Problem z trawnikiem
Problem z trawnikiem
Witam, mam problem z trawnikiem, trawa była posadzona na działce ponad rok temu, podlewana, używany nawóz. Trawa wygląda tragicznie jest bardzo rzadka, zastanawiam się co z nią zrobić, pisze dlatego do was i czekam na poradę, trawa nie pamiętam jakiej firmy, wiem że była uniwersalna. Znajomi teraz mi radzą, ze trawa sportowa jest dobrą trawą, teraz nasuwa mi się pytanie, czy mogę jakoś się pozbyć tej starej trawy, coś z nią zrobić czy na ten stary trawnik posadzić nowa trawę. Czekam na wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam Arkadiusz.
PS. Jeśli zły temat, proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam Arkadiusz.
PS. Jeśli zły temat, proszę o przeniesienie.
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem z trawnikiem
Witam, piszeż że trawa posadzona ponad rok temu - a co było przez ten czas z nią? była koszona, podlewana, pielęgnowana?? bo trochę dziwnie to opsiałeś. czy wcześniej trawnik był ok a teraz coś się z nim zaczęło dziać? Miejsce nasłonecznione, zacienione, często używane? więcej szczegółów by się przydało, może jakieś zdjęcie czy coś .....
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
Trawa była podlewana, koszona, używane nawozy. Wczesniej nie było trawnika, były jakies chwasty, rok temu został posadzony trawnik. Miejsce jest przez 3/4 dnia w nasłonecznione, obok na działce znajomy posadził trawę sportową, wygląda całkowicie inaczej, bardzo dobrze. Z chęcią bym posadził taką samą, tylko teraz nie wiem co zrobić z obecnym trawnikiem.Trawnik mało używany, raz na jakiś czas, koc, leżak, ale zadko.Zdjęc niestety w tej chwili nie mam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lip 2012, o 17:41
Moim zdaniem problemem jest podłoże. Trawy rozrastają się poprzez korzenie, skoro więc coś wyrosło, ale się nie zagęszcza, to pewnie jest problem z glebą - jest za ciężka, pewnie gliniasta? Jeśli tak, to ja bym zalecał poświęcić dotychczasowy "trawnik", nawieźć piasku i ziemi ogrodowej lub torfu w stosunku 3:1, wymieszać z tą glebą, która jest na działce tak, by powstała 15-centymetrowa warstwa podłoża odpowiedniego dla trawników, wyrównać grabiami, zwałować, posiać, zagrabić delikatnie, regularnie podlewać i kosić (1.koszenie 6 tygodni po wzejściu (jak w tym czasie urosną chwasty to się nie bać, bo późniejsze regularne koszenie je zniszczy)).
Była ziemia przywieziona ze szklarni, rzecz w tym, ze u sąsiada prze błot, ma tą samą ziemie, tylko inną trawę sportową, u niego bardzo dobrze urosła, wszystko było robione identycznie.
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
no to jeżeli trawnik sąsiada pod każdym względem wg. Ciebie jest identyczny a różni się tylko mieszanką to masz odpowiedź. wg mnie niekoniecznie. ale może rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie przekopanie i założenie nowego trawnika.... chociaż zgodziłbym sie z mateo że to kwestia ziemi. chyba że rzeczywiście na kiepską mieszankę trafiłeś.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
Sądzę,że problem leży po stronie nieodpowiedniej pielęgnacji.
Trawa sportowa jest najbardziej wymagającą ze wszystkich, a co za tym idzie kosztowną w utrzymaniu. Wymaga częstego zasilania w azot, częstego podlewania, koszenia (2 a nawet 3 razy w tygodniu). Przewaga w trawie sportowej rajgrasu angielskiego (życica trwała) wymaga pełnego nasłonecznienia w przeciwnym wypadku będzie się przerzedzać.
Zakładając trawnik trzeba dokładnie określić sobie do czego ma on służyć i jakiej ma być jakości.
Trzeba też mieć świadomość, że trawa to najbardziej wymagająca roślina w ogrodzie i aby uzyskać satysfakcjonujący wygląd należy wykonywać wiele zabiegów, co absorbuje dużo czasu i może zniechęcać do jej uprawy.
Jeśli są już gołe place należy wykonać dosiewki i obficie podlewać, stosować nawzy co 6-8 tygodni w proporcjach dopasowanych do potrzeb darni i warunków pogodowych, pory roku.
Trawa sportowa jest najbardziej wymagającą ze wszystkich, a co za tym idzie kosztowną w utrzymaniu. Wymaga częstego zasilania w azot, częstego podlewania, koszenia (2 a nawet 3 razy w tygodniu). Przewaga w trawie sportowej rajgrasu angielskiego (życica trwała) wymaga pełnego nasłonecznienia w przeciwnym wypadku będzie się przerzedzać.
Zakładając trawnik trzeba dokładnie określić sobie do czego ma on służyć i jakiej ma być jakości.
Trzeba też mieć świadomość, że trawa to najbardziej wymagająca roślina w ogrodzie i aby uzyskać satysfakcjonujący wygląd należy wykonywać wiele zabiegów, co absorbuje dużo czasu i może zniechęcać do jej uprawy.
Jeśli są już gołe place należy wykonać dosiewki i obficie podlewać, stosować nawzy co 6-8 tygodni w proporcjach dopasowanych do potrzeb darni i warunków pogodowych, pory roku.