Mój pierwszy storczyk :) Narine
Narine,
aż się serducho od rana raduje, gdy takie cuda ogląda. Nie będe tutaj wychwalała urody, bo przecież każdy widzi jakie są.
ja tez czekam na wtórne kwitnienie mojego białego z rózowym środkiem, ale za nic nie chce ruszyć. Stary pęd kwiatowy usechł, więc teraz muszę czekac na nowy. Ale jest nadzieja. Pojawiły się nowe korzonki, nowy liść, więc może teraz będzie czas na pęd .. :P
aż się serducho od rana raduje, gdy takie cuda ogląda. Nie będe tutaj wychwalała urody, bo przecież każdy widzi jakie są.
ja tez czekam na wtórne kwitnienie mojego białego z rózowym środkiem, ale za nic nie chce ruszyć. Stary pęd kwiatowy usechł, więc teraz muszę czekac na nowy. Ale jest nadzieja. Pojawiły się nowe korzonki, nowy liść, więc może teraz będzie czas na pęd .. :P
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Narine
trzymałaś nas w niepewności, ale pokazałaś nam same cudeńka, a ten żółty z różowym środkiem istny szał
a takie zielone prążki i plamki miałam na moim białym gigancie, który mimo tego kwitł pół roku, a teraz odpoczywa i jest na małej reanimacji, bo zmyliło mnie kwietniowe słońce i poparzyłam na nim liście.
skorzystam z tego, że piszę u Ciebie i zapytam dlaczego moje niektóre liście od phalaenopsis przestały dalej się rozwijać
szukałam troszkę w internecie, ale mam mało czasu, a do tego oprócz tych informacji o przenawożeniu, nie nawożeniu, zbyt małej ilości światła - to wykluczam i zimna - to raczej też nie pasuje, to nic innego nie znalazłam i raczej stawiam na przenawożenie
pozdrawiam

trzymałaś nas w niepewności, ale pokazałaś nam same cudeńka, a ten żółty z różowym środkiem istny szał

a takie zielone prążki i plamki miałam na moim białym gigancie, który mimo tego kwitł pół roku, a teraz odpoczywa i jest na małej reanimacji, bo zmyliło mnie kwietniowe słońce i poparzyłam na nim liście.
skorzystam z tego, że piszę u Ciebie i zapytam dlaczego moje niektóre liście od phalaenopsis przestały dalej się rozwijać

pozdrawiam

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OOO ile miłych Gości. Witajcie wszystkie razem i każda z osobna. Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa.
U mnie też jest podobnie. A propos tych po kwitnieniu - myślę, że to kwestia indywidualnego cyklu wegetacji każdego z nich. Może po prostu mają teraz swoją małą fazę spoczynku zanim wejdą w fazę wzrostu.

Zuzulec ta kolejność na pewno zapowiada sie optymistyczniePojawiły się nowe korzonki, nowy liść, więc może teraz będzie czas na pęd ..

Soniu masz na myśli te po kwitnieniu czy jeszcze kwitnące ?skorzystam z tego, że piszę u Ciebie i zapytam dlaczego moje niektóre liście od phalaenopsis przestały dalej się rozwijać Question szukałam troszkę w internecie, ale mam mało czasu, a do tego oprócz tych informacji o przenawożeniu, nie nawożeniu, zbyt małej ilości światła - to wykluczam i zimna - to raczej też nie pasuje, to nic innego nie znalazłam i raczej stawiam na przenawożenie
U mnie też jest podobnie. A propos tych po kwitnieniu - myślę, że to kwestia indywidualnego cyklu wegetacji każdego z nich. Może po prostu mają teraz swoją małą fazę spoczynku zanim wejdą w fazę wzrostu.

- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Witam ponownie po dłuższej przerwie .Tak cudne są te Wasze storczyki ze nie mam słow aby to opisać .Chciałabym jednak wrócic do mojego wątku z13.03.2008r godz 19.44 igodz19.56 w ktorym opisywałam problem z moim jedynym strczykiem.Zastosowalam sie do rady i obcięłam korzenie,zmienilam podłoże i o dziwo storczyk wypuścil nowy pęd.Natomiast stare pędy nie urosly ani odrobine czy tak powinno być?Prosze powiedzcie mi czy powinnam odzielić młode pędy.Jeżeli tak to w jaki sposób.No i oczywiscie sakramentalne pytanie czy zakwitnie na nowo?Po przekwitnięciu obcięłam pęd kwiatowy bardzo krotko co widać na zdjeciu.Znajoma mówi że za krótko
młody pęd
tak krotko obcięłam pęd kwiatowy
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa

- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie o dziwo tylko masz pierwszy sukces - to młoda pseudobulwao dziwo storczyk wypuścil nowy pęd.

Tak, mogą nawet obumrzeć. Pojawiające się młode psb będą czerpały z nich składniki pokarmowe dopóki nie wytworzą własnych korzeni.Natomiast stare pędy nie urosly ani odrobine czy tak powinno być?
NIE NIE NIE Czytaj to co powyżej. Poza tym dendrobium musi rosnąć "rodzinnie", przynajmniej po 3 psb. Nie wolno go rozdzielać.Prosze powiedzcie mi czy powinnam odzielić młode pędy.Jeżeli tak to w jaki sposób.
Zakwitnie z młodych psb za... rok gdzieśNo i oczywiscie sakramentalne pytanie czy zakwitnie na nowo?

Ja zostawiam pędy aż same uschną, dopiero wtedy przycinam. Roślina czerpie jeszcze z nich pokarm. A w przypadku falenopsisów może wydłużyć pęd na ponowne kwitnienie.Po przekwitnięciu obcięłam pęd kwiatowy bardzo krotko co widać na zdjeciu.Znajoma mówi że za krótko Crying or Very sad
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
No proszę mam pierwszy sukces
a moja połówka kazała mi go wyrzucić broniłam go jak lwica
.
Narine wielkie Dzięki za informacje.jak tak dalej bedziesz mnie podbudowywać kupie następny a sama będę mieszkac na korytarzu
razem z beniaminem.Tylko czy beda o mnie pamiętać domownicy
.Nie moge sie pochwalić kwitnącym storczykiem ,ale zapraszam do obejrzenia mojej skromnej kolekcji kwiatow w uprawie hydroponicznej .
Pozdrawiam Teresa
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0

Narine wielkie Dzięki za informacje.jak tak dalej bedziesz mnie podbudowywać kupie następny a sama będę mieszkac na korytarzu

Pozdrawiam Teresa

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0