Facelia dzwonkowata(Phacelia campanularia)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Puchatek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2012, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Facelia dzwonkowata(Phacelia campanularia)

Post »

Proszę napiszcie jak siać facelię dzwonkowatą
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Facelia dzwonkowata

Post »

Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Siałam facelie już dwa razy w tym roku i nici z tego....wszystko mi wybujało okropnie, łodyżki cieniusienkie, wszystko sie przewraca...nie warto siać w domu...a tak bardzo mi sie ten kwiat podoba :( mam jeszcze kilka nasionek i chyba posieję je w szklarni bo w domu naprawde nie warto...aha facelia nie znosi przesadzania więc pewnie najlepiej od razu do skrzyneczek siać i nie pikować!!!
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

A ja ją właśnie wsiałam. Ciekawe co wyjdzie? ;:oj
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja siałam facelię dzwonkowatą do gruntu.Czasem wychodzila ładna, a czasem jakaś marna :roll: Lubi jasne, słoneczne, otwarte stanowiska i przepuszczalną glebę.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

selli7 pisze:Ja siałam facelię dzwonkowatą do gruntu.Czasem wychodzila ładna, a czasem jakaś marna :roll: Lubi jasne, słoneczne, otwarte stanowiska i przepuszczalną glebę.

ja posiałam do doniczek, zmieszałam ziemię kwiatową z piaskiem...facelia jest mało wymagająca-bynajmniej tak piszą na opakowaniu :D ....oczywiście na razie rośnie sobie w szklarni bo na dworze jeszcze za zimno...pozdrawiam
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prześliczna... ;:oj
A ja siałam w tym roku facelię już dwa razy do gruntu (a właściwie do donicy przed domem - miała robić za dywanik u stóp metrowych lilii) i nic z tego, nie wzeszła nawet jedna roślinka... :cry:
Co ja robię nie tak? :evil:
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Galadriela pisze:Prześliczna... ;:oj
A ja siałam w tym roku facelię już dwa razy do gruntu (a właściwie do donicy przed domem - miała robić za dywanik u stóp metrowych lilii) i nic z tego, nie wzeszła nawet jedna roślinka... :cry:
Co ja robię nie tak? :evil:

może za zimno było...ta pogoda w maju to taka w kratke była....moja piękna facelia była piękna a teraz już po niej śladu nie ma....zdecydowanie za szybko mi przekwitła :cry:
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za drugim razem nie mogło być za zimno... :(
Podobno do trzech razy sztuka więc może jeszcze spróbuję kupić paczkę nasionek i wysiać (może mi się uszkodzone trafiły ?), z tego co słyszałam to facelia żyje raczej krótko, więc może zdążyła by jeszcze przed końcem lata zakwitnąć...

I takie pytanka: czy przykrywałaś nasiona po wysiewie (bo może one światła potrzebują), i jak długo wschodziła Ci Twoja facelia?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Galadriela pisze: I takie pytanka: czy przykrywałaś nasiona po wysiewie (bo może one światła potrzebują), i jak długo wschodziła Ci Twoja facelia?
Nie pamiętam dokładnie, ale jeśli nasionka są małe, to nie przykrywałam a jedynie wciskałam w ziemię. Moje na razie są niezbyt wielkie i ładnie się płożą. rosną w bardzo suchym miejscu, prawie na piachu. Ślicznie wyglądają ich malutkie dzwoneczki.
Na drugi rok wysieję wprost do gruntu.
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

Ja wysiewałam facelię w dwóch miejscach.W jednym urosła bujna i dorodna,w drugim nie wzeszła w ogóle,dopiero po 2 miesiacach jedno nasionko dało o sobie znać ;:oj Mimo wszystko w przyszłym roku też wysieję,bo to śliczna roślinka i jak już urośnie to bezproblemowa. ;:173
Świetnie komponuje się z kocanką!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A w jakim miejscu/glebie wyrosła bujna, a w jakim nie wzeszła? Tez mi się podoba, ale właśnie ze względu na jej chimeryczne kiełkowanie i stosunkowo krótkie kwitnienie zrezygnowałam swego czasu z niej.
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08

Post »

No właśnie najśmieszniejsze,że gleba jest identyczna,dość ciężka i gliniasta.Te,które ładnie wzeszły są w pełnym słońcu od ok.11 do wieczora,te drugie ok.godzinę dłużej.W tych samych miejscach siałam smagliczkę nadmorską i efekt był identyczny:jedna jest dorodna,drugiej mało się wysiało i bardzo długo wschodziła.Zastanawiam się czy może nie jest to wina mrówek,bo mam ich pełno.Myślę,że dobrym rozwiązaniem jest wysianie w kilku miejscach,gdzieś na pewno wyrosną :D
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Wysiałem w maju na słonecznej rabacie. Cieszyła oczy kwiatami, ale krótko. Nie wytrzymała częstych deszczów, które nękają Pomorze już od połowy czerwca. Rośliny sprawiają wrażenie jakby korzenie się utopiły. Jeszcze kilka dni poczekam z ich usunięciem - może odbiją, ale większych nadziei nie mam.

Skoro nie miałem ręki do jej wysiania, to wysiała się sama :wink: .
W mojej chronionej przed deszczem kaktusiarni, w pełnym słońcu - zakwitła mi samosiejka:

Obrazek

Wniosek na przyszłość - siać w słonecznym miejscu, w ubogiej, dobrze zdrenowanej ziemi.

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”