Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

drewutnia ...mam 158 cm w kapeluszu :;230 ... a roślinki wciąż rosną ... ak zakwitną lilie zrobię kolejne fotki... Normalnie zrobiona fota nie oddaje rozmiaru wielkości roślin...jak ją z czymś lub z kimś porównamy to dopiero widać ;:108
Jak zakwitną lilie to zrobię jeszcze fotkę porównawczą. A tak nawiasem mówiąc to od 2-3 tyg. mamy kurki .. i będą własne jajka i będzie własny kurzak...z ;:oj zamierzam swoje ulubienice nawozić kurzakiem... to dopiero może być pokaz dorodnych roślinek. Pomidory, ogórki i truskawki już dostały kurzakowej gnojówki i widać gołym okiem jak ich kolor i wielkość się zmienia ;:oj

A to nasze malutkie stadko kurek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście kurki nie biegają swobodnie po ogrodzie ... mają wydzielony swój wybieg i trawkę do dziubania...

Pozdrawiam Jola
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Joluś, ale niespodziankę nam zrobiłaś swoimi zdjęciami! Oglądałam tylko Ciebie - innych obiektów nie obdarzyłam zainteresowaniem ;-)) Wyglądasz na tle swojego ukochanego ogrodu po prostu fantastycznie ;:196
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Jolu
zgadzam się z Agnieszką, jesteś najurodziwszym okazem na zdjęciach. Miło było Cię zobaczyć. Piszesz że ok. 20 lat urządzasz ogród? To kiedy zaczęłaś, po komunii?

Kurki super, ale nie pozwól im na buszowanie w roślinkach, bo i własnych jajek Ci się kochana odechce.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu dawno nie zaglądałam do Waszych tajemniczych zakątków i napatrzyłam się na Twoje gigantyczne roślinki z Twoją osobą jako wzorzec, ślicznie wyglądasz wśród swoich ulubienic. ;:215
Kurki fantastyczne. ;:215
Przykro mi z powodu tych nawałnic, oj będzie bardzo dużo roboty ze sprzątaniem. :roll:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguniada ;:168 Aga jesteś bardzo miła dziękuję. Ogród, ukwiecony taras i wszystkie roślinki sprawiają mi ogromną radość to dlatego moje zdjęcia na ich tle są takie radosne ;:108

jolcia1212 ;:180 wiele radości sprawiają takie komentarze - dziękuję to bardzo miłe...
Nasz ogród jest troszeczkę młodszy ale zabawa w ogrodnika trwa odkąd przeprowadziłam się do M na wieś ;:108 A na wsi już mieszkam ponad 21 lat ;:202 ...Joluś i nie przybyłam tu po komunii :;230 tak, tak mam już tych latek na karku troszeczkę :;230
Początkowo miałam kawałek ogrodu od teściów , później kupiliśmy sąsiednią działkę...I już pracowałam na swoim...Nie pamiętam dokładnie kiedy to było ale niektóre roślinki mogą być pełnoletnie... bo pierwsze hosty dostałam jako wielkie, rozrośnięte już kilkuletnie kępy...

A kurki to marzenie M . One nie mają wstępu na teren ogrodu. Są w wydzielonej części tu gdzie mamy kawał łąki. Więc nie będą się żywiły moimi roślinkami ;:oj

edulkot Dziękuję za miłe odwiedziny i wpis. Mój ogród przechodził różne metamorfozy i teraz już wiem jakie roślinki na moim terenie czują się najlepiej. Doświadczenie uczy, że wielki ogród wymaga dużych roślin i nasadzeń grupowych , wtedy są widoczne całe kompozycje. Tak jak świetnie się właśnie prezentują hosty olbrzymki. Ale do tego doszłam po latach i teraz takich nasadzeń będę się trzymać.
Sprzątanie rozmytych schodów będzie dopiero jak skończą się burze i teren troszeczkę wyschnie. Reszta to rozmyta z rabatek kora ... drobnostka...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ha , ha , ha ... dzisiejsza piękna niedziela ... my szukając ochłody wleźliśmy do naszego oczka ;:oj a tu niespodzianka ... córka przywiozła z festynu wiejskiego w sąsiedzkiej wsi wygrany los na loterii:

Obrazek

Ale był ubaw... nasza hodowla powiększyła się ...koleżanki kurki ją atakują ale panowie kogutki dzielnie bronią nowego towarzystwa...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu jak miło Cię zobaczyc ;:196
Piękny ogród i właściciekla również ;:215
Ale kurek to bym się u Ciebie nie spodziewała :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLA Graziu za miłe odwiedzinki - dziękuję ;:196 A kurki były już dawno planowane... lada dzień będą już ekologiczne jajeczka :tan

A tak wyglądał ogród w czasie burzy - grzmiało, błyskało i padało tylko kilka minut ale była to ściana deszczu:

Obrazek

A to już efekt... płynąca woda po ścieżkach:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Kurka świetna :wink: Powiększy waszą gromadkę ;:oj
Natomiast ulewa już nie taka fajna , u nas też w nocy była burza i lało jak z cebra . Ale na szczęście obyło się bez strat .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolunia nam sie pokazała :heja :heja Jak fajnie, bardzo się cieszę, że już ciebie znam, od razu inaczej będzie mi się do ciebie pisało. Baaaardzo przemiło wyglądasz, Jolu. A jaka figurka. Super.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Kurki to ja myślałam że jakaś grzybnia i o grzybki chodzi a tu masz kury :;230
wiesz co fajnie ale jakoś mi sie te kury z pieknymi hostami gryza :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, kurki rewelacyjne, no i potem ten kurzak ;:138 , ja od cioci krowieńca wożę w aucie, a w domu mam tylko bobki spod królików, ale lepsze to niż nic.
Po tym jak miałaś kucyka, to kurki to pikuś, a jajeczka swojskie to już inna bajka, zupełnie inny smak niż sklepowe.
Ścieżki nie wyglądają zaciekawie, takie zamienione w strumienie, ale na szczęście tak jak piszesz woda czysta bez mułu, będziesz miała dodatkowo płukany żwirek :wink: . Najważniejsze, że strat te ulewy nie robią. U mnie to woda wsiąka na bieżąco, ale mam piach. Czasem postoi po wielkiej ulewie, ale 5min i już nic nie widać
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jolu wpadłam nadrobić zaległości! Jak Ty pięknie wyglądasz wśród tych roślin! ;:oj Niemal jak elf:) No ale czy mogło być inaczej? w końcu - jaki Pan, taki kram! Prześlicznie! ;:167 Kurki urocze, a o pożytku nawet nie wspomnę, bo oczywisty. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Strumienie zamiast ścieżek, to nieźle lało ;:202
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agatka123 kurka z loterii fantowej pierwszy dzień była biedna...koleżanki atakowały ją dziobały i ganiały po kurniku ;:134 ale kogutki dzielnie broniły nowej paniusi i rozganiały zazdrosny i waleczny tłum rozrabiających kurek ;:7

wanda7 ;:196 Wandziu dziękuję...to prawda, że jak widzisz twarz człowieka to i jakoś inaczej się z nim rozmawia ;:108 człowiek ma wrażenie , że znamy się osobiście

drewutnia
drewutnia pisze:... fajnie ale jakoś mi sie te kury z pieknymi hostami gryza :lol:
...
Ewo kurki nie gryzą się z hostami...ogród ozdobny jest odgrodzony drewnianym ogrodzeniem od łąki i kurnika ... i jedno z drugim się nie łączy...

Sosenki4...stawiamy na ekologię... od dłuższego już czasu sami robimy wyroby masarnicze, mamy własne szynki i kiełbachy, jak już raz zrobi się wędliny samemu to sklepowe za żadną cenę nie samakują..., mamy własne warzywa i robimy przetwory ... , kompościk też mamy własny...kilka lat mieliśmy konika polskiego - to rasa konia ale niższego nie kucyka..., a teraz będą eko jajka i kurzak ;:108 Lubimy to "wiejskie życie"...

Lukrecja miło Ciebie Nelu znowu gościć. Dziękuję ;:196 za tyle ciepłych słów... Zapraszam...

kozino oj lało, lało...wody było z każdej strony dużo. Mój ogród przecież bez takich ulew i nawałnic mokry ;:202 Ale już wszystko wróciło do normy... suchutko i czyściutko...

Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”