Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeanne pisze:Oj tak, co przeglądam czyjś wątek to sobie myślę że "i takiego nie mam, i jeszcze takiego, i chcę ten i tamten" ojojoj... :lol:
No właśnie Asiu. Ja niedzielnymi zakupami dobiłam do 20 ..... a lista pobożnych życzeń dłuuuuga. :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko, ja mam 10 razem z Pleione (było 11 ale niestety biały falenopsis z różową warżką dołączył do krainy wiecznych storczyków :oops: mimo przesadzenia liście mu żółkły i więdły a korzenie gniły mimo że nie podlewałam przez niecałe 2 tygodnie od przesadzenia:shock:)
Niedługo wystawa w Warszawie i liczę że uda mi się znaleźć jakiegoś sponsora 8) na nowe cudeńko :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj to rób jakąś akcję na butelki, puszki albo inną makulaturę. :wink:
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Witam
Chyba powinny powstać jakieś nowe słowa , bo określenie piękne ma za mało mocy! Podziwiam, gratuluję kolekcji, podziwiam, gratuluję ... ;:63 ;:63 ;:63 wszystkie cudne ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

czemu usechł ci biały z rózową warżką?
mi też 2 takie uschły kiedyś (teraz też mam 2, ale kwitną). masz fotkę tego swojego białego z rózową warzką w tym temacie?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Skatla dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa ;:168

Storczykowa to ten falenopsis z LM, jest jego fotka chyba na pierwszej stronie, miałam z nim straszne problemy, kupiłam zalanego w sklepie, ale szkoda mi było kwiatów żeby od razu przesadzić no i jak przekwitł to już było za późno chyba ;:171 zostały mu ze 3 korzonki a i to w nienajlepszym stanie, przesadziłam do podłoża z OS, a korzenie nadal gniły, liscie się pomarszczyły i dostały żółtych plam...rwanimacja trwała miesiąc, po przesadzeniu podlałam tylko raz, przez ten czas biedaczek wyglądał coraz gorzej, nie puszczał nowych korzeni no i niestety odszedł do krainy wiecznych storczyków ;:144
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Skatla dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa ;:168

Storczykowa to ten falenopsis z LM, jest jego fotka chyba na pierwszej stronie, miałam z nim straszne problemy, kupiłam zalanego w sklepie, ale szkoda mi było kwiatów żeby od razu przesadzić no i jak przekwitł to już było za późno chyba ;:171 zostały mu ze 3 korzonki a i to w nienajlepszym stanie, przesadziłam do podłoża z OS, a korzenie nadal gniły, liscie się pomarszczyły i dostały żółtych plam...rwanimacja trwała miesiąc, po przesadzeniu podlałam tylko raz, przez ten czas biedaczek wyglądał coraz gorzej, nie puszczał nowych korzeni no i niestety odszedł do krainy wiecznych storczyków ;:144

szkoda, że ci usechł. ja kiedyś kupiłam storczyka tak zalanego, że nie miał już w sumie żadnych korzeni, ale żyje. od razu gdy tylko go kupiłam i gdy znalazł się u mnie w domu, został przesadzony w korę (był przelany, podłoże mu zgniło i się papka zrobiła, zresztą tam bylo więdzej ziemi niż kory). Kwiatów nie obciełam. Zyje do tej pory, ale wciąż jest słabiutki (puścił 4 korzonki). dla twojego musiało już być za późno... mi też kiedyś taki Phalaenopsis usechł z przelania, albo woda się dostała między liście. Też biały z rózową warżką, aże to moje ulubione Phalaenopsisy, kupiłam nastepnego, który też usechł, tym razem z uszkodzenia korzeni przez deszczówkę (chyba mu popaliło), a potem kupiłam 2 następne i mam je do tej pory (ich fotki są w moim wątku, oba jeszcze kwitną, ale 1 ma tylko jednego kwiatka, bo przekwitł).
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Ech, to był jeden z moich pierwszych storczyków, kupiony z przeceny za 12,90 ale i tak go szkoda :cry: mam nadzieję że wkrótce znajdę godnego następcę na to puste miejsce po nim na parapecie :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno jakiegoś znajdziesz :))
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - gratulacje :) Sreberko Ty nasze ;)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Madziu dziękuję bardzo ;:168
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Na początek trochę słoneczka ;:3 żółty falenopsis (wydaje mi się że to taka pół-miniaturka, jest zdecydowanie mniejszy od zwykłych falenopsisów, listki ma mniejsze i jest niezbyt wysoki, ale na miniaturkę za duży :roll: ) rozwinął jeden z pączków-bliźniaków z przedłużonego pędu :tan
Obrazek Obrazek

A teraz trochę smutków i pytań: oto liście mojej "mućki" ( żółto-bordowego falenopsisa). Stoi na oknie wschodnim, jak żar się leje z nieba to jest osłaniany. Podlewam średnio co 10 dni. Od jakiegoś czasu zauważyłam że liście się robią coraz bardziej oklapłe ;:110 nie podlewam póki korzenie nie zrobią się całkiem białe (a takie są już z góry, ale od połowy doniczki jeszcze zielone choć pomarszczone :roll: kwiatów jest 9 a na drugim pędzie 2 pączki (chyba powolutku idzie trzeci ;:183 ). Mam ochotę zajrzeć do korzeni i sprawdzić czy tam coś nie siedzi ;:214 ale boję się że opadną pączki czy coś. Z drugiej strony nie chcę też by potem było za późno na reanimację ;:223 Może coś doradzicie :?: jakieś kompresy na liście, czy odwrotnie, wstrzymać się z podlewaniem/nawilżaniem :roll: czy może zestawić go z okna, ale wtedy czy pączki nie zatrzymają się w rozwoju :?:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może ten Phalaenopsis jest wyczerpany kwitnieniem i po przekwitnięciu liście mu zesztywnieją?

a żółty bardzo ładny. mam podobnego, tylko mój jest duży (największy ze wszystkich, jakie mam). kwiaty też ma żółte w rózowe kropki, ale ma długie liście i ogólnie spory jest. ma 2 łodyżki kwiatowe, dwa razy krótsze niż ta, z którą był kupiony.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Gratuluje sreberka :D może delikatnie wyjmij z doniczki tylko do wglądu :roll:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Oooo takiego cudeńka mi jeszcze brakuje, taki widok z rana odrazu optymistycznie nastawia do życia :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”