Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Piękne kolory mają Twoje Skrętniki, a Geronimo to prawdziwa perełka ;:167 ;:167
Moja przygoda z nimi dopiero się zaczyna, też mam kilka :D
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiktoria_W pisze:Piękne te skrętniki, szczególnie super rozrośnięty i rozkwitnięty Geronimo. Wygląda na giganta. Przypomnij, proszę, ile on ma lat

bo on mi faktycznie wygląda na giganta:

Obrazek

a lat..? :;230 kilka miesięcy ma :;230 nie pamiętam kiedy go kupiłam... chyba na wiosnę w kwietniu ;:108

-eva- cieszę się, że i Ty zaczynasz przygodę ze skrętnikami ;:224 to była pierwsza roślina w jakiej zakochałam się od 1 wejrzenia jak zaczęłam przebywać rok temu na FO ;:166 i ta miłość tak trwa... dobrze, że jest nas coraz więcej bo i odmian tego cuda jest tyyyyyle ;:oj

Nolinka pisze:Aga ty tak narzekasz na swoje kwiatki a one takie piękne jak malowane

ja może nie tyle narzekam na roślinki balkonowe co na swoją nieudolność w opiece nad nimi ;:223 niby nauczyłam się "chodzić" nad tymi domowymi to okazało się, że balkonowe wymagają jeszcze więcej uwagi :shock: ;:14 no ale reanimacja poszła... jako tako, zdjęcia im robiłam więc czują, że doceniam ich kwitnienie ;:172

Aha... tylko mi nie mówcie, że na tym zdjęciu na parapecie pełno miejsca ;:124 bo to tylko chwilowe, wywaliłam grudniki, przestawiłam kilka skrętników to tymczasem miejsce jest... ale zarezerwowane dla ukorzeniających się liści skrętników ;:224 ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Aguś bardzo ładne skrętniki a Geronimo to ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Cudo skrętniki ;:oj i pełno miejsca na parapecie :wink: :;230 .
Zdrowia życzę ;:168 .
Leje bez końca. Aga , klimat się zmienia- to pewne ;:145 .
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, ten twój różowy skrętnik przypomina mi mój, kto wie, czy to nie taki sam. :wink: A tego granatowego skrętnika to czemu nie uwieczniłaś na osobnej fotce? Widać, że ma biedak parcie na szkło i udało mu się załapać chociaż na zdjęcie zbiorowe oraz razem ze skrętnikiem różowym. Uważaj, bo się jeszcze obrazi. :wink:
Co do balkonowych, to wg mnie one wymagają na pewno podlewania, no i nawozu dla kwitnących przeważnie raz w tygodniu, ale poza tym wg mnie to są kompletnie niekłopotliwe rośliny i kwitną bez względu na to, czy doniczka stoi pod takim czy innym kątem. Pączki czasem gubią, ale to chyba albo przy tragicznej pogodzie, albo jak je jakieś szkodniki wykończą. Przy domowych to człowiek rozpływa się nad każdym kwiatkiem, a w przypadku balkonowych mam worek na śmieci na balkonie, żeby tam wrzucać przekwitłe kwiaty. I tu zbliżamy się do sedna. Trzeba je obrywać musowo, bo kwiat ma taką naturę, ze chce wyprodukować potomstwo. Jak zostawisz przekwitłe kwiaty, to zacznie tworzyć nasiona i to będzie jego priorytet. Natomiast jak je oberwiesz, to uzna, ze musi znowu kwiatów naprodukować, żeby te nasiona wytworzyć i tak w koło Macieju: obrywasz kwiaty, pojawiają się pączki, a z nich następne kwiaty. :uszy No chyba że chcesz nasiona, ale coś mi mówi, ze raczej nie. ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Śliczne skrętniki ;:215 .
Ale mają jedną wadę ;:224 ,jak dla mnie-mają za długie liście :shock: .Strasznie dużo miejsca zajmują ;:174 ;:223

Ale miejsca na parapecie :shock: :;230 :;230 :;230 :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Jagoda święta racja ;:108 Balkonowe nie wymagają zachodu tak jak domowe tylko podlać, czasem dokarmić i oderwać przekwitnięte kwiatki i tyle ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Pięknie Ci zakwitły skrętniki -szczególnie "Twój -mój" GEROMINO ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Geronimo cudny ;:167 :wit .
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Patrycja, Renata, Jola, Teśka, Monia - dziękuję za zachwyt w imieniu skrętników ;:196

Dzisiaj też trochę pogrzebałam w ziemi ;:224 skończyły się tycie doniczki więc część prac odłożona na... kiedyś... Ale zajęłam się swoimi kolejnymi kalanchoe - też domagały się strzyżenia więc pocięłam do pnia :;230 teraz mam szczepek a szczepek :shock: Zaobserwowałam przy okazji, że mam wcale nie tak mało grudników i już 2 wielkanocniki bo właśnie szwagierce uskubałam z białego ;:224 i po co mi to i na co mi to ;:14

Zauważyłam też, że moja carnosa z północnego parapetu już zakwitła :heja czy pachnie to nie wiem bo jestem cała zagilowana ;:152

Obrazek

Obrazek

rapunzel pisze:Co do balkonowych, to wg mnie one wymagają na pewno podlewania, no i nawozu dla kwitnących przeważnie raz w tygodniu

o widzisz, to jest to o czym zapominam ;:124 od razu pobiegłam nasypać nawozu i podlałam ;:108 choć deszcz solidnie podlewa mi roślinki od kilku dni ;:224 dziś już stwierdziłam, że jeszcze trochę a potopią się i zlitowałam się i zdjęłam ;:108 ale przyznam szczerze, że to co suche to już nie uratuje się, ale te pozostałe to wyraźnie wody chciały ;:224
rapunzel pisze:Trzeba je obrywać musowo, bo kwiat ma taką naturę, ze chce wyprodukować potomstwo. Jak zostawisz przekwitłe kwiaty, to zacznie tworzyć nasiona i to będzie jego priorytet. Natomiast jak je oberwiesz, to uzna, ze musi znowu kwiatów naprodukować, żeby te nasiona wytworzyć i tak w koło Macieju: obrywasz kwiaty, pojawiają się pączki, a z nich następne kwiaty

no właśnie, doszłam do tego 1,5 tyg temu i dzięki temu moja petunia wygląda jeszcze pięknie, jak jej oberwałam co zdechłe to się odwdzięczyła i nie przeszkadza jej za specjalnie nawet targający nią wiatr...

Obrazek

rapunzel pisze:No chyba że chcesz nasiona, ale coś mi mówi, ze raczej nie

Ty to jednak już mnie dobrze znasz :;230

Miłego wieczorka ;:7

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Agnieszko jaka cudna ta Toja hoja, a jej kwiatuszki ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
Taka piękna, dorodna i zdrowa... Długo taka rosła?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, ta hoja kwitnąca na północnym parapecie to po prostu miód na moje serce i dowód, że dla chcącego nic trudnego. :tan W sumie to już sobie w brodę plułam, że kupiłam tę hoję na targu, ale prawie wszyscy te hoje pokazują, to człowiek nie chce tak odstawać od normy. :wink:
Oj, jak teraz zaczniesz kwiaty regularnie nawozić, to jeszcze cię zaskoczą. Bo przecież tego nawozu w podłożu to im na miesiąc góra półtora starcza, a one bardzo żarłoczne są. Petunia jest cudna i już choćby za nią należą ci się wielkie brawa. ;:63 Jak się trochę cieplej zrobi, to ci kwiatki tak wystartują, ze się jeszcze zdziwisz. Tylko pamiętaj o regularnym nawożeniu, może być najzwyklejszy nawóz mineralny do balkonowych, bo jakiegoś ambitnego np biohumusu dla kwitnących to nie nastarczysz. :wink: Tylko, jeśli chcesz jakieś rośliny zimować na przyszły sezon ( w co w sumie wątpię ;:224 ), to musisz zaprzestać nawożenia w połowie sierpnia, żeby kwiaty przeszły sobie spokojnie w stan spoczynku.
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Gratuluję kwitnącej Hoi ;:333 ;:167
Petunia ma bardzo ładny kolor Jeszcze długo Będziesz się cieszyć jej kwiatkami ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwitnąca hoja wygląda świetnie w otoczeniu tych malutkich fiołków, a wszystko razem sprawia wrażenie, że jednak Twoje parapety są bardzo szerokie ;:108 .
Petunia faktycznie piękna ;:138 . Moje surfiniopodobne mają całe mnóstwo przekwitniętych kwiatów, ale obiecałam sobie, że więcej się do nich nie zbliżę, bo dwie mi padły właśnie po strzyżeniu (pewnie to zbieg okoliczności, ale i tak już ich nie ruszam). Nie przekona mnie nawet to, że trzecia "zeszła" bez cięcia :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Zapodaj zdjęcia obciachanych kalanchoe bom ciekawa ;:224