Pomidorki rzeczywiście ładne. Ten w doniczce również.Hania_wroc pisze:Moje pomidory, uratowane po ataku mocznika, dzięki forumowicz i Kozuli za co serdecznie jeszcze raz dziękuję.
Cantati a może ten fioletowy kolor to nie dobór fosforu. Pomidory przechłodzone mają takie objawy. Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.cantati pisze:Chudziak, też mam P-20, bardzo fajnie się ta odmiana zapowiada, u mnie wiąże dopiero trzecie grono, bo późno dostałam nasiona i późno wysiałam (koniec kwietnia), ale ma ładne, dość długie gronka. Widać po owockach, że będą miały kolorek, bo część wystawiona do słońca jest niemal od początku podbarwiona fioletem. W ogóle cały krzak dość długo był lekko fioletowo podbarwiony. Teraz już zieloniutki. Zdjęcia sprzed tygodnia, jutro wrzucę aktualne. Teraz bardzo szybko grona podrosły, największe owoce są obecnie średnicy ok. 4cm.
Masz termometr za oknem ?Dudus yellow pisze:Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.
Oj forumowicz daj spokój z tym termometrem. Przecież Cantati pisała, że wcześniej były te objawy i, że już wystąpiły, a jak zapewne wiesz zanim się ociepliło - było wiele dni zimnych i deszczowych.forumowicz pisze:Masz termometr za oknem ?Dudus yellow pisze:Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.
To spojrzyj.
Skąd takie skojarzenie ?cantati pisze:sugerujesz, żem czarownica?
Widzę, że Ci ładnie grona pozawiązywały. Kolor na owocach fioletowy rzeczywiście, ale liście zieloniutkie. Ten fiolet to taki rumieniec, który z czasem pewnie zniknie.cantati pisze:No właśnie, magia, Łysa Góra, piach i pomidory
Dzisiejsza sesja P-20:
Tak, po całkowitym dojrzeniu na słońcu te pomidorki będą miały kolor ciemnofioletowy, taki jak bakłażany.Dudus yellow pisze: z czasem pewnie zniknie.
Dudus yellow ta odmiana pomidorów zawiera właśnie dużo antocyjanów bo owoce są mocno fioletowe i pewnie z powodu tego barwnika rówież łodygi są ciemniejsze.Dudus yellow pisze:Cantati a może ten fioletowy kolor to nie dobór fosforu. Pomidory przechłodzone mają takie objawy. Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.
W sałatce to wiem, na dnie miski będzie coś co przypomina denaturat, dla gości to raczej będzie zniechęcające - ale może to pora na przełamywanie stereotypów.cantati pisze:Co do smaku, to podobno nie jest naj, ale zawierają dużo antyoksydantów
Do tego jakże on będzie supcio w sałatce wyglądał
Mój ma standardowy, nie jest tak wąski i sztywny jak P20, ale też niezbyt rozłożysty, w gronie wiąże po 4-5 pomidorków, ale co najgorsze - nie te najwyższe ale raczej dolne. Więc nie da się elegancko uformować grona.cantati pisze:Tereska, jaki ma pokrój Twój krzaczek Violet Jasper? Masz może zdjęcie? Bo ja chyba zamotałam coś i nie mam pewności, czy mój VJ to naprawdę VJ