http://www.youtube.com/watch?v=Hxow0VGx ... e=youtu.be
- Mogę się domyślać, że pewne osoby tych szczepionek oczywiście brać nie będą bo dobrze wiedzą co w nich jest i jak mogą uszkadzać system nerwowy, mózg.Griseum pisze:....
Nie szczepię się przeciwko grypie, nie robię szczepień dodatkowych moich dzieci - nie jestem więc fanem szczepionek....
Ad.ad.1 Nie wiem, do czego odnosi się ad.1, bo w punkcie 1 pisałem o czymś innym. Chodzi zapewne o tytuł wątku. Pytanie jest konfirmatywne, bardziej znane jako rozstrzygnięcia (po angielsku mówią po prostu o "yes/no questions"). Często pytania takie pełnią rolę retorycznych, czy też z fałszywą presupozycją (słynne: "Czy już przestał Pan bić swoją żonę?"). Twoje jest co najmniej retoryczne, co pokazują kolejne posty w tym wątku oraz w tym podczepionym o petycji. Czyżbyś odwoływała się do metod wykorzystywanych m.in. przez polityków? Pamiętamy swojego czasu "pytanie" z "czy" Palikota: "czy prezydent Kaczyński ma problemy z alkoholem?" Oburzenie było równie uprawnione, jak moje w stosunku do tytułu tego wątku.ktoś pisze:Griseum podałam dwa przykłady , nie po to aby dyskutować - nie jestem mocna w temacie marihuany , lecz aby zaznaczyć ,że jednak nie jest tak na 100% jak Ty to ironicznie napisałeś .
ad 1. moje zdanie jest pytające z użyciem wyrazu czy .Skoro już analizujesz wszystkie wypowiedzi wyraz po wyrazie , to trzymaj się , proszę , oryginału.
ad 2.dla mnie odważni , bo w dzisiejszych czasach niebezpiecznie jest mówić i robić coś przeciw pomysłom władzy .
Moim zdaniem - dobrze się stało ,że obywatele zareagowali , napisali tę petycję przeciwko przymusowym ( obowiązkowym) szczepieniom
Klucz został znaleziony, prawda? Obowiązek szczepień był nałożony na dzieci + dorośli (w pewnych przypadkach). Teraz wiadome jest, że obowiązek będą mieli wszyscy (i tu nie określono, w jakich przypadkach, teoretycznie mogliby nakazać szczepienia się np na grypę sezonówkę). Chciałabym poznać Twoje zdanie, czy jesteś za szczepieniami obowiązkowymi dla wszystkich czy przeciw? (Bo póki co, wiem, że jesteś przeciw tej konkretnej petycjiGriseum pisze:Link podany przez Admina: http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/ ... e/293.pdfI dalej:
(...)
II) Twórcy petycji piszą: "Określenie obowiązku szczepień ochronnych w art.5 w sposób ogólny, przenosząc go na wszystkich obywateli, a nie tylko dzieci. Intencją tej zmiany jest połączenie przepisów dotyczących stanu epidemii z przepisami ogólnym (art.5 ust.1)"
Czegoś nie rozumiem, proszę o wytlumaczenie. W obecnej ustawie, czytamy (art.5, ust. 1): "Osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są obowiązane na zasadach określonych w ustawie do:"
W projekcie czytamy: "Osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są obowiązane na zasadach określonych w ustawie do"
Dalej w punktach wymienione jest "do czego", ale nigdzie w obecnej ustawie nie ma, że "dzieci" a teraz, że "dorośli"! Ktoś chyba nie doczytał, ale założył, że dotychczas było "dzieci"
To jest klucz całej dyskusji - pytam się więc, gdzie zmiana, że będziemy znuszani do szczepien, i w ogóle, że podłoże do "masakry Polaków"?
a owszem, broniłKarolina__ pisze:I owszem, nikt nie bronił p. Kopacz zakupić szczepionek na świńską grypę, więc teoretycznie takie uprawnienia rząd do tej pory posiadał.
Gdyby faktycznie wkroczyła do PL epidemia jakiegoś bardzo śmiercionośnego wirusa (a nie tylko podejrzenia, bo w przypadku świńskiej grypy od początku śmierdziało przekrętem),
to może jednak warto byłoby zaufać obywatelom, że każdy swój rozum ma i kto nie chce chorować ten się szczepi? Dlaczego to ja mam ufać rządowi?![]()