Merghen pisze:Te chemiczne bez problemu kupisz w ogrodniczym, może być problem z Bioseptem ale można go dostać w niektórych ogrodniczych a na pewno na allegrooo. Możesz też zastosować taki domowy środej ale dopiero po przesuszeniu podłoża - Kilka ząbków czosnku rozgnieść (2-3 ząbki na 1/2 l wody), zalać przegotowaną wodą i odstawić na 24h. Potem odcedzić i podlać raz opryskać.
Moje Masdevallie obecnie nie trzymam w samym spagnum ale w mieszance kory, spagnum i keramzytu. Widzę,żę zaczynają (po alkimatyzacji wynikającej ze zmiany podłoża) Ladnie rosnąć a jedna nawet zaczęła kwitnąć. Niestety bardzo upalne lato wykończyło mi jedną

Gosiu, raz jeszcze ślicznie dziękuję za pomoc i rady
To moje pierwsze Masdevallie i bardzo zależy mi na ich uratowaniu... Cudne są i nie chciałabym ich zmarnować tak szybko

U mnie w mieszkaniu chyba nie najlepiej się czuły tego lata - przez te upały właśnie - mieszkam na poddaszu, więc ukrop niemiłosierny tym bardziej

Obecnie są u rodziców w domu, tutaj mają chłodniej, a jak im się troszkę polepszy, (mam nadzieję) to zabiorę je do siebie.
Roślinek nie podlewałam od kilku dni, tak, że zastosuję na nie jutro ten domowy środek i podłoże chyba też im jednak wyienię.