Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Dzięki Miiriam! ;:196 Mam nadzieję, że uda mi się w wolnej chwili odkryć jego imię. Choć obiecać nie mogę, bo zeszłoroczne znaczniki to porażka. Prawie wszystkie "czyste" :evil:
Bukieciki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi sie spodobała ta żółta lilia z poprzedniej sesji zdjęciowej, taka w ciemne kropki z wywiniętą do góry czpeczką ;:7
Ciekawie wyglądają liliowce z pomarszonymi płatkami ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Piękne i lilie, i liliowce :D Moje jeszcze nie kwitną, ewentualnie pojedyncze kwiaty się pojawiają. Wilgoć w glebie okropna mimo upałów, których w końcu doczekałam. Z jednej strony dobrze, z drugiej-warzywa zalane nie rosną jak należy. Kalarepy nie mają zgrubień :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ostatnie lilie cudowne.... ;:oj
Aż mi zapachniało nimi.
Gdyby tak chciały kwitnąć całe lato..... ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

U mnie się sprawdza korektor na pociętych w paski doniczkach.
I też ołówek na gotowych plastikowych znacznikach (choć po roku dobrze jest poprawić).
Kiedy będziesz w moich okolicach? Może w końcu zahaczysz o Szczecin?Zapraszam.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza :wink: ale u Ciebie zrobiło się liliowo, liliowcowo i ... bukietowo. ;:oj
Dzisiaj też mi się otworzyły w końcu jakies lilie i nowe liliowce. :tan
Ale aż takiej bujności kwiatów jescze nie mam. ;:224
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości!
Elżbieto ta lilia to Citronella (chyba..., przynajmniej pod taką nazwą kupiłam ją wiosną na Mazurskiej ). Jest drobniutka, ale z jednej cebuli wyrosły 3 pędy :shock: Mnie w liliowcach najbardziej porusza kolor :roll: Falbanek nie musi być, ale jak są to dobrze. Dziś liliowce zaskoczyły mnie totalnie. Tyle odmian zakwitło, choć niestety większość jednym kwiatem.
Ewuniu u mnie większość też pojedynczo kwitnie i psuje efekt. Za upałami nie przepadam, szczególnie w pracy ;:224 Na szczęście nie mam warzyw i nie muszę się martwić, że nie rosną :wink: A z wilgocią mam tradycyjnie w kratkę. Są miejsca mokre ze ślimakami i suche jak pieprz, które muszę podlewać.
Grażynko w tym roku wyjątkowo bujnie mi wyrosły te lilie św. Józefa. Wszystkie są dostane. Myślę, że cały urok kwiatów polega na tym, że są piękne i nietrwałe. Całe lato lilie...Można to uczynić. Mi zdarzały się kwitnące lilie we wrześniu.
Witaj Aga! Masz rację z ołówkiem. Jest dobry - tylko znacznik musi być szorstki. Korektora jeszcze nie przerabiałam. Kupiłam polecany na FO marker olejowy. Zobaczymy za rok lub dwa. Nie wiem kiedy będę w Twoich ( moich) stronach. Mama była u mnie i dzisiaj właśnie pojechała do siebie. Może bliżej jesieni wyrwę się na kilka dni. Teraz jak pracuję zawodowo to nie jest już takie łatwe. Dzięki za zaproszenie ;:196 Bardzo chciałabym poznać Cię w realu i zobaczyć ten żurawkowy raj.
Krysiu z tymi bukietami to nie jest tak do końca. To raczej bukieciki dopiero. O ile liliowce mnie miło zaskoczyły to z różami mam w tym roku same kłopoty :(
Ten widok mnie zaskoczył totalnie - chyba jeszcze nigdy tak wcześnie nie zaczynała...
Obrazek

Kolejne liliowce:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Śliczne liliowce, na swoje nowe jeszcze czekam, starsze zaczynają kwitnąć. Pamiętasz, że w zeszłym roku nieszczęśliwie odcięłam sadzonkę czeronego liliowca? Nawet jej nie wzięłaś, bo korzeni zabrakło :oops: Kwitnie i nikomu jej nie oddam, czeka na Ciebie :D Siewki Billa MacKenzie rozdaję na prawo i lewo-wysiał się bestia jak szalony. Tym razem przytnę go jesienią.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czy ja dobrze widzę pierwsza chryzantemę ? ;:202
Fakt, ze w tym roku wszystko rośnie i kwitnie jak szalone.
U mnie nawet wiewiórki zapychają swoje brzuchy na maxa moimi orzechami :twisted: , jakby to już miała przyjść zima.
Same anomalia w tym roku. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Dla mnie nr 1 oczywiście czerwony. Jak by były jakieś odziomki to możesz o mnie pomyśleć ;:3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - liliowca pamiętam i na pewno zgłoszę się po niego. Billa też możesz mi zostawić jakiegoś. Czy wilce już Ci kwitną? U mnie jak dotąd sama zielona masa. I to w nadmiarze. Chyba przesadziłam z ilością nasion w donicy :roll:
Grażynko - masz rację - kolejny dziwny rok mamy. Akurat ta to jest chryzantema letnia. Jednak zawsze zaczynała kwitnienie na przełomie lipca i sierpnia. Tych wiewióreczek to mimo wszystko ciut zazdroszczę. U mnie tylko można czasem spotkać jeża. Raz widziałam jaszczurkę na skalniaku, ale tylko raz. I do tego nawet nie zdążyłam "strzelić" jej fotki.
Izo jak tylko będzie co uszczknąć to jesteś pierwsza w kolejce.

Miałam nadzieję, że po pracy uda mi się wyskoczyć na działkę i popracować. Niestety dość intensywne opady znów mi przeszkodziły. W takim tempie nigdy nie wyjdę na prostą. Między jednym a drugim deszczem wyskoczyłam na mały rekonesans. Większość kwiatów na liliowcach to obraz nędzy i rozpaczy, nawet nie ma co pokazać.
Wczoraj wzięłam się za papierówki. Zrobiłam pierwsze słoiki dżemu. Klęski urodzaju nie będzie, ale całkiem ładnie zapowiada się zbiór wszystkich odmian. Najsłabiej wypada Gloster, ale akurat za nimi nie przepadamy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, liliowce nadal w fazie pąków, Długo każą na siebie czekać ;:65
Piękne białe lilie-takie stare odmiany chyba ;:218 .
Cudny ten ostatni dzwonek ten ostatni dzwonek. Biały czy aparat przekłamuje kolor :?:
Wczoraj zasłoikowałam czereśnie. Pierwszy raz od 6 lat takie zbiory ;:224
Jabłka nn i gruszki Konferencje z tych późniejszych. Za to przepyszne.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Sypnęło tak od razu kwiatami Liliowców i Lilii - za szybko i wszystko na raz - te upały robią swoje.
Ale ... pączek kwiatowy na Chryzantemie to już przesada - u siebie też widziałam ale ciut mniejsze i zastanawiałam się czy nie uszczknąć bo mi sie pory roku pomylą ... :;230
Masz rację,że czasami po przejściu burzy nie ma na co obiektywu skierować bo tak bardzo zniszczone. U nas dziś w czasie burzy padał grad a to gorsze niż deszcz bo tnie ostro i na drobno.
Od chwili kiedy pracujesz inaczej trzeba dzielić czas - poprzednio miałaś życie jak "bajka" z 2 powodów ( pewnie sie domyślasz o czym piszę ).
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A u mnie czereśnie właśnie zjadają osy :twisted: Nie ma kiedy zebrać z wielkiego drzewa. Dobierają się nawet do słabo dojrzałych.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko ten dzwonek ma w realu kolor bladoróżowy. Chyba ze względu na kiepskie światło wyszedł jak biały. Białego kropkowanego też mam. Mogę Ci podesłać sadzonki obu jeśli chcesz. Według mnie to bezproblemowa roślina i dobrze znosi zimę w naszym regionie. Gruszy nie mam żadnej. Na działce rosła jedna, bardzo wczesna odmiana. Niestety zawsze miała rdzę i wycięliśmy ją. Konferencję uwielbiam wręcz. Czereśni pojedliśmy, ale w słoiki nie było co wkładać.

Krysiu ;:196 powiem nawet, że "życie jak w Madrycie" :wink: Wiesz zastanawiam się co będzie kwitło w sierpniu czy wrześniu skoro teraz takie wyścigi ;:24 W zasadzie nie ma dnia bez opadów...ale przynajmniej jest ciepło. I wszystko rośnie jak szalone, a najbardziej chwasty. Muszę sprawdzić jak pracuję 25 - liczę na dłuższe spotkanie, a nie tylko wymianę roślin w przelocie ;:108

Izo nie tylko u Ciebie. U mnie też się dobrały na spółkę z muchami (!) do górnej partii owoców :evil: A co spadnie to mrówki wcinają.

Efekt dzisiejszego polowania z aparatem ( nic więcej nie udało się zrobić, bo znów padało :evil: )
Obrazek

Obrazek - fotka może mało obrazowa, ale ta lilia jest wyższa ode mnie

Obrazek - dzwoneczki z Kauflandu przeżyły zimę i zaczynają kwitnąć :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”