ogród Agaty (sure) - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.4

Post »

Ignis05 ten środek nazywa się Bulldock 025 EC, przy źle napisanej nazwie Aga może go nie znaleźć.
No widzisz Aga warto troszkę poczekać, w końcu ruszyły się księżniczki. ;:215
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, Maju, dzięki za wyczerpujące informacje na temat oprysków. Dobrze, że można łączyć te środki, bo moje rośliny jakoś w tym roku strasznie potrzebujące. Dziś miałam nadzieję się tym zająć, mam trochę wolnego, al tu za oknem burza i ulewa. Grzmiało od piątej, chyba dopiero teraz dotarło do nas.
Różyczki faktycznie u mnie się za bardzo nie spieszyły. Ale pocieszające, te nowe na razie nie chorują, mszyce są na najstarszych okrywowych.

Izo, jeszcze nie za dużo o swojej czeremsze mogę napisać, od posadzenia mało urosła, bo dopadła ją jakaś dziurkowatość, czy coś (chyba od sąsiednich drzew się zaraziła, bo rośnie blisko, a one od kilku lat na coś cierpią. Mnie się podoba jej kolor liści, taki zielono - czerwonawy, kiedy kwitnie, jest szczególnie urocza. Tu więcej na stronie zszp: http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Prunus%2 ... ta'&lang=1

Trochę kwiatuchów aktualnie kwitnących:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agata, u mnie dziś znowu gorąc niemożliwy...
Co to są te ostatnie dwa kwiatki? Ten szary bardzo zamszowy :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu jest dużo chłodniej,ale tez parno i pewnie znowu popada. A kwiatki to pysznogłówka (początek kwitnienia) i "zamszowa" szarotka.. :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Cieszę się, że róże jednak mają zamiar rosnąć :D
Z opryskami mam podobnie-przydałoby się zrobić, ale wieczorami pada lub grzmi i zamierza padać, więc odwlekam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Su życzę udanego wypadu - ale Ci dobrze ;:108 . A ja w pracy, ale na razie mam trochę luzu więc pobuszuję po Forum :tan
Widzisz, jak dmuchnęłam słońce w waszą stronę (w innym wątku dziewczyny prosiły) to od razu masz cieplej. A u nas kolejny dzień +30 .....
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, pogoda się całkiem pokićkała. Asiu, ale już więcej nie dmuchaj! :;230
Ewka, a ja ostatnio pryskałam p. mszycom jakimś biologicznym preparatem, na razie poznikały.Nie wiem, czy to po tym, czy po wszystkich razem, dobrze, ze jest poprawa... ;:108

Wroiłam ze spotkania w Orlu i Chrztowie, było super! Kochani, dziękuję Wam jeszcze raz! ;:168

Nabawiłam się wielu nowych roślinek, teraz muszę sobie przypomnieć nazwy niektórych! :oops:
Z tego zdjęcia kojarzę pierwszą z lewej (języczka), a o reszcie wiem, że najprawdopodobniej kwitną na różowo... :;230

Obrazek

pomóżcie, proszę... ;:218
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko pierwsza z lewej doniczka wygląda na jeżówki purpurowe (i były w woreczku :wink:) Dziękuję za żurawki (i konwalnika), nie spodziewałam się takich olbrzymów, urozmaicą mi monochromatyczną rabatę z miodunką plamistą.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agato - w małej brązowej doniczusi z przodu jest różowa lepnica wschodnie(orientalna) - roślina dwuletnia, zakwitnie w przyszłym roku.
Bardzo się cieszę że jesteś zadowolona z przyjazdu do Orla i do Chrztowa. Strasznie nam zależało, żeby to był udany dzień dla wszystkich...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agato piękne masz trawki ;:oj moja kostrzewa przekwitła i nie wiem co z nią zrobić- ściąć, czy puści nowe listki? Pokłada sie i strasznie brzydko to wygląda...
Twoja The fairy też jest przepiękna... moje chorują i nie wiem co im jest chyba grzyb...liczę ,że się jeszcze odbudują.

Co do kolekcji doniczkowej to:
Rządek od ściany : języczka, firletka wieńcowa/ale nie jestem do końca pewna/ ma takie zamszowe liście?, zawilec japoński prawdopodobnie
Rządek z przodu: jeżówka purpurowa, tu nie widzę dobrze- albo pysznogłówka , albo wiesiołek a ostatnie już wiesz :)
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, dzięki za spotkanie :)
Szare zamszowe listki to firletka wieńcowa (ma amarantowe kwiatki), kwitnie własnie teraz. Wysokość rośliny 0d 50-80cm. Dobrze znosi nawet ubogą glebę i bardzo słoneczne stanowisko.
Przepraszam za rdest :oops:, będzie okazja do spotkania ;:108
Miłego :wit
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Fajnie wam, że możecie się spotkać. Nie ma to jak czas spędzony we właściwym gronie. Su już nie dmucham :;230 . U nas od wczoraj burze - ale takie bardzo gwałtowne. Masz rację, pogoda się pokićkała...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Same przyjemności-i spotkanie, i nowe rośliny :D Firletka obficie się sieje, część siewek przesadzam, resztę usuwam, bo by mi się ogród całkiem zafirletkował :wink: W pierwszym roku nie kwitnie, tylko daje śliczne, szare liście, potem się rozsiewa na potęgę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, Marysiu, Kasiu, Justynko - dzięki za wsparcie w rozpoznawaniu. Już sobie powoli w głowie układam, co gdzie pójdzie, tylko muszę wstawić doniczki do większego cienia, bo nadal gorąco. Jeszcze mi roślinki zmarnieją... ;:173

Kasiu, ja kostrzewie kłosy wyrywałam, nie zależy mi na jej kwitnieniu, bo dla mnie jest ozdobna z liści bardziej. The Fairy pryskałam Dithane i Mospilanem w mieszance, choć objawów grzyba nie było, ale miałam zestaw na coś innego...

Justynko, ależ za co przepraszasz! Ja mam kawałek ogrodu "umeblowany" Twoimi roślinkami i wdzięczna jestem, że się dzielisz i że taka miła jesteś i Ci się chce! ;:196
A co do spotkania - może bywacie na wakacjach w 3M? Zapraszam do mnie! :)
(nie uważacie, że to jest fantastyczne w takiej ogrodniczej grupie? Ludzie się dzielą badylkami najczęściej bezinteresownie - super!)

Asiu, czytam, ze zapowiadają ochłodzenie za niedługo - takie do 25 - 27 stopni! :wink:
(a potem znowu powrót upałów, no co za lipiec się zapowiada).
...a wiesz, są chyba jakieś kulki na moim guzikowcu!

Ewka, mówisz, ze się sieje? To ją posadzę na izolowanej rabatce, niech się sieje! ;:108
Hmm... a może przed płotem by wytrzymała? Chcę tam w końcu zrobić porządek, bo na razie mam drogę po płytach betonowych i chaszcze (aż wstyd)...

a to rzeczona kuleczka:

Obrazek

i inna - wielka niespodzianka! ;:138

Obrazek

kolejna lilia

Obrazek

i znane już różyczki:

Obrazek

czy to może być pustynnik, albo przetacznik? Bo za nim na pewno jest penstemon, taki wielki...

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, tej firletki możesz mieć więcej ;:108. Zrobię wykopki, naprawdę to bezobsługowa , ale i z czasem dosyć ekspansywna (przez siew) roślina.
Z podobnymi listkami-srebrnymi meszatymi jest też czyściec wełniasty. Tego też mogę dołożyć. to też terminator.
Cieszę się, że moje roślinki mają się dobrze ;:108
Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam ;:108
Ogrodnicy jak się dzielą to mnożą :D Uważam to za fenomen, całkiem obcy ludzie, jak bliscy znajomi. Przyjmują, goszczą serdecznie ;:167 , obdarowują.
M też zauroczony atmosferą i klimatem spotkania ;:108 Musiałam mu pokazać twoje kociambry :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”