Mój Raj
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój Raj
Jutro tym się zajmę ,nie mam wprawy w tych sprawach technicznych, poproszę syna 

Witaj ponownie;-) dużo się u Ciebie zadziało od poprzedniego razu. Jak widzę pogoda u Ciebie deszczowa? U nas też nadrabia i zimno i deszcz. Na chwilę udaje się wpaść do ogrodu, tego pod ręką;-) Moje ukochane kwiaty to róże. Niestety są bardzo wymagające i dodatkowo w tym roku wszystkie wymarzły. Powstrzymuję się z ich zakupami - mam za mało czasu ale myślę ze kiedyś się to zmieni. Teraz podobają mi się liliowce - właśnie ze względu na brak wymagań no i różnorodność.
Nasturcje masz ciekawe, nawet nie wiedziałam ze są tez inne oprócz tych tradycyjnych
A Tobie co marzy się ogrodowego?
Nasturcje masz ciekawe, nawet nie wiedziałam ze są tez inne oprócz tych tradycyjnych

- gracha
- 1000p
Mieciu myślę,że mój podpis jest już w porządku i będzie działał aktywnie.Jak dla nowicjusza ustawienie go nie było wcale takie proste.Dobrze ,że syn mi w tym pomógł 

- gracha
- 1000p
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz bardzo ciekawe kwiaty nasturcji, ja też je bardzo lubię i lubię je też jeść, mają fajny, dość ostry smak i kwiaty i liście 

- gracha
- 1000p
Iwonko nigdy nie próbowałam ich jeść
raczej patrzę i wącham,z ciekawości muszę spróbować,pewnie są dobre do sałatek?

- gracha
- 1000p
Proszę o podpowiedz ,kwiatostany hortensji ogrodowej robią się już brzydkie, powoli brązowieją
kiedy je poobcinać ?

- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak do sałatek są super, a z ciekawości spróbuj kwiatka samego, zobaczysz jaki fajny, ciekawy smaczek 
Jeżeli chodzi o przycinanie hortensji, należy zwracać uwagę na to, czy dany gatunek kwitnie na pędach tegorocznych czy ubiegłorocznych. W zależności od tego dostosowuje się sposób cięcia. W przypadku hortensji ogrodowej, kwitnącej na pędach zeszłorocznych, po przekwitnięciu usuwamy stare kwiatostany przycinając ponad pierwszym pąkiem liściowym oraz uszkodzone i chore pędy. Pod koniec marca lub na początku kwietnia należy skrócić pędy kwitnące w roku ubiegłym, które tniemy nad dolnymi pędami bocznymi, które wytworzyły paki kwiatowe.
Takie coś znalazłam

Jeżeli chodzi o przycinanie hortensji, należy zwracać uwagę na to, czy dany gatunek kwitnie na pędach tegorocznych czy ubiegłorocznych. W zależności od tego dostosowuje się sposób cięcia. W przypadku hortensji ogrodowej, kwitnącej na pędach zeszłorocznych, po przekwitnięciu usuwamy stare kwiatostany przycinając ponad pierwszym pąkiem liściowym oraz uszkodzone i chore pędy. Pod koniec marca lub na początku kwietnia należy skrócić pędy kwitnące w roku ubiegłym, które tniemy nad dolnymi pędami bocznymi, które wytworzyły paki kwiatowe.
Takie coś znalazłam

- gracha
- 1000p
Iwonko to jest hortensja wsadzona w tym roku ,trudno jest ocenić na jakich pędach będzie kwitła ,wiem tyle że jest to ogrodowa i w tej chwili przekwita
pewnie tak zrobię jak radzisz dzięki

jakie apetyczne skarby

- gracha
- 1000p
Dziękuję Dorotko
Moniu takie skarby z własnego ogródka naprawdę cieszą
Moniu takie skarby z własnego ogródka naprawdę cieszą