-- 17 lip 2012, o 20:36 --

-- 17 lip 2012, o 20:52 --

-- 17 lip 2012, o 20:41 --

Jeśli jest bezśnieżna i mrozna zima należy wierzchnia warstwę gleby okryć kilku centrymetrową korą i jakims igliwiem.akrim26 pisze:A jeśli jest bezśnieżna i mroźna zima, to wystarczy?Lilii sie nie wykopuje na zimę, tylko sadzi się na minimum 20 cm głębokości, a pózną jesienią można okryć ziemie korą.
Może były jesienią za wcześnie sadzone? Ja swoje orienpety widoczne na powyższych zdjęciach sadziłem w połowie listopada, jak już było chłodno i były codziennie nocne mrozy, ani jedna w grudniu nie wykiełkowała, ubiegły grudzień był jednym z najcieplejszych miesięcy w historii meteorologii w Polsce, przezimowały nawet ogromne mrozy w lutym. Wiosną w kwietniu posadziłem następne, ale te sadzone wiosną są o połowę niższe od tych jesienią i mają mniej kwiatów, także ja preferuję sadzenie pózną jesienią, a potem jeszcze wiosną.Galadriela pisze:O.K. Dzięki.A czy lilie orientalne lepiej sadzić wiosną, czy jesienią?
Ja azjatyckie wolę sadzić wiosną, bo już raz mi się zdarzyło, że posadzone jesienią wykiełkowały w grudniu a potem zmarzły...