Tworzenie mojego ogrodu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
dmika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2010, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tworzenie mojego ogrodu

Post »

Witam!
Zaczynam tworzenie mojego ogrodu, choć na razie to tylko trawnik i kilka krzewów to z czasem chcę stworzyć wyjątkowy ogród choć częściowo takie jak już tu widziałem. Nieco pracuje przy ogrodach ale na tyle krótko że prosiłbym o Waszą pomoc.

Pierwszym etapem jest stworzenie rabaty tuż przy domu i wjeździe do garażu. Wzdłuż domu chciałem zastosować niższe rośliny tj. berberysy,żurawki, funkie,... z nielicznymi elementami wyższymi: być może 3 modrzewie pendula lub inne na pniu.
Natomiast przy wjeździe do garażu chcę stworzyć tło i chciałbym na samym początku posadzić klona palmowego.

Rabata jest dość długa i jest to 14m (przy domu) +5m (przy wjeździe do garażu.
Szerokość to pewnie nieco ponad 2m.

Zastanawiam sie nad ułożeniem roślin, czy maja być w grupach, liniach czy bardziej pojedynczo?
Jak dobrać kolory, aby było urozmaicono ale wszystko ze soba grało.

Moze macie jakieś pomysły na taki widok (przy spodzie budynku bedzie prawdopodobnie piaskowiec)?
Obrazek
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tworzenie mojego ogrodu

Post »

Pomysł masz na pewno dobry, więc pora zacząć działać. Ja ze swojej strony doradził bym coś na elewację - jakieś pnącze zasłaniające ten goły fragment ściany [ bez okien [ jest dosyć spory ] zakrycie go pnączem optycznie też poprawi widok całego domu - chociaż lekko go przekryje. Tu proponował bym zrobienie podpory pod pnącza z linek stalowych - mało widoczne, łatwe w montażu i demontażu no i nie ingerują mocno w elewację jak np drewniane trejaże.

A sama rabata to wg wielkości roślin - od najniższych na zewnątrz do najwyższych w stronę ściany - pomijając miejsca z oknami, tam musi być coś niskiego/płożącego. Dla całości dobrze by zrobiło tez jakaś maskownica na skrzynkę gazową - wśród zieleni będzie się mocno wyróżniała więc można by tam dać jakiś trejaż wbity w ziemię z powojnikiem.

lukas
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”