Witam w ogrodzie u Aguniady cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.8

Post »

O rety jak gorąco, chyba zaraz włączę klimę. Nie lubię jej bo kicham ale chyba inaczej się nie da. Będzie burza na bank.
Aguś ja mam bierzmowanie syna i zaległe imieninki opędzam za jednym rzutem. Wcześniej się nie dało bo gospodarz był stale nieobecny ;:223 Więc spory zjazd rodzinny. Pracuję nad menu. Przydałby mi się jakiś pomysł na sałatkę bo te co stale robię pewnie już się znudziły. Będzie jakaś owocowa, jakaś grecka w dwóch wydaniach i taka na słodko z wędzonym kurczakiem. Szukam czegoś zupełnie w innym stylu. Ty lubisz pichcić. Podsuniesz pomysła? Bo ja już mam mózg wyjałowiony. ;:224
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię Aguniu ;:167 ! Już tyle razy zbierałam się żeby powiedzieć Ci jaki masz piękny ogród ;:oj ;:oj ;:oj , po prostu moje marzenie ;:19 , ja dopiero zaczynam przygodę :heja tzn. trwa ona zaledwie dwa lata ;:131 , ale kiedy doczekam się takich okazów?? - nie wiem ;:219. Podziwiam Cię za Twój upór i pracę ;:180 ;:180 , Twój ogród powienien być wizytówka tego forum ;:63 ;:63 ;:63 . To wg mojej opinii najpiękniejszy ogród tutaj ;:108 ;:108 ;:108
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Różyczki urocze i piękne fotki ;:215 nacieszyłam oczęta , naładowałam akumulatorki teraz mogę zabrać się do pracy w swoim ogrodzie :D
Aguś miłego dnia :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Grażko, witam Cię gorąco (choć może wypadałoby przywitać Cię chłodno przy tym upale :D) i dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojego ogrodu... Nie spodziewałam się takiej opinii od nikogo, zwłaszcza że, droga Grażko, zupełnie na nią mój ogród nie zasługuje... wiesz, ten mój zakątek jest ciągle dość młody... owszem, otulina lasu brzozowego sprawia wrażenie, że ogród ma więcej lat, niż wygląda, ale tu na forum jest wiele dojrzalszych, piękniejszych, ciekawiej zaaranżowanych... Nie mniej jednak skłamałabym, pisząc że Twoje słowa nie sprawiły mi przyjemności - dziękuję z całego serca :) Bardzo chciałabym zobaczyć Twój zielony zakątek... pokażesz go wkrótce, mam nadzieję? Pozdrawiam!
Jolu, dzięki za wyjaśnienie jaką okazję będziecie świętować :) Moja córka miała bierzmowanie w ubiegłym roku...
A co do sałatki, to może na lisciach rukoli ułożysz plastry gruszki (najlepiej lekko zgrillowanej), do tego orzechy włoskie, gorgonzola, suszona żurawina, pestki słonecznika - podać schłodzone, oprószone świeżo zmielonym pieprzem i startym parmesanem. Można przygotować trochę sosu z musztardy francuskiej - to zaostrza całość. Jeśli to ma być coś w zupełnie innym stylu to podpowiedz, a ja się zastanowię.
Ewa, chyba przez te różnice temperatur pomiędzy naszymi regionami, mamy te wyładowania atmosferyczne... U mnie wciąż upał! Muszę mimo wszystko dziś skosić trawnik, bo zarosło, aż wstyd...
Maryniu, dziękuję i zapraszam! Miłego także ;:196
Reniu, hortensji mam może 20-ścia - to kropla w morzu odmian... chciałabym jeszcze zaprosić kilka bukietowych, m.in Kyushu - bardzo mi się podoba! Astrid nie znam zupełnie - powiedz coś więcej na jej temat, proszę... Pozdrawiam!

Pozostałym goścom odpowiem za niedługo...
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

he he masz 20 hortensji ...a ja tylko Kyushu...Marza mi sie Rheny Vanille ;:173
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aguś, kupując Astrid prawie nic o niej nie wiedziałam, byłam w castoramie i sadzonki były po 10 zł, grzechem było nie brać :lol:
Tu możesz o niej poczytać
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Hydrange ... en'&lang=1
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

WIESZ AGUNIU, NA RAZIE NIA MA ODWAGI POKAZYWAĆ MOJEGO OGRODU :oops: JAK WIDZĘ INNE OGRODY TUTAJ ;:185 ( O TWOIM NIE WSPOMINAJĄC OCZYWIŚCIE). MUSISZ UWIERZYĆ ŻE MASZ NAPRAWDĘ CUDOWNY OGRÓD 8-) PODZIWIAM GO I ŚLEDZĘ PO CICHUTKU TWOJE POCZYNANIA JUŻ CHYBA ZE 2 LATA :heja ZA PÓŁTORA TYGODNIA URLOP WIĘC MOŻE ZNAJDĘ CHWILKĘ NA JAKIEŚ FOTKI :? POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE I WYPOCZYWAJ W TYM SWOIM RAJU ;:196
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
x-ag-a
---

Post »

Reniu, dzięki za link! Faktycznie cena była bardzo atrakcyjna... już lecę do linku poczytać o Astrid...
Grażko, jeszcze raz dziękuję za komplementy i zapraszam do odwiedzin... na forum jestem tylko rok z kawałkiem - miło mi, że zaglądasz od dawna... A do pokazania swojego zielonego zakątka zachęcam bardzo... każdy z nas kiedyś zaczynał i wydawało się, że jeszcze nic ciekawego nasze ogrody nie prezentują... a jednak :)
Doris, czyli marzę o tym, co masz Ty, ot tak :)
Eluś, dzięki za odwiedziny! Czy dajesz radę w środku upalnego dnia pracować w ogrodzie? U mnie jest strasznie gorąco! Cieszę się, że różami naładowałaś akumulatory :) Pozdrawiam!
Alicjo, witam ponownie :) Dzięki że zadajesz sobie trud przejrzenia poprzednich wątków, ale myślę, że teraz jest najbardziej obfita w kwitnienie pora roku, więc sprawisz mi radość zaglądając do bieżącego topika...
Co do Twoich tawułek, to mogę zapytać czy nie mają zbyt dużo słońca? Z doświadczenia wiem, że one zdecydowanie ładniej rosną w półcieniu... Vision in Red ma niesamowity, głęboki buraczkowy kolor - warto znaleźć miejsce w ogrodzie...
Wymienione przez Ciebie hortensje są absolutnie przepiękne, obficie kwitnące, a jeśli ktoś gustuje w krzakach konkretnych rozmiarów, to będzie z nich w pełni zadowolony... Grandiflora i Phantom - kupiłabym obie :) Nie znam natomiast Wim's Red... Idę poczytać... Miłego!
Beatko, ja dawałam różom sadzonym jesienią i wiosną obornik i zgodnie z zaleceniami - nie nawoziłam... czy powinnam teraz zastosować nawóz bądź mikoryzę?
Kogro, witam :) Floksy kojarzą mi się z lipcem, zatem jak dla mnie pora ich kwitnienia która własnie się zaczęła, jest właściwą. A niech nam kwitną pięknie już teraz... pościnamy później kwiatostany i będzie mozna czekać na kolejny rzut. Larissa jest przecudna! Taka delikatna, o slicznym niedużym kwiecie i subtelnej barwie...
Jagódko, dzięki za podpowiedź w sprawie mikoryzy ->> podpytam Klarysę. Pytałam jeszcze o to ukorzenianie hortensji, bo mnie się do tej pory takie zabiegi nie udawały... może wsadzę do wody faktycznie? Czy stosuje się też ukorzeniacz?
Asiu, dziękuję za opinię w sprawie mikoryzy!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aguś dzięki za podpowiedź, takiego połączenia nie znałam. Z pewnością wykorzystam przepis ale chyba nie na to spotkanie. Mam już jedną sałatką z rukolą , fetą i oliwkami i takie tam - no grecką wzbogaconą rukolą. Mam też sałatkę owocową bo uwielbiam do mięs owoce oraz żurawinę. To teraz coś takiego nie na słodko, bo nie każdy lubi. I nie owoce morza bo też mam. Jak coś Ci jeszcze wpadnie to napisz ;:196 To nie musi być sałatka, może być rodzaj przystawki. Mam już z łososiem i pastą chrzanową ale może nie każdy rybę :?: Coś jako alternatywę. Ale mi się rymnęło :;230
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Aguniu :wit
Bardzo Ci dziękuję za wstawienie Emilii Marii, jest piękna, u mnie też pojawił się pączek, może jutro lub pojutrze będzie kwiat.
Wszystkie Twoje perełki cudne.
Otrzymałam jesienną ofertę róż angielskich z Floribundy, ceny są przystępne ale boję się sadzić jesienią, nie wiem czy nie zmarzną w zimie, czy Ty zamierzasz u nich coś kupować, bo widzę, że ostatnio masz chętkę na szkółki zagraniczne.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguniu trochę mi zeszło nadrabiając zaległości u Ciebie. :D
Masz sporą kolekcję hortensji.
Te bukietówki są naprawdę niezawodne, z ogrodowych mam tylko jedną, kwitnąca na tegorocznych pędach, gdyż te zimujące już dawno wymarzły.
Róże przecudne, choć dla mnie nie znajome. ;:138
Wcześnie zakwitaja floksy.
Pozdrawiam serdecznie . ;:196
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Agnieszko zaglądam do Ciebie prawie codziennie, jak zrobię sobie dzień przerwy to mam do nadrobienia kilka stron - tak Twój wątek pędzi, i wtedy nie wiem na co patrzeć - róże, hortensje i inne roślinki pięknie Ci kwitną ale mi w oko wpadła tawułka Vision in Red, jeszcze takiej nie spotkałam i mam pytanie czy ona jest bardziej fioletowa czy czerwona?
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Aguniu ja ukorzeniam hortensje zawsze w lipcu, ścinam wierzchołki pędów, odrywam ostatnią od dołu parę liści, ścinam wierzch, tak żeby została tylko jedna para liści i wsadzam do doniczki , przykrywam reklamówką, aby miały cały czas wilgotno :heja rosną pięknie, na wiosnę wysadzam do ogrodu :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguś, pięknie masz w ogrodzie, a i kulinarnie widzę utalentowana jesteś. Ot, tak sobie poczytałam pomysły na sałatkę. Ja ze swoimi polnymi kwiatkami, którymi się zachwycam to chyba nie powinnam patrzeć na Twoje pięknotki, bo szczęka mi opada coraz niżej i niżej...
x-ag-a
---

Post »

Marzko, dziękuję za taką opinię, ale ja nie mam u siebie w ogrodzie jakichś rarytasów... no może są dla mnie takowymi cukiereczkami róże D.Austina, ale poza nimi mam dość popularne rośliny. Wydaje mi się, że szkopuł polega na tym, by odpowiednio je skomponować kolorystycznie, by były atrakcyjne dla oka... jak sądzisz? Zapraszam po południu, spróbuję zrobić kilka nowych zdjęć :)
Grażynko, przepis na ukorzenienie hortensji faktycznie brzmi dość prosto... Skoro mamy lipiec, to może się odważę spróbować... to byłaby wielka radość gdyby udało się samodzielnie wyhodować kolejne sadzonki :)
Iwonko, miło mi bardzo, że znajdujesz czas na odwiedziny u mnie - dziękuję ;:196 Ja w większości zaprzyjaźnionych wątków (również u Ciebie...) tylko bywam, rzadziej piszę - ostatnie tygodnie były dla mnie służbowo wyczerpujące...
Vision in Red określiłabym jako mocno buraczkową, z lekkim odcieniem fioletu - ona ma niesamowitą barwę. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!
Witaj Tereniu ;:196 Nacieszyłam dziś oczy u Ciebie i dziękuję, że mogę Cię też gościć u siebie. Przypuszczam, że kolekcja hortensji będzie się u mnie powiększać... o ile M. nie jest przekonany do róż i obawia się problemów z ich przemarzaniem, to urodę hortensji docenia bardzo - o niesamowitym efektownym kwitnieniu nie wspominając... To dobrze rokuje :) Pozdrawiam Cię serdecznie!
Heniu, pamiętam że Emilię Marię wypatrzyłyśmy u Starkla, prawda? To bardzo piękna róża, chociaż trochę trzeba było czekać na jej kwiat... wyobraź sobie, że nie doczytałam do jakiej wysokości dorasta i posadziłam ją pod szczepionym wiązem... efekt jest taki, że kwiaty mam w drzewie :)
Heniu, podpowiedz mi coś w sprawie Floribundy (przy okazji, będę wdzięczna jeśli podeślesz mi jesienną ofertę mailem) - kupowałaś już u nich? Słyszałam raczej pozytywne opinie... Szkółka zagraniczna, w której kupowałam, to Rosen Goenewein - świetnej jakości sadzonki.
Jolu, w takim razie dołożyłabym standardową sałatkę caprese z pomidorów malinowych i może talerz cząstek melona zawiniętego w proscutto?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”