Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Post »

witam !
normalnie oniemiałam z zachwytu oglądając zdjęcia,te kwiaty są cudowne!jakoś do tej pory nie miałam z nimi styczności,ale w mig to nadrobię!na nasiona, zdaje się,jest już za póżno,ale sadzonkę,to pewnie można kupić,jestem też pod wrażeniem jakością zdjęć,są naprawdę mistrzowskie ;:215
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21

Post »

Zaczynaja kwitnąć moje stokrotki z własnego siewu i własnych nasionek. I podobnie jak w ubiegłym roku, zbierałam nasionka wyłącznie z fioletowych sadzonek, a mam...... mnóstwo białych?????

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację. Stokrotka uwielbia słońce. Uprawa z nasion nie jest trudna. Początkowo kupowałam nasiona, teraz zbieram własne. Wysiewasz, pikujesz, uszczykujesz i nie sposób "tego zamęczyć". Rozsada jest mocna. Ważne jest skracanie pędów rozsady. Swoje skracam jak mają około 6-8 cm. W wątku mówią o skracaniu po 3-4 parze liści. Wychodzi chyba na jedno. Jestem tymi kwiatami zauroczona. Mam podstawowe odmiany - białą i fioletową w różnych odcieniach i nie poszukuję zbytnio innych. W tej chwili są prześliczne. Bożena.

Obrazek

Zdjęcia z dzisiejszego poranka

Obrazek

W gruncie mają dopiero pąki.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Dzięki za info o rozmnażaniu. Mam kolejne infantylne pytanie - gdzie są nasiona? Usuwam oklapnięte kwiatki. Czy jak poczekam, aż zupełnie uschną to znajdę nasiona? Czy one są małe, jak np lobelii, czy petunii czy trochę większe, że da radę wsadzić nasiona pojedyńczo do ziemi?
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nasiona są duże, trochę mniejsze od nagietka. W fazie dojrzałości są ciemne - prawie czarne. Oczywiście znajdują się w koszyczkach kwiatowych. Ale musisz wiedzieć że dojrzewają długo. Najlepiej zostawić sobie po jednym krzaczku i nie obrywać z nich przekwitłych kwiatków. Gdy dojrzeją wyglądają jak jeżyki - są takie uniesione, nastroszone ale widać je bardzo dokładnie. Pozdrawiam i polecam uprawę. ;:3
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O co chodzi z tym skracaniem pędów z rozsady. Jaki ma być efekt tego i co daje uszczykiwanie?
Kupiłam w tym roku w Lidlu ostatnie dwie torebki nasionek. Parę roślinek wyjiełkowało ale nic z nimi nie robiłam. Potem natrafiłam na sadzonkę w sklepie i oczywiście kupiłam i posadziłam .W tej chwili moje siewki dogoniły sadzonkę i kwitną jednocześnie. Sadzonka zakwitła po raz dugi. Kwiatuszki są naprawdę śliczne.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Bożenko za podpowiedź, z tego, co widzę to on kwitnie z przerwami. Na razie będę obrywała uschłe kwiaty a bliżej jesieniu pozwolę mu zawiązać nasiona. Do kiedy kwitnie stokrotka afrykańska?

Aniu - w skrócie rzecz ujmując rośliny się po prostu ucina, żeby nie miały formy jednego wysokiego badyla, tylko, żeby się rozkrzewiły. Ja nigdy nie kumałam o co chodzi z tymi liścieniami i liściami właściwymi i po prostu cięłam rośline jak już mi się za wysoka wydawała. Problem w tym, że takie uszczykiwanie trzeba robić w miarę wcześnie bo później jak ją uciachać to nie zdąży wypuścić nowych pędów i zakwitnąć. Tyle teorii. Bo w praktyce ja ciacham późno a i tak kwitną :tan
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Tylko kiedy trzeba je podciąć.Moje osteo z nasion są faktycznie bardzo wysokie i maja mało bocznych pędów. W przyszłym roku zapoluję na nasionka wczesniej i posieję więcej. Dopiero od roku jestem posiadaczką skrawka zieleni , cały czas się uczę. Co do tych liścieni to domyślam się,że są to pierwsze listki jakie wypuszcza roślinka. Posiałm lubczyk w malutkich kuwetkach. Najpierw pojawiły sie listki podlużne jak trawa ( przypuszczalnie to były liścienie) a dopiero potem wykształciły się te właściwe.
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 08:31

Post »

Witam wszystkich,

oj u mnie stokrotka porządnie w kość dostała.
Swoje siałam dość późno,bo 25 marca. Niestety, wcześniej nie mogłam. W ogóle mi ten rok fatalnie coś w organizacji się rozsypał...
Poza tym pogoda je nie rozpieszcza. Jest zimno i często pada.
Stokrotki, które wysiałam z nasion o Fibi, są zdecydowanie mocniejsze i wyższe, lepiej się rozkrzewiają. (za co jeszcze raz dziękuję). Nie uszczykiwałam, bo wtedy to już w ogóle chyba bym się nie doczekała...

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

z moich nasion wzeszły niemal wszystkie, ale różnica pomiędzy nimi ogromna, a tymi od Fibi, mimo że siane tego samego dnia:
Obrazek

Niby do gruntu powinny były wszystkie trafić dawno temu, ale nie mam serca trzymać je w zimnej glebie i ten deszcz... na niektórych widać, że aż listki gniły, więc chowałam pod daszek w tych mini doniczkach... teraz się wypogadza - więc na dniach trafią na rabatkę lub do dużej donicy

A tu nieśmiale pierwsza kwitnie:(oczywiście z tych od Fibi)
Obrazek
Silvia_pl
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 08:31

Post »

ktoś pytał o nasionka gdzie są

Jak oberwiesz ten (niebieski zwykle) środek, to pod nim powinno wyglądać to tak (zdjęcie z ubiegłego roku):
Obrazek
Silvia_pl
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Moje tez zakwitly - pierwsze tydzien temu. Siane pod koniec marca. Cudne kwiatki!!!!
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Najpierw się martwiłam, że mam same białe z własnych nasion, ale teraz ich biel tak rozświetla rabatki, że aż miło. Oczywiście zbieram nasionka zobaczymy co wyrośnie za rok?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Piękne! Bardzo ciekawy kształt płatków. Moje ponownie zakwitły i już nie będę obrywać kwiatów. Poczekam na nasiona. Czy uprawa z nasion jest łatwa? Czy można tę roślinę przezimować w jakimś chłodnym miejscu? Ktoś próbował?
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Uprawa z nasion jest łatwa, ale nie dziedziczą cech rośliny matecznej, tzn zbieram nasionka z fioletowych, a wyrosną białe. Przechować sadzonkę można, ale w warunkach szklarniowych, w domu nie da rady, próbowałam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Śliczne te Wasze stokrotki. Moje jeszcze kwitną ale nie śa takie "proste" jak wasze. Kładą się na ziemi, mają długie prawie półmetrowe zwisające pędy i bardziej nadawały by się do skrzynek niż na rabatę. Prawie leżą na ziemi.
Dziś widziałm w innym ogródku piękną kępę stokrotek. Były sztywne , proste zupełnie jak chryzantemy.
Jak myślicie, czy przyczyną może być to, że nie przycęłam wierzchołków sadzonek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”