Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Moja dynia piżmowa tez miala takie białe plamki na liściach. Ładnie to wyglądało
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja pierwszy raz w życiu jak posiałem dynię to przywiązałem ją do palika w tracie wzrost tak jak przywiązuje się pomidory lub ogórki ;:223 choć też nie koniecznie.
Owoc rosnął i rosnął. Łodyga się wygięła, rozdwoiła i w efekcie złamała. Cóż może miałęm bardzo rzadki wypadek skoro tak piszecie, ale jednak :)

Co do tych nieszczęsnych plamek na liściach to powiem mimo iż temat wałkowany jest chyba kilka razy w tygodniu częściej występuje na cukiniach niż dynii, choć i takie gatunki są. Generalnie wg moich oberwacji i przeglądów gatunków u cukini częściej to występuje.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam takie pytanie: Dlaczego moje dynie ozdobne turecki turban miały liścienie poskręcane jak powschodziły?Dodam że nasiona miałem własne i je ręcznie zapylałem i się nie skrzyżowały. Rosną normalnie ale jak wykiełkowały to miały poskręcane liścienie

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Marek-BB pisze:Ja pierwszy raz w życiu jak posiałem dynię to przywiązałem ją do palika w tracie wzrost tak jak przywiązuje się pomidory lub ogórki ;:223
Myślę, że cały problem polegał na przywiązaniu dyni do palika, a nie puszczeniu na coś po czym może się piąć. Dynie wspomagają się mnóstwem wąsików... Mój tata na siatce miał duuuuże bambino i było ok. Zawsze można dyńkę podeprzeć, podwiązać lub wsadzić w ażurową siatkę po warzywach. Pomysły się znajdą gdy trzeba będzie ratować by nie było bum. :wink:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Brzoskwinka Brzmi to naprawdę bardzo logicznie :) Ale i tak od tej pory praktykuję uprawę dynii wyłącznie naziemną.
Doczekam się w końcu giganta, a w tedy będę musiał ją kryć, bo ktoś złośliwy przyuważy, przyjuma i będzie "niescęscje" ;)

Osoby nie śledzące wątku od początku, a zainteresowane tematem chorób i innymi problemami dyniowatych zapraszam tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=57177
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Hikaria__ pisze: Hej mam do was pytanko, na liściach dyni zobaczyłam takie plamki, jaka może być tego przyczyna? Z góry dziękuje.
Hikaria, takie liście to domena piżmowych odmian :) Wszystko w porządku
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja Hokaido ma zawiązaną jedną dyńkę.Ale nie podoba mi się jej kolor.Czy zawiązki Hokaido są takie żółtawe,czy ona mi gnije/jest taka lekko żółtawa,a była zielona./
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Moja dynia Table Gold z wymiany jest jakaś podłużna,czy ten typ tak ma? Wygląda jak cukinia,jest krzaczasta Obrazek Obrazek
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zuzia55 ja mam takiego krzaczora na kompostowniku,ale cukinia ma to być niby.Ma dwa malutkie owoce,reszta gnije.Ale liście ma identyczne.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dynie tydzień temu wygladały jak nieszczęście. 2 rachityczne listki i już kwiaty jakby ostatnie ich tchnienie... ;:185
Obłożyłam swieżym nawozem od królików, przykryłam sianem lub liśćmi, podlałam i oto efekty. ;:138 Kazda ma już kwiaty, a większość malutkie zawiązki. ;:224

Nie mam tyle odmian co planowałam, bo nie wszystkie wzeszły. Jedna z Hokkaido była przesadzana (ta pierwsza), bo ją nornica wykopała ze trzy razy z rzędu. ;:14 Ale pieknie się przyjęła. :D

Poza tym mam jeszcze 2 Olgi i kilka cukini + patisony. No i oczywiście zagadkę. Zebrałam nasiona z jakiejs dyni (albo to był gruszkowy patison od brata albo któraś z dostanych i liczyłam na to, że zapamiętam jakie to nasiona. Teraz nie wiem co to, ale wysiałam i rośnie. Pozostanie czekać na efekty ;:65 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Ależ odmian :shock: ;:63 Moja Hokkaido jest najmniejsza,ale ma już małą dyńkę.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutejsi pasjonaci mnie zarazili ;:224 :;230
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dynie

Big max ma już kwiaty żeńskie i malutkie dyńki

Obrazek

rouge d'etampes

Obrazek

Obrazek

Obrazek

caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Baron, zawiązki hokkaido są żółte,więc nie masz się czym martwić.
Zuzia55, Table gold nie jest podłużna a roślina ma pokrój krzaczasty(jak cukinia). Jeśli masz nasiona z wymiany to możliwe ,że ode mnie.Kilka razy podkreślałam,iż są z wolnego zapylenia i mogą być miksy bo odmian mam sporo. U Ciebie właśnie jest jakaś krzyżówka, z chęcią zobaczę za jakiś czas co z niej wyrosło.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno będzie smacznie. :D
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”