Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Oooo to już cały dwuosobowy gang dzwoneczkowców - ja właśnie prosto od Agi idę :lol: Piękna kolekcja - jak zawsze i wszystkiego ;:215
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, dzwonki to piękne i bardzo różnorodne rośliny. Czasem trzeba poświęcić im trochę uwagi i starania ale wtedy odwdzięczają się obfitym kwitnieniem. Jest taka ogromna ilość dzwonków, że moja kolekcja to tylko mały ułamek tej wielkiej rodziny.

Marzenko, szczawiki nie zimują w gruncie. Zabieram do domu przed przymrozkami tak jak rosły, przestaję podlewać, by miały okres spoczynku i wiosną przesadzam do świeżej ziemi. W tym roku spóźniłem się z przesadzaniem i rosnące już przesadziłem do większej doniczki całą bryłą.

Aniu, co znaczy "dwuosobowy gang dzwoneczkowców" :?: :shock:
Ale dzięki 8-) Przyznam nieskromnie, że dzwonków trochę nazbierałem (to tylko trzecia część kolekcji)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kto nie lubi dzwoneczków... :wink: Ja je uwielbiam i sporo nazbierałam, ale nie wszystkie mają nazwy.
Ciekawa jestem dalszej części kolekcji.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza :!: Też nie mam wszystkich ponazywanych - zwłaszcza dzwonków kropkowanych, bo tu najwięcej odmian. Część karteczek pozmywało się i po masowym przesadzaniu jesienią (kanalizacja) mam bałagan w dzwonkach. I chyba jakieś wyginęły. Nie widzę bolońskiego, Wilsona, dalmatyńskiego. Muszę uzupełnić. Ładnie rozsiały się dzwonki ogrodowe więc na przyszły rok znowu się pojawią te wielke dzwony. Od Ciebie ładnie kwitnie dzwonecznik szerokolistny ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Ja też bardzo lubię dzwonki. Zwróciłam uwagę na karatawski Ivory Queen .
Natomiast jestem rozczarowana moim dzwonkiem kropkowanym (niestety, nie wiem jaka to odmiana). Urosła ładna , zwarta kępa, ale kwiaty mi się nie podobają. Sa takie jakieś "rozmyte" i niewyraźne, a kolor (zarówno biały jak i różowy) kompletnie bez wyrazu .
Nie wiedziałam,że jest aż tyle odmian. Jakie polecałbyś do cienia i półcienia? Ja wiem tylko o szerokolistnym.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, do cienia podobnie jak Ty znam tylko szerokolistny. Trzeba by poeksperymentować, które by jeszcze zniosły cień ale ja mam wszystkie w słońcu i tam dobrze rosną.
Uwielbiam wszystkie dzwonki, łącznie z kropkowanym. Jest taki tajemniczy ze swoim kielichem jak tuba, zwieszonym w dół i głęboko ukrytymi kropkami więc potrzeba trochę wysiłku i wyobraźni, by się nim zachwycić 8-) Nad moimi muszę jeszcze popracować, bo niektóre odmiany nie wyrosły, kielichy orzą ziemię, przez co są brudne i nie robiłem zdjęć.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

JACKU czy ten drugi pustynnik to odemnie ???????
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Marysiu, pięknie zakwitły pustynniki od Ciebie i na 100% (3 kwiaty) ;:196

Dziś chciałbym zaprezentować złocienie i wrotycze. To blisko spokrewnione gatunki, w niektórych przypadkach występujące pod obydwoma nazwami:

zacznijmy od najpopularniejszej margerytki
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

nie mogę doszukać się odmiany tego złocienia. Pomóżcie :!:
Obrazek

i na zbliżeniu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie tę ślicznotkę z ub. roku? Przypomnę, że trafiła nie wiadomo skąd i kiedy. Pewnie jakieś nasionko zaplątało się z inną rośliną. Potem udało się zidentyfikować. W tym roku wszystkie siewki skrzętnie wyzbierałem i przesadziłem w jedno miejsce dobrze wyeksponowane.
Obrazek

zakończę rośliną, która nie ma szans załapać się w jakimś zestawie gatunkowym, bo mam tylko jedynego przedstawiciela głowaczków. W podpisie wkradł się błąd; to cephalaria gigantea
Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Czyli że na biało - przepięknie. Najbardziej mi się podobają maruny. Oraz głowaczek, bo dzikusowaty a jednocześnie subtelny. Będę wypatrywać w okolycy :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Dzwonki przeurocze, kropkowanego muszę sobie sprawić :D
Ależ masz różnorodne kwiecie z rodziny tanacetum i chrysantemum:!:
Takiego białego o listkach bliżniaczych ,jak ma różowy nigdy nie widziałam :D
Ciekawa ostatnia roślina, możesz słówko o niej rzec ?
A może kwitnie u Ciebie już delikatna, blado niebiesko biała roślinka ( nie pamiętam nazwy, dostałam od Ciebie razem z szałwiami) :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jacek... Ty masz prawdziwy ogród botaniczny tam u siebie. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Ty masz dobre oko a i okolica bogata z dzikie piękności więc nie zdziwiłbym się, gdybyś znalazła cefalarię :wink:
Przeważa kolor biały, ale złocienie bywają w różnych kolorach. Właśnie zatęskniłem za złocieniem trójbarwnym, którego siałem jako mały ogrodnik na początku podstawówki 8-) Muszę koniecznie go znaleźć i wysiać w przyszłym sezonie :!:

Dzięki Aguś :) Doszły mi właśnie kolejne 3 tanacetum więc rodzinka się powiększa :)
Roślina, którą Ci wysłałem z szałwiami, to chyba czarcikęsik Kluka. Nie kwitnie jeszcze, a że za bardzo się panoszył - wywaliłem duże kępy, by dać miejsce nowym odmianom astrów.
Dzięki Tobie, chcąc coś napisać w odpowiedzi, wykryłem błąd- oczywiście cephalaria gigantea a nie punctata ;:223 Głowaczek olbrzymi rzeczywiście imponuje wielkością. Mój młody więc ma niecałe 2 m ale jak się rozrośnie - będzie wyższy. To roślina miododajna i widzę, że rośnie bez problemu jak na przedstawiciala polskiej flory przystało 8-)

Loki, dzięki. Ogród botaniczny ale na miarę mojej wsi :;230 No faktycznie - lubię zbierać, kolekcjonować i inne aspekty ogrodnictwa schodzą u mnie na dalszy plan.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku zachwycam się twoimi kolekcjami, pokazałeś ciekawe odmiany dzwonków ależ ich uzbierałeś, ładnie wyglądają w grupach również margerytki pięknie się prezentują, mnie najbardziej podoba się ta biała potargana Crazy Daizy. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Irenko :) Mam słabość do dzwonków, dlatego skrupulatnie je zbierałem i będę zbierał nadal 8-)
A 'Crazy Daisy' z własnego siewu. Bardzo udany siew i cieszę się, że mam je od ziarenka :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spore wyprzedzenie w terminie kwitnienia Złocieni ale ... "White Star" od Ciebie kwitnie już parę dni.
Gdyby Twoje Dzwonki umiały wydawać dźwięki jak przystało na prawdziwe dzwonki byłoby u Ciebie dość głośno ... a tak jest tylko lub aż pięknie i kolorowo.
Mała prośba - proszę zerknij do mnie w sprawie Lobelii.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”