Racicznice - skąd wziąć??

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Anulama
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2007, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Racicznice - skąd wziąć??

Post »

Jestem "szczęśliwą" posiadaczką oczka o pojemności ok. 4000 l. Moim marzeniem jest aby zbiorniczek ten jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Dlatego też chciałabym ograniczyć ilość oprzyrządowania technicznego do filtrowania i oczyszczania wody. Czytałam, że mozna posłużyć się właśnie małżami do oczyszczania z resztek biologicznych. No i tu pojawia się problem. Skąd moge wziąć takie małże? Nie mam w pobliżu żadnych większych zbiorników wodnych, gdzie mogłabym ewentualnie poszukać, choć ze względu na ich rozmiary wątpię w powodzenie :))
Może ktoś wie, gdzie ich szukać? Pomóżcie, proszę....
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

czytałaś czystą poezję
poczytaj lepiej o roli roślinności w wytworzeniu równowagi biologicznej w oczku wodnym
Anulama
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2007, o 18:05

A co w tym złego?

Post »

Dlaczego poezja?? Czemu od razu nie bajki??!!
Wydaje sie oczywiste, że skoro mówię o oczku naturalistycznym, to roślin jest tam sporo. Jednak same rosliny natury nie stanowią i oprócz flory trzeba rozwinąć też faunę. Mam również ryby - karasie jedynie, ale dają sobie nieźle radę we własnym gronie.
Być może to przerost ambicji, ale chciałabym aby w oczku było coś więcej i najlepiej aby do tego było pożyteczne. Takie zwykłe "babskie" gadanie amatorki, ale liczyłam na jakąś poradę ze strony profesjonalistów-forumowiczów, a nie od razu krytykę moich marzeń :cry:
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczko naturalistyczne super pomysł ,chodzi ci o małże czyli szczeżuje ,żyją one na dnie piaszczystym i są one różnych wielkości ,filtrują one wode dzięki syfonom ,można je znależć w stawach lub rzekach o dnie piaszczystym :D zobacz tutaj http://oczkowodne.net/strony/mollusca.php
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

to proste, poczytaj trochę o możliwościach filtracyjnych małży
możesz je trzymać w oczku jako ciekawostkę, natomiast o takim filtrze biologicznym zapomnij
skoro masz jak mówisz wystarczającą ilość roślin to powinieneś być zadowolony z jakości wody w zbiorniku
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Racicznice - skąd wziąć??

Post »

Anulama pisze: Może ktoś wie, gdzie ich szukać? Pomóżcie, proszę....
Tak ,możesz je kupić na giełdzie zoologicznej ,lub w sklepie zoo
lub możesz zamówić w sklepie zoo a na pewno sprowadzą je dla Ciebie z owej giełdy,gdzie zaopatrują się hurtowo wszyscy sklepikarze...
Ubiegłoroczna cena to 1 zł za sztukę.
Pozdrawiam marzycielkę,tego nikt i nic nam nie odbierze.
:D
radiro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2008, o 12:56

Post »

Też poszukuje Racicznicy i nie wiem gdzie kupić albo pozbierać ją w okolicach Tczewa-Malborka.
Może ktoś podpowie.
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Racicznice występują z reguły masowo, najczęściej w rzekach. Oblepiają podwodne kamienie korzenie i podobne elementy. Są małe 1-3 cm. W oczku nie jest je łatwo utrzymać i tak jak mówi Jacek to taka ciekawostka a nie filtr.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”