Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Aga ściśle mówiąc, to wszystko puściło się już po 3-4 dniach i już siedzi w doniczkach :D
No może jeszcze listek skrętnika...ale najważniejsze, że jeszcze żyje ;:173
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ja naprawdę polecam petunie, ja mam u mnie na schodach od strony południowej - cały dzień ostre słońce ;:108
Zauważyłam, że jedynie petunie nie lubią obfitych deszczów, są wtedy takie oklapłe.. W zeszłym roku właśnie przez obfite deszcze i grady straciłam kilka doniczek ( jak bym była wtedy w domu to bym je schowała ), ale to była ekstremalna pogoda, przy zwykłych deszczach nic im się nie dzieje.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Ania masz rację, petunie wytarmoszone przez wiatr i deszcz robią się... wymiętolone ;:219 moje wiszą pod daszkiem, wiatr nimi targa, ale nie mokną... wyglądają jako-tako, jutro zrobię zdjęcia...

A dzisiaj trochę balkonowych, niech Wam będzie ;:224
zdjęcia z zewnątrz nie będzie, od 14 pada deszcz więc wyskoczyłam w tzw. międzyczasie i zrobiłam zdjęcie tego co wczoraj uczyniłam, a mianowicie, wszystkie grudniki powędrowały na parapet na balkonie, mam nadzieję, że nie pofruną ;:202

Obrazek

Obrazek

a tu zbliżenie tego, co jeszcze żyje ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pada deszcz, nie zdejmuję ich, niech się podlewają bo ja je tylko zasuszam ;:14
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lubisz ponarzekać - Twoje balkonowce na pewno nie są ostatnie! :lol:

Natomiast H. kerrii jak najbardziej się dobrze zapowiada. To taki gatunek, że wolno się ukorzenia i przyrasta ale jest potem bardzo dekoracyjny. Niestety też duuuuuży, przez co nie każdemu się podoba.

Kalanchoe z nową fryzurą i image super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne rośliny Masz na balkonie :D
Ale mnie zaczarował kwiat Hibiskusa ;:oj
Nigdy nie zależało mi by je mieć, ale dla takiej perełki znalazłabym honorowe miejsce w salonie :D
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Aguś no czego ty się wstydziłaś ;:oj Bardzo ładnie ;:215 Super pomysł na połączenie domowych i balkonowych ;:215 i balkonowe wcale źle nie wyglądają ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia dzięki ;:196 to dlatego, że jeden ukatrupiony już w koszu i na jego miejsce siedzą koleusy ;:170 a i inne.. nie sfotografowane :;230
hen_s pisze:Lubisz ponarzekać

ja tu do samej prawdy się przyznaję jedynie ;:224
a balkonowe zapewne będą ;:108 tylko nie takie, które wymagają codziennej 24h uwagi :;230

Hoja kerri duuuża rośnie? :shock: nie wiem czemu ale wydawało mi się, że ona w ogóle ma problemy ze wzrostem i temu się zszokowałam, że jeszcze w wodzie puściła nowego liścia... No więc super.. ;:223 ale poradzimy, niech tylko chce rosnąć :tan

eva- pisze:Ale mnie zaczarował kwiat Hibiskusa

powiem Ci, że i ja za perełkę go uważam ;:167 dokupiłabym jeszcze kilka pełnych, ale hibiskusy u mnie uwielbiają tylko jeden parapet, reszta jest dla nich ;:222 nawet kwietnik obok tego parapetu jest ;:222 a, że rosną na drzewa to więcej nie dokupię, zabierają mi całe światło wpadające do domu ;:124 chociaż jednego hibka na siłę zmuszam do rośnięcia na komodzie obok okna ;:224 opory stawia takie, że już mi nerwy puszczały :twisted: ale kilka liści przybyło... jeszcze z 10 lat i może będzie kwiat :;230
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Miodkowa bądź uprzejma zajść do tej kwiaciarni, w której kupiłaś sansewierę i zobaczysz,że jest ze 2 x wyższa od tamtego czasu kiedy Ty kupowałaś :) .
Kerri w dobrych warunkach może urosnąć do sufitu. Właśnie moja , u Ciebie wstawiona, zmierza w dość szybkim tempie do sufitu.
Idę prosić KARO,żeby ją usunęła skoro tak wolisz. Nie będę już nigdzie pchać się z moimi fotkami ;:14 .
Wkurza mnie deszcz ;:124 ;:219 ;:219 .
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

za późno.. dziś byłam obok w NFZ i jakbym wiedziała to bym zaszła a tak to na ;:65 znów się tam nie wybiorę ;:222 uwierz mi, że moja w górę nie poszła, wypuściła za to dziecię :tan
Kerri też nie można obracać jak innymi hojami? bo postawiona na parapecie południowym, ale jakby chciała tak szybować pod sufit to nie ma szans, carnosa ją wystopuje ;:124
aha, Ty mówiłaś o pelargoniach na Bakałarzewskiej... akurat w ten weekend sobie odpuściłam wizyte na tym bazarze.. no trudno.. w tą tez mnie ominie, bo jadę do mamy...

deszcz i mnie wkurza, ledwo udało mi się do domku wejść dziś i uniknąć całkowitego umoczenia, bo parasola nie wzięłam ;:223
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Ależ Ty tam masz przestrzeń na tym balkonie; ile tam się jeszcze da upchnąć ;:224 . Zupełne przeciwieństwo tego, co widać po drugiej stronie szyby.
Grudnikom i epiphyllum na pewno spodobają się wakacje na świeżym powietrzu ;:108 .
Kobieto, kompletnie nie rozumem, na co Ty narzekałaś :shock: . Ja tu Cię pocieszam, a u Ciebie wszystko kwitnie w najlepsze :) . Dalie piękne, ze zdrowiutkimi kwiatami, lobelie gęste, coś tam jeszcze z tyłu za nimi - chyba białe lobelie (?) też świetne ;:108 . Pelargonie super i to coś, chyba werbena (?) w pełni rozkwitu ;:138 .
Więcej wiary w siebie, bo naprawdę wzorowo Ci idzie :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, faktycznie nie jest tak dramatycznie z twoimi balkonowymi. ;:108 Grudniki pewnie ci odżyją na balkonie i na szczęście nie atakują ich szkodniki, widać wolą tradycyjne liście. :wink:
Co do surfinii, to z tego, co wiem, wymagają mnóstwo wody, a w upalne dni trzeba je podlewać dwa razy dziennie.
Co do przelania, to przyznam, że od lat leję sowicie w skrzynki wodę i chyba jeszcze nic nie przelałam. Kiedyś nawet nie stosowałam żadnego drenażu. Na swoim balkonie zużywam przeważnie powyżej 15 litrów wody. No ale np fuksje podlewam tak, ze woda obowiązkowo musi się wylać dołem za radą adrianica.
W sumie to na skrzynkę 60 cm przypada minimum litr wody, a na mniejsze donice to tak z pół litra. Ciekawostka, którą podejrzewałam, ale niedawno wyczytałam czarno na białym w gazecie: nawet w deszczowe dni trzeba podlewać kwiaty, jeśli jest dużo liści, bo woda się od nich odbija i ziemia jest w efekcie sucha. Potwierdzam, że u mnie tak jest ze wszystkimi pelargoniami. ;:108
Hibiskus śliczny. :)
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit Slicznie jest na twoim balkonie.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

oksi dziękuję ;:196

Jagoda, Wiktoria
- nie obfociłam po prostu tych umarniętych... małych... nawet nie pamiętam jak się nazywają... ;:223 chciałam je wyciągnąć z tej ziemi ale nie mam co na ich miejsce wepchnąć ;:185 to sobie tak badyle stoją ;:131 natomiast dalie były na skraju wykończenia, wzięłam się w garść, obcięłam im zdechnięte kwiatki i okazało się, że o to im chodziło, bo żółta zaczęła kwitnąć, czerwona na razie ma 2 kwiatki, ale są pąki.. natomiast miałam taką ciapkowaną czerwono-różową.. to ona niestety ;:170 w kuble... petunie miałam dziś sfotografować ale cały dzień był okropny wiatr, na przemian z deszczem... a one wiszą i nie podjęłam próby uchwycenia... ale też się nimi zajęłam tydzień temu i usunęłam stare przekwitnięte kwiaty i wygląda znów ładnie... wydaje mi się, że jeszcze w porę do niektórych kwiatków się udałam na reanimację ;:147 natomiast czy one teraz nie zostaną utopione to ja już nie wiem, bo co chwilę wsunie deszczem... ale jak to Jagoda mówi, pod liśćmi wcale nie musi być mokro, więc codziennie zaglądam im ;:108
Wiktoria_W pisze:Ależ Ty tam masz przestrzeń na tym balkonie; ile tam się jeszcze da upchnąć

ja wiem, ale upychać nie zamierzam ;:224 czasami miałabym ochotę na tym balkonie usiąść, tylko coś w tym roku chyba nie posiedzę, chyba, że w deszczu ;:188 więc może upchanie miejsca kwiatkami to nie taki zły pomysł :wink:

No więc skoro ze zdjęć petunii nici, to pokażę co na parapecie skrętnikowym ;:224
bo np dopiero dzisiaj zauważyłam, że mój biały wcale nie jest czysto biały :shock: a ma żółty środeczek :tan

Obrazek

rozkwitł także mój zeszłoroczny bordowy :tan cieszę się, ponieważ miałam obawy, że żadna sadzonka bordowego nie przetrwała a tu jednak:

Obrazek

przy okazji także Geronimo cieszy się z większego domku

Obrazek

kwiatki ma naprawdę duże :shock:

Obrazek

kilka dni temu do większego domku poszedł także różowy

Obrazek

na pierwszym planie załapał się także fioletowy, którego próbowałam utopić, teraz reanimuję, chyba docenia, bo podnosi się.. uffff ;:180
Dziś z racji kolejnego dnia wolnego - umyłam kilka kwiatków, nawet benjaminowi wytarłam listki do tego przepraszając mocno, że tak go zaniedbałam, bo strasznie rzadko podlewałam a jak tylko zaczęłam o niego dbać to z dnia na dzień ma więcej nowych listków :heja Myślę, że na moim L4 najbardziej skorzystają kwiatki ;:224 tak się nimi zajmę, ze niech no któryś tylko tego potem nie doceni....
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Aga ty tak narzekasz na swoje kwiatki a one takie piękne jak malowane :D Jeszcze sie dowiedzą, że masz o nich takie zdanie, to się naprawdę obrażą :;230 Roślinki trzeba chwalić, mówić, że są piękne to i piękne będą :D
Śliczne skrętniczki a najbardziej Geronimo.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Piękne te skrętniki, szczególnie super rozrośnięty i rozkwitnięty Geronimo ;:138 . Wygląda na giganta :shock: . Przypomnij, proszę, ile on ma lat :) . Biały z żółtym gardziołkiem (a może on tym kolorem łączy się z Tobą w bólu :wink: ) wygląda bardzo delikatnie i po prostu ślicznie ;:108 . Bordowy się postarał: trzy listki na krzyż :wink: , a już kwitnie ;:215 . Natomiast różowy, no słów mi zabrakło, idealnie wygląda z tą żółcią ;:138 .
Co do dalii, to mogę u siebie wrzucić tzw. porażkę daliową, ususzoną prawie na amen, żeby Ci nie było przykro :wink: . Zrobiłam jej dziś fotkę, ale nie zamierzałam jej upowszechniać, jednak jeśli miało by Ci to poprawić nastrój... ;:224 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”