Tuja szmaragdowa
Tuja szmaragdowa
Witam. Chce posadzic tuje przy domu. W jaki sposob rozchodza sie korzenie tej tuji. Czy po paru latach rozpietosc korzenii wplynie w jakikolwiek sposob na fundamenty?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuja szmaragoda
Płożą się po ziemi. Ich korzenie są tak drobne że fundamentów nie zniszczą. Najgrubszy korzeń u moich szmaragdów (14lat) ma 2cm średnicy.
Re: Tuja szmaragdowa
Rozumiem, mam jeszcze 2 kontrolne pytania.
1. Jaka duza jest rozpietosc korzeni?
2. Czy istnieje zaleznosc pomiedzy wysokoscia, a gruboscia lub rozpietoscia? Na jakiej wysokosci rosna u Ciebie? Bo potrzebuje takich na okolo 3- 3,5 metra. Jaka beda mialy wtedy rozpietosc i grubosc korzeni?
1. Jaka duza jest rozpietosc korzeni?
2. Czy istnieje zaleznosc pomiedzy wysokoscia, a gruboscia lub rozpietoscia? Na jakiej wysokosci rosna u Ciebie? Bo potrzebuje takich na okolo 3- 3,5 metra. Jaka beda mialy wtedy rozpietosc i grubosc korzeni?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuja szmaragdowa
1.Jeżeli chodzi o długość korzeni płożących się po działce to znalazłem nawet 8m od żywotnika.
2.Tu nie bardzo rozumiem pytania. Korzenie mam od poziomu 0 (od trawnika) do głębokości ponad 1,5 (jedna była przesadzana więc mogłem to zweryfikować).
Średnica drzewa (fotki w galerii) to około 1m. Przycinanie drzewa nie ma wpływu na wzrost korzeni. Przycinanie rośliny ma wpływ na jej zagęszczenie.
Rosną od 14 lat przy murku przy ulicy , szerokość fundamentu 30cm , uszkodzeń brak.
2.Tu nie bardzo rozumiem pytania. Korzenie mam od poziomu 0 (od trawnika) do głębokości ponad 1,5 (jedna była przesadzana więc mogłem to zweryfikować).
Średnica drzewa (fotki w galerii) to około 1m. Przycinanie drzewa nie ma wpływu na wzrost korzeni. Przycinanie rośliny ma wpływ na jej zagęszczenie.

Rosną od 14 lat przy murku przy ulicy , szerokość fundamentu 30cm , uszkodzeń brak.