Storczyki u Skatli

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale masz piękne storczyki! miniaturowe są cudne, inne też piękne masz. naprawde super masz kolekcję :)
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Cudeńka jak marzenie....a mój apetyt rośnie :D
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Za dwa tygodnie będę na wystawie we Wrocławiu i na mojej "żelaznej liście chciejstw" jest między innymi Phal. equestris :D
Twój jest przesłodki. Masz porównanie , więc zdradź czy kwiatki ma wielkości Mini Marka czy mniejsze?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

madzik pisze:Za dwa tygodnie będę na wystawie we Wrocławiu i na mojej "żelaznej liście chciejstw" jest między innymi Phal. equestris :D
Twój jest przesłodki. Masz porównanie , więc zdradź czy kwiatki ma wielkości Mini Marka czy mniejsze?
W obu przypadkach kwiatki są bardzo delikatne, ale u Phal. equestris są drobniejsze, ale za to jest ich więcej na łodydze. Do tego płatki dużo smuklejsze- rozkładają się bardziej przestrzennie, petale ( boczne , górne) lekko do przodu, a sepale( boczne,dolne) do tyłu.
Życzę udanych zakupów.
ps. Wiem, że np. na stronie Orchidsklepiku podawane są listy kwiatów w sprzedaży na wystawach i można je rezerwować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedź :D
Wiem o listach wystawowych Orchidsklepiku, tylko szkoda, że pojawiają się dzień, dwa przed wystawą...
Wszystkie odmiany kolorystyczne Phal. equestris są śliczne, ale chyba najbardziej mnie urzekła wersja "aurea".
Na jego widok po prostu ;:97
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Meggi pisze:Witaj serdecznie!

Piękne te Twoje storczyczki. Świetnie o nie dbasz, bo są cudne. Ja też mam dendrobium (nobile) ale póki co tylko wypuszcza nowe pędy i nie myśli o kwitnięciu. Nie wiem jakby go zachęcić.... :roll:

Pozdrawiam,
Maria
Gatunek ten potrzebuje " szoku z przesuszenia" aby zawiązać pąki kwiatowe i dlatego w czasie okresu spoczynkowego roślina nie powinna być podlewana, tylko okresowo zraszana. Ja tak robiłam z moim dendrobium- zamgławiałam zimą i miałam wyłączony kaloryfer. Co prawda w nocy powinien mieć chłodniej, ale się udało. Wytrwałości!
Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję wszystkim za przywitanie i ciepłe słowa!!!
:D Dbam o kwiaty jak mogę najlepiej, ale u mnie też pojawiają się problemy. O kawałek parapetu ze storczykami walczy mój kot i niestety zrzucił mi kilka kwiatów. Na szczęście potłukły się tylko doniczki, ale nie obyło się bez ofiar- pękniętych i poranionych liści u phalaenopsisów. Czytałam, że w takiej sytuacji dobrze jest posypać zranione miejsca węglem?
Obrazek
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dopiero dzisiaj do Ciebie dotarłam, jestem pod ogromnym wrażeniem po obejrzeniu Twojej kolekcji: storczyki pięknie kwitnące, kolor liści świadczy o tym, że są zadbane wręcz wychuchane. :shock:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Skatla, SUPER, że do nas dołączyłaś ;:4 . Kolekcja (nie lubię tego określania) WSPANIAŁA :!:
Jest co oglądać ;:333 . I oczywiście czekamy na "pomocną dłoń" w rozwiązywaniu storczykowych problemów... :wink:

Pozdrawiam cieplutko, Joanna
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

skatla pisze:
Meggi pisze:Witaj serdecznie!

Piękne te Twoje storczyczki. Świetnie o nie dbasz, bo są cudne. Ja też mam dendrobium (nobile) ale póki co tylko wypuszcza nowe pędy i nie myśli o kwitnięciu. Nie wiem jakby go zachęcić.... :roll:

Pozdrawiam,
Maria
Gatunek ten potrzebuje " szoku z przesuszenia" aby zawiązać pąki kwiatowe i dlatego w czasie okresu spoczynkowego roślina nie powinna być podlewana, tylko okresowo zraszana. Ja tak robiłam z moim dendrobium- zamgławiałam zimą i miałam wyłączony kaloryfer. Co prawda w nocy powinien mieć chłodniej, ale się udało. Wytrwałości!

Dzięki za podpowiedź! Cholipka!!! W czasie spoczynku ja mu robiłam jak zawsze małe kąpiele, ale już nie tak często. Czy to może oznaczać, że okres spoczynku mi się przedłuży???
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a ja nigdy nie robiłam storczykom okresu spoczynku, może dlatego moje dendrobia nigdy nie kwitły? (nie wiem, jak sie robi okres spoczynku)
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Oj! To można powiedzieć, że moje dendrobium ma teraz spoczynek.... hehe
oby nie zapadł w wieczny spoczynek.... :roll:
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Ja zrobiłam tak: zimą obniżyłam temperaturę w pokoju, postawiłam w oknie, aby roślina miała w dzień słońce i przesuszyłam podłoże-nie podlewałam, tylko zraszałam. Nawet przez moment przesadziłam, bo zaczęły się zwijać w harmonijkę młode listki, ale podziałało.
A to mój nowy nabytek, poszłam dziś do miasta i odwiedziłam znajomą kwiaciarnię- a tam dwa sabotki-biały i różowy, więc się skusiłam na białego: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabotek śliczny - baaardzo je lubię, mam nawet trzy niespodzianki kupione po kwitnieniu i dwa pinocchio.
A Twój długo będzie kwitł (wygląda na seryjnego ) i ma drugą łodyżkę, i jeszcze tyle rozetek... :D Bardzo mi się podobają takie duże sabotkowe kępy ( "dywizje" jakby powiedziała Jovanka :D ).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Sabotek przesliczny :D ....Tez sie za takimi ogladam :lol: ...Jak moge wiedziec to ile zapłaciłas? :oops:
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Mam nadzieję, że bedzie seryjny. ;:80
Powinnam 30, ale jako stała kientka dostałam 2 zł rabatu. Dokupiłam jeszcze plastikową doniczkę dla storczyków, mam nadzieje, że bedzie sabotkowi odpowiadać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”