Chciałbym zapytać, po prawej stronie w "kwadratowej" doniczce to Fockea edulis ? - jeżeli tak to bardzo ładnie "rzeźbi" sobie kaudex. Ile latek liczy sobie ta roślinka ? Mój jest jeszcze małą rośliną, mam ją u siebie dopiero drugi sezon. Będę ją chciał przesadzić do nowej większej doniczki i wyciągnąć z podłoża. Bardzo lubię rośliny z kaudexem.
to młody okaz dużego gatunku z rodzaju Echinocactus (ingens, visnaga itp niestety nie wiem która obecnie nazwa jest aktualna , jest dużo więcej zamiennie używanych synonimów)
tez jest taka opcja , troche mi te ciernie za rzadko rozmieszczone jak na Polaskia , ale z kolei na Echinocactus powinny być większeTen pan kaktus to chyba Lemaireocereus chende Pozdrawiam!
A te echeverie w tle to?
Czy Fockea edulis, przesadzasz zawsze wiosną, czy nie trzymasz się ściśle tego terminu. Pytam dlatego, że muszę też przesadzić moją roślinkę, a nie chciałbym robić tego w nieodpowiednim terminie. Obecnie dość intensywnie rośnie - "pnie" się po podstawionej "żerdzi". Fotkę wstawię w moim wątku.Ładnie przyrasta, tak, że muszę ją co rok przesadzać.