Świerk - wymagania,pielęgnacja, cięcie,formowanie,ograniczanie wzrostu
Pielęgnacja świerku,wymagania,potrzeby
Witam, rodzice posadzili 3 lata temu las pod doplate jednak jest tez obszar nie objety doplata i znajdue sie tam okolo 3 tys swierka. Sadzony byl w 2009 roku a sadzonki swierka byly wtedy 4 letnie
Niektore drzewka sa ladne ,kolo 1,5 metra a nie ktore malutkie ,karlowate. Jaka moze byc tego przyczyna? Czy po prostu miejscami jest lepsza ziemia?
Da rade teraz jakos zadbac o te drzewka zeby szybciej podrosly i za pare lat sprzedac je np na choinki?
Skupuje ktos drzewka takie 1,5 metrowe zeby posadzic sobie i potem sprzedac jako choinke? Bo podobno jak sie przesadzi takie starsze drzewko to jest nikla szansa ze sie przyjmie. Jak to jest?
Pozdrawiam
Niektore drzewka sa ladne ,kolo 1,5 metra a nie ktore malutkie ,karlowate. Jaka moze byc tego przyczyna? Czy po prostu miejscami jest lepsza ziemia?
Da rade teraz jakos zadbac o te drzewka zeby szybciej podrosly i za pare lat sprzedac je np na choinki?
Skupuje ktos drzewka takie 1,5 metrowe zeby posadzic sobie i potem sprzedac jako choinke? Bo podobno jak sie przesadzi takie starsze drzewko to jest nikla szansa ze sie przyjmie. Jak to jest?
Pozdrawiam
Re: Pielęgnacja świerku
1.Za gęsto to raz ,bo sadzone w rzędach walczą o przetrwanie ,poza tym wiadomo sadzonka sadzonce nie równa,niektóre mogą być silniejsze i idą w górę reszta stoi w miejscu
2.Najlepiej porozmawiać ze sklepami ogrodniczymi czy przyjmują taki towar lub też sprzedawać samemu i tu już Twój wybór- kopane z gruntu co jest ich cena mniejsza ,ale częściej kupują ludziska lub kopanie i póżniejsza hodowla w donicy /a biegem lat w sumę obserwuję,że pomimo droższej ceny ludzie coraz częściej wybierają z donicą .Kopanie po 15 sierpnia do donicy lub sprzedwane w worku jutowym.
Czym zasilać ? przy tak dużej liczbie sadzonek polecałbym wycieczkę do składów nawozowych i kupno większej ilości nawozów .I postaje Ci mieszanie nawozów ,bo raczej chyba nie dostaniesz gotowca w dobrej cenie.
2.Najlepiej porozmawiać ze sklepami ogrodniczymi czy przyjmują taki towar lub też sprzedawać samemu i tu już Twój wybór- kopane z gruntu co jest ich cena mniejsza ,ale częściej kupują ludziska lub kopanie i póżniejsza hodowla w donicy /a biegem lat w sumę obserwuję,że pomimo droższej ceny ludzie coraz częściej wybierają z donicą .Kopanie po 15 sierpnia do donicy lub sprzedwane w worku jutowym.
Czym zasilać ? przy tak dużej liczbie sadzonek polecałbym wycieczkę do składów nawozowych i kupno większej ilości nawozów .I postaje Ci mieszanie nawozów ,bo raczej chyba nie dostaniesz gotowca w dobrej cenie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
az tag gesto nie sa posadzone bo od kazdej jest metr odstepu. to chyba dobra odleglosc?
Da sie jeszcze podratowac takie mniejsze drzewka wlasnie przez nawozenie czy sa jeszcze jakies inne sposoby
z gotowych mieszanek podobno polifoska ktoras daje rade. wiecie cos o tym?
Da sie jeszcze podratowac takie mniejsze drzewka wlasnie przez nawozenie czy sa jeszcze jakies inne sposoby
z gotowych mieszanek podobno polifoska ktoras daje rade. wiecie cos o tym?
azofoska też dobra.
florowit, nawoz do roslin iglastych bedzie dobry? czy dodac cos jeszcze? nawozic nie pozniej niz do polowy lipca prawda?
takie mniejsze drzewka 7 letnie ktore za duzo nie urosly jakos sie podcina albo formuje?
Każdy Twój wpis zawiera błędy, w oczy rzuca się brak polskich znaków i wielkich liter na początku zdania.
Pisz staranniej.
Comcia
takie mniejsze drzewka 7 letnie ktore za duzo nie urosly jakos sie podcina albo formuje?
Każdy Twój wpis zawiera błędy, w oczy rzuca się brak polskich znaków i wielkich liter na początku zdania.
Pisz staranniej.
Comcia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=57051
zagęszczanie poprzez uszczykiwanie lub wycinanie sekatorem pędów
a jak zastosujesz gotowy nawóz to nic więcej nie potrzeba.
zagęszczanie poprzez uszczykiwanie lub wycinanie sekatorem pędów
a jak zastosujesz gotowy nawóz to nic więcej nie potrzeba.
zabiegi wymienione przez ciebie w jakich terminach mozna robic? teraz juz jest chyba za pozno prawda?
Nawozić jeszcze możesz ale to ostatni już gwizdek już teraz ,z zagęszczaniem to do przyszłego roku
jeszcze jedno pytanie na szybko i biore sie za czytanie ksiazki, moze tam bedzie wiekszosc interesujacych mnie kwestii ale poki co wykorzystam jeszcze wasza wiedze:)
Zalozmy teoretycznie ze mamy ten sam kawalek pola, sadzimy na nim swierk 2 i 4 letni. Czy nie jest czasem tak ze ten 2 letni lepiej sie przyjmie i bedzie rosl szybciej niz ten 4 letni?
Bo u mnie jest taka sytuacja ze sadzona drzewa 2 i 4 letnie na sasiadujacych dzialkach roznie sie od siebie na niekorzysc 4 latkow. 2 latki je przerosly a sadzone byly w tym samym czasie
Zalozmy teoretycznie ze mamy ten sam kawalek pola, sadzimy na nim swierk 2 i 4 letni. Czy nie jest czasem tak ze ten 2 letni lepiej sie przyjmie i bedzie rosl szybciej niz ten 4 letni?
Bo u mnie jest taka sytuacja ze sadzona drzewa 2 i 4 letnie na sasiadujacych dzialkach roznie sie od siebie na niekorzysc 4 latkow. 2 latki je przerosly a sadzone byly w tym samym czasie
Tak czasami bywa
,że mniejsza roślina przegoni lub wyrówna się wzrostem roślinie starszej.I dlatego też z tego względu i ze względów ekonomicznych ( zakup ) ja preferuję sadzenie świerków mniejszych.Urosną.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 lip 2012, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej postaraj się o pozwolenie na wycinkę i sprzedaj komuś takie drzewo na opał, myślę, że zrobisz dobry uczynek i jeszcze zarobisz 

Cięcie świerka
Witam wszystkich,
mam kilka świerków rosnących wzdłuż płotu. Mają one już ponad 10 lat, wysokość około 4m.
Świerki te bardzo się porozrastały przy okazji niszcząc płot.
Przeglądając forum znalazłem kilka informacji odnośnie możliwości cięcia świerków.
Ja chciałbym je przyciąć w stożki tak jak na poniższym zdjęciu a obok nich posadzić inne rośliny.
Co sądzicie o takim pomyśle? O ile cm mógłbym je skrócić na szerokości/wysokości?

mam kilka świerków rosnących wzdłuż płotu. Mają one już ponad 10 lat, wysokość około 4m.
Świerki te bardzo się porozrastały przy okazji niszcząc płot.
Przeglądając forum znalazłem kilka informacji odnośnie możliwości cięcia świerków.
Ja chciałbym je przyciąć w stożki tak jak na poniższym zdjęciu a obok nich posadzić inne rośliny.
Co sądzicie o takim pomyśle? O ile cm mógłbym je skrócić na szerokości/wysokości?

Re: Cięcie świerka
Świerk jest dość wymagającym gatunkiem jeśli chodzi o zastosowanie go, jako żywopłotu. Jak chodzi o przycinanie, to jest gatunkiem dobrze znoszącym ludzką rękę, jednak trzeba pamiętać by robić to regularnie co roku, jeśli chcemy uzyskać piękną formę. Z tego co wiem, zaleca się przycinać tylko młode pędy, ponieważ tylko one się regenerują, natomiast po starych zostaną dziury. Ponadto, trzeba dbać aby był oświetlony od czubka, po ostatnie dolne gałęzie, bo tylko wtedy będzie utrzymywał je żywe, inaczej zaczną zamierać, co jest naturalne. Wystarczy spojrzeć na świerkowy młodnik 

A kiedy najlepiej zacząć przycinanie?

Generalnie świerk biały nadaje się najlepiej do cięcia ewentualnie pospolity a tu mamy kłujący.No ale dobra nie będę marudził.Otóż szanowny panie tak jak to sobie planujesz to oszpecisz tylko roślinę i z czasem całkiem będziesz musiał ją wyciąć.
Przycina się zawsze przewodnik /bo on najszybciej rośnie/i przewodniki gałęzi pobocznych. Przewodnik na pół albo i 3/4 uciąć.A boczne za rozgałęzieniem.

Wyprofilować sensownie stożek a nie piramidę ,ciąć na przełomie wiosny aby nie ku jesieni.Niektórzy tną nawet dwa razy do roku.I to sekatorem ręcznym będzie dokładniej .I tą operację powtarzać w latach kolejnych jak już raz się tnie to trzeba co roku żeby dojść do jakiegoś sensownego wyglądu świerka a nie żeby szkaradztwo wyszło.