Storczyki u Skatli
Dzięki! Takie są uroki prowincji
że ceny są przystępne. Tego wcześniejszego sabotka kupiłam w podobnej cenie, a nawet czyba o kilka złoty taniej, dałam ok 25.
W zasadzie, to mam dwie kwiaciarnie gdzie jest coś więcej niż phalaenopsisy. Pojawiają się miltonie, cambrie, cymbidium, oncidium. Ja mam jedną swoją ulubioną- zawsze w niej znajdę coś dla siebie.

W zasadzie, to mam dwie kwiaciarnie gdzie jest coś więcej niż phalaenopsisy. Pojawiają się miltonie, cambrie, cymbidium, oncidium. Ja mam jedną swoją ulubioną- zawsze w niej znajdę coś dla siebie.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Sabotek cudny
chyba rzeczywiście jest seryjny
mój różowy z Auchan miał jeden kwiat rozwinięty i jednego pączka a pod nim jeszcze jakby zaczątek kolejnego pączka
(wyglądało to dokładnie jak u Twojego :P ) jeden kwiat przekwitł, drugi powoli też
teraz zobaczymy czy coś się ruszy z nowym pączkiem
w ogóle zauważyłam że te seryjne mają o wiele mniej trwałe kwiaty od tych zwykłych, mój z wystawy kwitnie już 3 miesiące
i dopiero zaczyna przekwitać, a ten seryjny miał kwiaty tylko 1,5 miesiąca...
Ale i tak kocham sabotki

Ale i tak kocham sabotki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Widzę że zakochanych w sabotkach jest wielu
ja za nimi szaleje. Dzisaij spełniłam jedno z moich marzeń-biały sabotek, no powiedzmy spóźniony prezent imieninowy
Jest bardzo podobny do tego skatli, równie uroczy
i oby nas jak najdłuzej cieszyły te skarby
W sumie to teraz mam 3 sztuki 1 juz przekwitł, jeden a raczej cała kępka ale to kupiopny po przekwitnięciu i czekam...
no i dzisiejszy nabytek 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jutro wrzucę fotografię, ale pewnie będę musiała jeszcze długo czekać na nowego kwitnącego sabotkasonia pisze:by paphiopedilum zakwitło rozetka musi dojrzeć, by wypuścić kwiaty, może to trwać nawet 2-3 latanie wiem czy wszystkie paphiopedilum tak mają, ale takie informacje znalazłam w internecie, lecz gdzie to juź nie pamiętam
.
Chyba to jednak listki, bąbelki na dendrobium, a dokładnie jeden nieznacznie się powiększył.sonia pisze:skatla a co wychodzi z tego dendrobium phalaenopsis - widać już coś

Z tym kwitnieniem Paphiopedilum to ciekawy temat. Natknęłam sie już na różne opinie na ten temat.
Oczywiście najbardziej wiarygodne dla mnie to te, które są poparte obserwacjami właściciela.
Czytałam gdzieś, że na kwitnienie nowej rozety trzeba czekać ok. 2 lat (to chyba najczęściej spotykana opinia).
Przypuszczam jednak, że długość oczekiwania na kwiat może zależeć od rodzaju storczyka z tej zróżnicowanej
grupy.
Sama niestety nie mam doświadczenia
. Mam 2 roślinki, z których jedna ma w doniczce: rozetę - babcię,
rozetę - mamę, rozetę - nastolatkę i rozetkę - dzidziusia ;:67 . To dopiero zagadka z przyszłym kwitnieniem
!
No, może poza "babcią", bo przekwitnięty pędzik już obcięty...
Pozdrawiam, Joanna
Oczywiście najbardziej wiarygodne dla mnie to te, które są poparte obserwacjami właściciela.
Czytałam gdzieś, że na kwitnienie nowej rozety trzeba czekać ok. 2 lat (to chyba najczęściej spotykana opinia).
Przypuszczam jednak, że długość oczekiwania na kwiat może zależeć od rodzaju storczyka z tej zróżnicowanej
grupy.
Sama niestety nie mam doświadczenia

rozetę - mamę, rozetę - nastolatkę i rozetkę - dzidziusia ;:67 . To dopiero zagadka z przyszłym kwitnieniem

Pozdrawiam, Joanna
ale Ci się trafiła wielopokoleniowa rodzinkaArt pisze: Sama niestety nie mam doświadczenia. Mam 2 roślinki, z których jedna ma w doniczce: rozetę - babcię,
rozetę - mamę, rozetę - nastolatkę i rozetkę - dzidziusia ;:67 . To dopiero zagadka z przyszłym kwitnieniem!

a paphiopedilum są bardzo zróżnicowane, nawet długość kwitnienia je bardzo różni, więc spokojnie musimy czekać co czas pokaże ;:225