszkę w internecie, ale mam mało czasu, a do tego oprócz tych informacji o przenawożeniu, nie nawożeniu, zbyt małej ilości światła - to wykluczam i zimna - to raczej też nie pasuje, to nic innego nie znalazłam i raczej stawiam na przenawożenie ;:155

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Narine, twoje storczyki są zniewalające :!: :!: :!:. Białasek z różem faktycznie śliczny, ale żółty też atrakcyjnie się prezentuje :lol: :lol:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Trudno być oryginalną po takiej dozie zachwytów, więc pozostaje mi jedynie dołączyć do chórku powyżej ;:114
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Święta racja Madzik!!! ;:114 ;:114 ;:114 ;:114
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

OOO ile miłych Gości. Witajcie wszystkie razem i każda z osobna. Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa. ;:197
Pojawiły się nowe korzonki, nowy liść, więc może teraz będzie czas na pęd ..
Zuzulec ta kolejność na pewno zapowiada sie optymistycznie :wink:
skorzystam z tego, że piszę u Ciebie i zapytam dlaczego moje niektóre liście od phalaenopsis przestały dalej się rozwijać Question szukałam troszkę w internecie, ale mam mało czasu, a do tego oprócz tych informacji o przenawożeniu, nie nawożeniu, zbyt małej ilości światła - to wykluczam i zimna - to raczej też nie pasuje, to nic innego nie znalazłam i raczej stawiam na przenawożenie
Soniu masz na myśli te po kwitnieniu czy jeszcze kwitnące ?
U mnie też jest podobnie. A propos tych po kwitnieniu - myślę, że to kwestia indywidualnego cyklu wegetacji każdego z nich. Może po prostu mają teraz swoją małą fazę spoczynku zanim wejdą w fazę wzrostu. :?:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

No to ja też się dołączę do grona pochlebców. Piękne zdjęcia i piękne modele.

Przyznaję, że zazdroszczę zarówno jednego jak i drugiego. ;:109
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Witam ponownie po dłuższej przerwie .Tak cudne są te Wasze storczyki ze nie mam słow aby to opisać .Chciałabym jednak wrócic do mojego wątku z13.03.2008r godz 19.44 igodz19.56 w ktorym opisywałam problem z moim jedynym strczykiem.Zastosowalam sie do rady i obcięłam korzenie,zmienilam podłoże i o dziwo storczyk wypuścil nowy pęd.Natomiast stare pędy nie urosly ani odrobine czy tak powinno być?Prosze powiedzcie mi czy powinnam odzielić młode pędy.Jeżeli tak to w jaki sposób.No i oczywiscie sakramentalne pytanie czy zakwitnie na nowo?Po przekwitnięciu obcięłam pęd kwiatowy bardzo krotko co widać na zdjeciu.Znajoma mówi że za krótko :cry:
Obrazek

Obrazek młody pęd

Obrazek tak krotko obcięłam pęd kwiatowy

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Teresko, zrobiłam to samo z moim Dendrobium, stoi na balkonie, ścięłam pęd krótko, a koniuszek już uschnięty wyciągnęłam dwoma palcami. i... nowe przyrosty ma, ale łodygi nie widać już długo :(
platynka :)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

o dziwo storczyk wypuścil nowy pęd.
Nie o dziwo tylko masz pierwszy sukces - to młoda pseudobulwa :)
Natomiast stare pędy nie urosly ani odrobine czy tak powinno być?
Tak, mogą nawet obumrzeć. Pojawiające się młode psb będą czerpały z nich składniki pokarmowe dopóki nie wytworzą własnych korzeni.
Prosze powiedzcie mi czy powinnam odzielić młode pędy.Jeżeli tak to w jaki sposób.
NIE NIE NIE Czytaj to co powyżej. Poza tym dendrobium musi rosnąć "rodzinnie", przynajmniej po 3 psb. Nie wolno go rozdzielać.
No i oczywiscie sakramentalne pytanie czy zakwitnie na nowo?
Zakwitnie z młodych psb za... rok gdzieś :wink: Przynajmniej powinien. Czasami zdarza się , że kwitnie ponownie na starej psb.
Po przekwitnięciu obcięłam pęd kwiatowy bardzo krotko co widać na zdjeciu.Znajoma mówi że za krótko Crying or Very sad
Ja zostawiam pędy aż same uschną, dopiero wtedy przycinam. Roślina czerpie jeszcze z nich pokarm. A w przypadku falenopsisów może wydłużyć pęd na ponowne kwitnienie.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę mam pierwszy sukces ;:1 a moja połówka kazała mi go wyrzucić broniłam go jak lwica :D .
Narine wielkie Dzięki za informacje.jak tak dalej bedziesz mnie podbudowywać kupie następny a sama będę mieszkac na korytarzu :D razem z beniaminem.Tylko czy beda o mnie pamiętać domownicy :D .Nie moge sie pochwalić kwitnącym storczykiem ,ale zapraszam do obejrzenia mojej skromnej kolekcji kwiatow w uprawie hydroponicznej .

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam lepsze zdjęcie mojej ulubienicy... paprotki hodowanej od jednego zdechlego listka kupionej za 1zł w OBI .Jak widac opłaca sie czasem zagladnąc do OBI. :D
Obrazek

Obrazek nowa ukorzeniona juz sadzonka sundaville wsadzona wczoraj do kamyków.Trzymajcie kciuki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”