Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
Monika
Nie daj się ponosić magii słów. Nawóz to jak każdy inny.Jego magiczny charakter tkwi w nazwie, ktory jest zwykłym chwytem marketingowym.Jeżeli chcesz go do oprysku to w stężeniu 0,2-0,3 %. Nie ma sensu stosować w gruncie do oprysków nawozów z fosforem. Gros fosforu zostanie zmytym zanim zdąży się wchłonąć. Wystarczy Florovit lub saletra potasowa .
A potasu tyle wchłonie się w roslinę ile zawiera go nawóz, jeżeli wcześniej nie zostanie zmyty. Chcesz dać więcej potasu zastosuj saletrę potasową
Nie daj się ponosić magii słów. Nawóz to jak każdy inny.Jego magiczny charakter tkwi w nazwie, ktory jest zwykłym chwytem marketingowym.Jeżeli chcesz go do oprysku to w stężeniu 0,2-0,3 %. Nie ma sensu stosować w gruncie do oprysków nawozów z fosforem. Gros fosforu zostanie zmytym zanim zdąży się wchłonąć. Wystarczy Florovit lub saletra potasowa .
A potasu tyle wchłonie się w roslinę ile zawiera go nawóz, jeżeli wcześniej nie zostanie zmyty. Chcesz dać więcej potasu zastosuj saletrę potasową
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I się dowiedziałem że magiczna siła to tylko magiczna nazwa 
Wielkie dzięki
Wiem teraz że aby dać pomidorkom magnezu stosuje się siarczan magnezu.
A w jaki sposób podać im potas?
Ja jestem na wczesnym etapie nauki proszę o wyrozumiałość

Wielkie dzięki

Wiem teraz że aby dać pomidorkom magnezu stosuje się siarczan magnezu.
A w jaki sposób podać im potas?
Ja jestem na wczesnym etapie nauki proszę o wyrozumiałość

- krykiet66
- 50p
- Od: 18 lip 2011, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz
Czy kwas cytrynowy
http://www.winiary.pl/produkt.aspx/136/ ... -spozywczy
to to samo co kwasek cyrynowy?
Pytam ,bo nie wiem czy kreda którą rozpuściłem to nie była kreda , czy może ten kwas to nie kwasek.
Gdy dosypałem tego kwasu do rozpuszczonej kredy zamiast bardzo się pienić tylko przez chwilę "posyczało" i finito. I teraz nie wiem co za miksturę mam w butli
Czy kwas cytrynowy
http://www.winiary.pl/produkt.aspx/136/ ... -spozywczy
to to samo co kwasek cyrynowy?
Pytam ,bo nie wiem czy kreda którą rozpuściłem to nie była kreda , czy może ten kwas to nie kwasek.
Gdy dosypałem tego kwasu do rozpuszczonej kredy zamiast bardzo się pienić tylko przez chwilę "posyczało" i finito. I teraz nie wiem co za miksturę mam w butli

-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
paweł siarczan potasu
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Paweł
siarczan potasu albo popiół..
siarczan potasu albo popiół..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
U mnie nareszcie pada taki spokojny rzęsisty deszcz 

pawel-krasnik pisze:A w jaki sposób podać im potas?
Pawełforumowicz pisze:Chcesz dać więcej potasu zastosuj saletrę potasową
Zmiłuj się. Twój i mój to dwa sąsiednie posty
Wszystkich tych, którzy nie mają doświadczenia w nawożeniu lub nie rozumieją wzajemnych zależności miedzy składnikami pokarmowymi przestrzegam przed stosowaniem nawozów prostych .mk1a pisze:paweł siarczan potasu
Krykiet66
To jest to samo. Jedna- to nazwa związku chemicznego, drugie- to nazwa produktu spożywczego. Chemicznie jest to to samo.
Jak się nie pieni znaczy nie jest to węglan wapnia. To co zrobiłeś więc jest psu na budę.. Dlatego proponowałem kredę aby każdy miał pewność widząc naocznie pienienie, że reakcja zaszła i że użyty surowiec to faktycznie kreda.
W dzisiejszych czasach nie oszukują z kredą jedynie ...kury. One niezmiennie znoszą jaja, których skorupka zbudowana jest właśnie z węglanu wapnia.
To jest to samo. Jedna- to nazwa związku chemicznego, drugie- to nazwa produktu spożywczego. Chemicznie jest to to samo.
Jak się nie pieni znaczy nie jest to węglan wapnia. To co zrobiłeś więc jest psu na budę.. Dlatego proponowałem kredę aby każdy miał pewność widząc naocznie pienienie, że reakcja zaszła i że użyty surowiec to faktycznie kreda.
W dzisiejszych czasach nie oszukują z kredą jedynie ...kury. One niezmiennie znoszą jaja, których skorupka zbudowana jest właśnie z węglanu wapnia.
-
- 100p
- Kontakt:
ale sam napisałeś że siarczanem potasuforumowicz pisze:Wszystkich tych, którzy nie mają doświadczenia w nawożeniu lub nie rozumieją wzajemnych zależności miedzy składnikami pokarmowymi przestrzegam przed stosowaniem nawozów prostych .mk1a pisze:paweł siarczan potasu
ale oki ograniczę swą obecność na forum do czytania
mk1a
Proszę Cię , czytaj ze zrozumieniem. Moje ostrzeżenie nie znaczy, że nie wolno stosować siarczanu potasu jako żródła potasu dla roślin.
Proszę Cię , czytaj ze zrozumieniem. Moje ostrzeżenie nie znaczy, że nie wolno stosować siarczanu potasu jako żródła potasu dla roślin.
Ja Tobie z chęcią odstąpię ta przyjemność tłumaczenia w kółko spraw oczywistych dotyczących nawożenia.mk1a pisze: oki ograniczę swą obecność na forum do czytania
-
- 100p
- Kontakt:
no może i źle zrozumiałem zmylił mnie cytat
za sto lat nie będę miał takiej wiedzy jak ty:P

za sto lat nie będę miał takiej wiedzy jak ty:P
mk1a
Jestem Ci winien choć częściowe wytłumaczenie o co chodzi w mojej uwadze.
Dajmy na to uzupełniasz potas . Jako przeciętny działkowicz nie dysponujący analizami nie możesz określić niezbędnej jego ilości. Potas ogranicza pobieranie magnezu wiec za chwile możesz mieć objawy niedoboru magnezu. Uzupełnisz magnez będziesz miał zgniliznę wierzchołkową bo magnez konkuruje z wapniem . I stosując za każdym razem w trybie interwencyjnym nawóz jednoskładnikowy możesz wpaść w taką spiralę niedoborów lub nadwyżek, że rośliny zgłupieją
Jestem Ci winien choć częściowe wytłumaczenie o co chodzi w mojej uwadze.
Dajmy na to uzupełniasz potas . Jako przeciętny działkowicz nie dysponujący analizami nie możesz określić niezbędnej jego ilości. Potas ogranicza pobieranie magnezu wiec za chwile możesz mieć objawy niedoboru magnezu. Uzupełnisz magnez będziesz miał zgniliznę wierzchołkową bo magnez konkuruje z wapniem . I stosując za każdym razem w trybie interwencyjnym nawóz jednoskładnikowy możesz wpaść w taką spiralę niedoborów lub nadwyżek, że rośliny zgłupieją
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
straszne upały na razie za nami. W moim tunelu nad ziemią maksymalna zanotowana temperatura to 43 stopnie, a na wysokości 180cm 45 stopni. mi też cala masa kwiatów pomidorów szlag trafił.
I jak tu żyć panie premierze, jak żyć
I jak tu żyć panie premierze, jak żyć