Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Może blue kuri? Jeśli miałaś, strzelam... 

- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wegetarianko, miałam Blue Kuri
i właśnie w tamtej części działki są wysadzone. Posadziłam tam dyńki odmian z listy poniżej, pozostałe są w innej części działki.
Bambino
Blue Hubbard
Blue Kuri
Boston Marrow
Chesnut
Green Delicious
Ibiza
Kogigu
Musque de Provence
Sibley
Triamble
Verruqueux du Portugal
Waltham Butternut
Bezłupinowa z Akcji
Big Max
Cukrowa z Akcji
Dyńka na zdjęciu to będzie któraś z pierwszej dziesiątki tej listy, tak kombinuję bo wg kolejności na liście sadziłam, idąc od tamtego końca działki. Tylko nie mam zapisane po ile sztuk z której odmiany, a że kilka padło to i nie wiem co gdzie mam teraz
A czysto mówisz... Polatałam z haczką jakieś półtora tygodnia temu, jeszcze mam bąble na moich delikatnych rączkach ;) Potem szwagier polatał z glebogryzarką.
Tomek, o rany... robią wrażenie. Gratulacje. Kiedyyy moje tak urosną...

Bambino
Blue Hubbard
Blue Kuri
Boston Marrow
Chesnut
Green Delicious
Ibiza
Kogigu
Musque de Provence
Sibley
Triamble
Verruqueux du Portugal
Waltham Butternut
Bezłupinowa z Akcji
Big Max
Cukrowa z Akcji
Dyńka na zdjęciu to będzie któraś z pierwszej dziesiątki tej listy, tak kombinuję bo wg kolejności na liście sadziłam, idąc od tamtego końca działki. Tylko nie mam zapisane po ile sztuk z której odmiany, a że kilka padło to i nie wiem co gdzie mam teraz

A czysto mówisz... Polatałam z haczką jakieś półtora tygodnia temu, jeszcze mam bąble na moich delikatnych rączkach ;) Potem szwagier polatał z glebogryzarką.
Tomek, o rany... robią wrażenie. Gratulacje. Kiedyyy moje tak urosną...

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- 200p
zatem zostaję przy blue kuri, no ale zobaczymy
chestnut ma podobne owoce, ale najpierw rozrasta się w krzaku, tam rodzi sporo owoców, pędy puszcza później, na nich też dalej owocuje; pierwsza myśl powinna być trafiona 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dynie wystarczy posiać na kompoście i często podlewać to wtedy rośnie szybko. Moje big max by były jeszcze bardziej posunięte z wegetacją do przodu jak by na wiosnę nie zmarzły im listki i trochę odchorowały i nie rosły. Big max już ma dużo kwiatów żeńskich(te z dyniami) a już 3 przekwitają i zobaczymy czy je roślina utrzyma czy zrzuci bo Rouge d'etampes zrzuciła pierwszą dynieTomek, o rany... robią wrażenie. Gratulacje. Kiedyyy moje tak urosną...
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Mam takie pytanie: która z odmian dyń wielkoowocowych jest wg Was najlepsza w smaku? Czytałem archiwalne posty że część osób odradza melonową...
- Tomek-Warszawa
Mi melonowa smakuje ale bardziej wole bambino big max jeszcze nie jadłem. Bambino ma ładny pomarańczowy kolorek i jest smaczna a melonowa ma taki delikatny posmak melona i jest bardziej wodnista ale też mi smakowała. Tylko dynie wielkoowocowe maja wadę że rosną duże i nie da rady jej zjeść a rozkrojona się szybko psuje. Moje dynie na kompoście rosły duże bambino miała owoce 27-32kg melonowa 30-38kg
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10

Myślę, że warto na jesieni rozejrzeć się po wioskach/targach dyniowych i kupić co nieco i popróbować. Chyba, że masz duuużo pola na eksperymenty.johnywawa pisze:która z odmian dyń wielkoowocowych jest wg Was najlepsza w smaku?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Smaczne są również Lunga di Napoli i Muscat de Provence, u mnie miały po kilkanaście kg.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Z zeszłorocznych moich upraw najbardziej mi smakowała właśnie bambino, dlatego w tym roku o wiele więcej jej uprawiam. Sprawdziła sie tez Ambar, mimo ze mała jest ok. 3-4kg. W przyszłym sezonie chcę sprawdzić inne odmiany o dużych owocach, myślę nad Melonową, Big Maxem, Golias, Atlantic Giant lub inne których jeszcze nie znam :P
- Tomek-Warszawa
Ja w następnym roku planuje upolować nasiona odmiany Golias jest to mowa czeska odmiana rodzi owoce do 70-80kg to tak jak Big max
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Wegetarianko, dynia o której rozmawiałyśmy (ta krzaczasta) ma dziś pierwszy pączek na żeńskim kwiatku! Nie mogłam zrobić zdjęcia, bo baterii w aparacie mi nie wystarczyło, grrr. Zawiązek pod kwiatkiem wygląda jak wałeczek, taki półtora centymetra długi i 6-7 mm średnicy. Ale to jeszcze bardzo młody, mały pączek na nim siedzi.
Inna dyńka w dole działki, czyli z tej samej listy, ma taką dynusię

No i ruszyły patisony... one u mnie najgorzej rosły do tej pory, takie bidulki były. Jest pierwszy żeński kwiatek.

Inna dyńka w dole działki, czyli z tej samej listy, ma taką dynusię

No i ruszyły patisony... one u mnie najgorzej rosły do tej pory, takie bidulki były. Jest pierwszy żeński kwiatek.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ile owoców może mieć chestnut? I jakich dużychwegetarianka pisze:... chestnut ma podobne owoce, ale najpierw rozrasta się w krzaku, tam rodzi sporo owoców, pędy puszcza później, na nich też dalej owocuje

U mnie własnie tak w krzaku rosła, wyglądała jak cukinia i nagle wypuściła po kilka pędów, które mają teraz 1-2m.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Chestnut ma niewielkie owoce, do ok. 1 kg, ale za to jest plenna. Zwykle jest to regułą, że rośliny dające mniejsze owoce są plenne.
U mnie dynie ruszyły ostro. Mimo suszy (w ostatnich tygodniach padało mocno raz, raz tylko pokropiło), to rosną niesamowicie. Niektóre mają też już spore owoce.
U mnie dynie ruszyły ostro. Mimo suszy (w ostatnich tygodniach padało mocno raz, raz tylko pokropiło), to rosną niesamowicie. Niektóre mają też już spore owoce.
-
- 200p
Tula, wiele dyń maxima, które ostatecznie są okrągłe i zielone lub niebieskie w początkowym stadium wygląda bardzo podobnie- właśnie tak jak na Twojej fotce ;) trzeba poczekać aż nabierze typowych dla odmiany cech; łatwiej jest rozpoznać piżmowe czy pepo; niektóre maksimy mają charakterystyczny kształt, kolor od początku i są łatwe do identyfikacji jak hubbardy, dynie bananowe, triamble itp. Acorn też jest charakterystyczny, zawiązki mają typowy dla acornów migdałowy kształt, szkoda, że nie masz fotki, może to jakiś mieszaniec?
Ania, u mnie dopiero pierwsze zawiązki na kilku roślinach
w tym roku bez podlewania ręcznego, muszą sobie radzić 
Ostatnia Szanso, tak jak pisała Ania, Chestnut jest plenny, ok 10 owoców na krzak lekko licząc, są małe i w mojej opinii bardzo smaczne, nie powinno być problemu z utylizacją
Ania, u mnie dopiero pierwsze zawiązki na kilku roślinach

Ostatnia Szanso, tak jak pisała Ania, Chestnut jest plenny, ok 10 owoców na krzak lekko licząc, są małe i w mojej opinii bardzo smaczne, nie powinno być problemu z utylizacją