Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?
domyślam się ;) ale pogłębiając wiedzę o fikusach, spotkałam się z stwierdzeniem, że wywar z pokrzyw może pomóc w wypuszczeniu korzeni - ciekawa jestem, czy nie dopuszczając do sfermentowania go, też zapach będzie intensywny i nieprzyjemny, tak, że nie będzie możliwości stosować go w domu/na balkonie.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zauważ,że wywar jest stosowany w celu niszczenia szkodników a nie wzmacniania rośliny.Nie sadzę więc a by pomógł fikusowi w kwestiach korzennych
Dotychczas robiłam tak - raniłam duży korzeń, pryskałam roślinę na balkonie środkami przeciwgrzybiczymi i przeciwowadzimi, później wnosiłam niemal od razu do domu i korzeń obkładałam w miejscu zranienia wilgotnym torfem i ukorzeniaczem. W ten sposób wyhodowałam kilka niewielkich, ładnych korzonków... ale pryskanie w ten sposób do najbezpieczniejszych nie należy. Można by to zastąpić wspominanym odwarem z pokrzywy - raczej nie jest toksyczny. A do tego wyczytałam, że wzmaga wzrost roślin (?) .
Dlatego zastanawia mnie zapach (do zniesienia czy nie?), oczywiście, jeśli się w domu nie da, wybiję sobie to z głowy
ale jeśli się da, to może warto spróbować. Gdyby się jednak jakiś szkodnik pojawił, zawsze zdążę spryskać to chemią...
Dlatego zastanawia mnie zapach (do zniesienia czy nie?), oczywiście, jeśli się w domu nie da, wybiję sobie to z głowy

- Uska73
- 10p - Początkujący
- Od: 8 paź 2011, o 07:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wywar przecież nie śmierdzi
"1 kg świeżych pokrzyw lub 200 g suszu zalewamy 10 litrami wody. Gotujemy 30 minut. Po ostygnięciu przecedzamy. Stosujemy jako oprysk w rozcieńczeniu, w stosunku 1:4 w walce ze szkodnikami i chorobami roślin."
Więc spokojnie możesz zastosować w domku

"1 kg świeżych pokrzyw lub 200 g suszu zalewamy 10 litrami wody. Gotujemy 30 minut. Po ostygnięciu przecedzamy. Stosujemy jako oprysk w rozcieńczeniu, w stosunku 1:4 w walce ze szkodnikami i chorobami roślin."
Więc spokojnie możesz zastosować w domku

-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2012, o 08:13
W tym roku wypróbowałam gnojówkę z pokrzyw na moich hortensjach. Hortensja ogrodowa w ubiegłym roku miała chlorozę, obecnie systematycznie podlewana gnojówką ma ciemnozielone liście i mnóstwo kwiatów. Natomiast bukietowa Limelight wypuściła prawie metrowe pędy.
- Uska73
- 10p - Początkujący
- Od: 8 paź 2011, o 07:42
Robił może ktoś z Was gnojówkę z wrotyczu???
"Gnojówką z wrotyczu można również zwalczać szkodniki glebowe: nicienie, drutowce i pędraki, polewając nią świeżo przekopane grządki. Stężenie 2 - 3 l na 10 l wody na grządkę długości 4 - 5 m.
Opuchlaki, pędraki i drutowce są uciążliwymi szkodnikami wielu upraw. Larwy obgryzają korzenie niekiedy przecinając korzeń główny, lub ogryzają podstawę łodygi - powodując zasychanie roślin.
Opuchlaki, pędraki i drutowce są doskonałym pożywieniem dla kretów które w poszukiwaniu tych "smakołyków" potrafią dokonać olbrzymich szkód na naszych trawnikach i rabatach.
Wrotycz już mam, ale gnojówkę nastawię dopiero we wrześniu
"Gnojówką z wrotyczu można również zwalczać szkodniki glebowe: nicienie, drutowce i pędraki, polewając nią świeżo przekopane grządki. Stężenie 2 - 3 l na 10 l wody na grządkę długości 4 - 5 m.
Opuchlaki, pędraki i drutowce są uciążliwymi szkodnikami wielu upraw. Larwy obgryzają korzenie niekiedy przecinając korzeń główny, lub ogryzają podstawę łodygi - powodując zasychanie roślin.
Opuchlaki, pędraki i drutowce są doskonałym pożywieniem dla kretów które w poszukiwaniu tych "smakołyków" potrafią dokonać olbrzymich szkód na naszych trawnikach i rabatach.
Wrotycz już mam, ale gnojówkę nastawię dopiero we wrześniu

Nie kojarze by ktoś tutaj pisał o ślimakach więc ja napiszę 
Na moich winogronach, dyniach i cukiniach (oczywiście na liściach) były ślimaki i masa dziur w liściach. Po pierwszym podlaniu gnojówką z pokrzyw i skrzypu ślimaki zniknęły
Winogrona wkońcu zaczęły odbijać od ziemi bo były jeszcze małe i ślimaki niemalże zżarły je w całości. Dyńki i cukinie też się mają już dobrze (dziś zerwałem pierwszą w życiu cukinię i była na dodatek olbrzymia
).
Tak więc kolejny plus dla gnojówki: przegania ślimaki

Na moich winogronach, dyniach i cukiniach (oczywiście na liściach) były ślimaki i masa dziur w liściach. Po pierwszym podlaniu gnojówką z pokrzyw i skrzypu ślimaki zniknęły

Tak więc kolejny plus dla gnojówki: przegania ślimaki

- danutka66
- 500p
a ja głupia skutecznie go wyrywałam,bo mi rósł pod krzakami borówki..teraz będę o niego dbać 

Ja nie mam kwaśnej ziemi a skrzyp rośnie mi na potęgę. Starcza mi go i na gnojówkę i na ognisko
- danutka66
- 500p
wiem,wiem,dlatego zaczęłam podejrzewać ,że to właśnie on..teraz będę robić susz;)eldo pisze:bo skrzyp rośnie w kwaśnej ziemi.
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
czy teraz mogę jeszcze zastosowac gnojówkę i cos podlac czy juz sie nie stosuje?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Teraz to już tylko można podlać kompostownik.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam