Zakochaliśmy się z mężem w daliach. Jeśli ktoś ma nadwyżki proszę o kontakt U mnie w ogrodzie już kwitną. Jedyne kwiaty sadzone przez mego zaobrączkowanego są właściwie najpiękniejsze na rabatach ( bo u nas dopiero początki ogrodu ). Nie wiem jakie mam odmiany może po fotkach coś rozpoznacie.
Czy dalie kupione u ogrodnika, karłowate i już kwitnące są wieloletnie? (tzn jak przezimują w piwnicy)
Witaj .Ja tez sobie to obiecywałam ale mając tyle różnych odmian i kolorów dalii nie sposób zapamiętać a każdy kolor oznaczać nie chce mi się.Pozdrawiam dalie piekne i moje też ulubione już od kilkunastu lat.
moje dalie posadzone tydzień temu. 2 lata z rzędu traciłam wszystko,a w tym roku wywiozłam do mamy do wnęki między piętrami w bloku i w końcu trafiłam,przezimowaly mi w wiadrze pół na pół wymieszanym piaskiem z trocinami
Nie omieszkam wkleić zdjęć,bo mam ich trochę choć przyznam nie umiem ich nazwać bo nie pilnowałam-a ta miała kwiaty wielkości moich 2 pięści,jak nie ścinałam to łodygi się łamały,a posadzona była w miejscu gdzie tylko rankiem troszkę zagląda słońce.
sylwia75 pisze:moje dalie posadzone tydzień temu. 2 lata z rzędu traciłam wszystko,a w tym roku wywiozłam do mamy do wnęki między piętrami w bloku i w końcu trafiłam,przezimowaly mi w wiadrze pół na pół wymieszanym piaskiem z trocinami
Radzę pozyskać sadzonki ponad 10 cm, pociąć na sadzonki liściowe można uzyskać około 5 roślinek. Starego kłącza już nie sadzić.
Pozdrawiam Lipień
Renatko podzielam twoją sympatię do tych roślin .To jedne z piękniejszych roślin ,a gatunków tyle ,że oszaleć można ,twoje piękne są .Też zamówiłam kilkanaście ,ale nie wiem gdzie je wsadzę,choroba kupowania roślin to straszna sprawa.
dzięki za radę czy mam je odłamać bezpośrednio od bulwy i ukorzenić? Pytam bo z drugiej strony bulwy wyrosły mi jeszcze 3 pędy z ziemi bezpośrednio,czy może rozmnaża się jak pelargonie?