Storczyki u Skatli
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W obu przypadkach kwiatki są bardzo delikatne, ale u Phal. equestris są drobniejsze, ale za to jest ich więcej na łodydze. Do tego płatki dużo smuklejsze- rozkładają się bardziej przestrzennie, petale ( boczne , górne) lekko do przodu, a sepale( boczne,dolne) do tyłu.madzik pisze:Za dwa tygodnie będę na wystawie we Wrocławiu i na mojej "żelaznej liście chciejstw" jest między innymi Phal. equestris![]()
Twój jest przesłodki. Masz porównanie , więc zdradź czy kwiatki ma wielkości Mini Marka czy mniejsze?
Życzę udanych zakupów.
ps. Wiem, że np. na stronie Orchidsklepiku podawane są listy kwiatów w sprzedaży na wystawach i można je rezerwować.
Pozdrawiam
Gatunek ten potrzebuje " szoku z przesuszenia" aby zawiązać pąki kwiatowe i dlatego w czasie okresu spoczynkowego roślina nie powinna być podlewana, tylko okresowo zraszana. Ja tak robiłam z moim dendrobium- zamgławiałam zimą i miałam wyłączony kaloryfer. Co prawda w nocy powinien mieć chłodniej, ale się udało. Wytrwałości!Meggi pisze:Witaj serdecznie!
Piękne te Twoje storczyczki. Świetnie o nie dbasz, bo są cudne. Ja też mam dendrobium (nobile) ale póki co tylko wypuszcza nowe pędy i nie myśli o kwitnięciu. Nie wiem jakby go zachęcić....![]()
Pozdrawiam,
Maria

Dziękuję wszystkim za przywitanie i ciepłe słowa!!!

skatla pisze:Gatunek ten potrzebuje " szoku z przesuszenia" aby zawiązać pąki kwiatowe i dlatego w czasie okresu spoczynkowego roślina nie powinna być podlewana, tylko okresowo zraszana. Ja tak robiłam z moim dendrobium- zamgławiałam zimą i miałam wyłączony kaloryfer. Co prawda w nocy powinien mieć chłodniej, ale się udało. Wytrwałości!Meggi pisze:Witaj serdecznie!
Piękne te Twoje storczyczki. Świetnie o nie dbasz, bo są cudne. Ja też mam dendrobium (nobile) ale póki co tylko wypuszcza nowe pędy i nie myśli o kwitnięciu. Nie wiem jakby go zachęcić....![]()
Pozdrawiam,
Maria
Dzięki za podpowiedź! Cholipka!!! W czasie spoczynku ja mu robiłam jak zawsze małe kąpiele, ale już nie tak często. Czy to może oznaczać, że okres spoczynku mi się przedłuży???
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zrobiłam tak: zimą obniżyłam temperaturę w pokoju, postawiłam w oknie, aby roślina miała w dzień słońce i przesuszyłam podłoże-nie podlewałam, tylko zraszałam. Nawet przez moment przesadziłam, bo zaczęły się zwijać w harmonijkę młode listki, ale podziałało.
A to mój nowy nabytek, poszłam dziś do miasta i odwiedziłam znajomą kwiaciarnię- a tam dwa sabotki-biały i różowy, więc się skusiłam na białego:

A to mój nowy nabytek, poszłam dziś do miasta i odwiedziłam znajomą kwiaciarnię- a tam dwa sabotki-biały i różowy, więc się skusiłam na białego: