Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Ilonko,lilie niebiańskie,ale zwróciły moja uwagę donice na płocie.Nie masz po sąsiedzku Kargulów? :;230 Mój płożący iglak zmarzł w maju,a miał 3 lata i był ładnie rozrośnięty.Wsadziłam w jego miejsce jak twoje,ale z białymi przebarwieniami.Nie wiesz czy one wolą słońce czy cień?
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko no masz cuuudnie! ;:oj lilie......... ;:167
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Gosieńko, dzięki od lilijek ;:196 , Kargulów :;230 na szczęście nie mam i oby tak pozostało, jeśli chodzi o płożaki, to niestety nic o nich nie wiem, ja wciąż się uczę na zasadzie prób i błędów, zauważyłam, że iglaczki w lesie często rosną tylko w cieniu, więc mam nadzieję, że te będą czuły się dobrze, bo tu słońce tylko z rana, w innych miejscach, gdzie u mnie rosną, cienia jeszcze jak na lekarstwo i te ledwo, ledwo, ale dają sobie jakoś radę. Nie wiem tylko czy nie zaszkodzą sobie wzajemnie, te bzy dopiero tyle co odżyły po poprzednim przesadzeniu, jednę i drugie lubią inną ziemię, ale zobaczymy, może się uda. Każde z nich dostało to co lubi.

Martuś buziaczki od lilijek ;:196 coraz bardziej jestem w nich zakochana, śliczne i bezproblemowe.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Ilonko, te aksamitki i lewkonie to kiedy siałaś? Do gruntu czy do skrzynek. Super wygladają, posiałabym sobie w przyszłym roku. :)
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu lewkonie i te białe aksamitki siałam w marcu do skrzynek i stały na parapetach, aż do 15 maja, ale te zwykłe aksamitki sieję zawsze wprost do gruntu (wsypuję kilkanaście nasion w jeden dołek, aby powstały ładne kępki, zrobie dziś fotkę i wstawię) i one też już kwitną, więc myślę, że te białe też można wysiać wprost do gruntu, tymbardziej, że w domu strasznie wybujały, ale naszczęście doszły do siebie. Natomiast z lewkoniami eksperymentowałam, bo mam je pierwszy raz, jak już nadawały się do pikowania to wsadziłam do większych doniczek po kilka sztuk i tak wszystkie razem potem wysadziłam, a inne pikowałam pojedyńczo i jak dla mnie ładniej wyglądają te wysadzone razem. Mam je w kilku miejscach w ogrodzie i w zależności od gleby i stanowiska jedne już kwitną inne mają dopiero pączki.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Dzięki Ilonko, posieje, bo później kupić tyle na wiosnę to nadszarpnięcie budżetu domowego. :D . Dobry pomysł ;:196
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Ilonko wspaniałe lilie moje czerwone w tym roku jak by zniknęły ,a żurawka śliczna :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko dzięki ;:196, ja miałam tak samo w zeszłym roku z Nettys Pride myślałam, że wymarzła, a w tym znów jest i kwitnie :heja

Wczoraj i dzisiaj pomimo żaru lejącego się z nieba ( w cieniu miałam 36 stopni ;:223), walczyliśmy z naszą nową rabatą? dekoracją? jeszcze troszkę i będzie gotowa :tan na zrobienie zdjęcia zabrakło mi czasu i sił, padam z nóg, więc teraz kilka kwiatków i zmykam spać

Nettys Pride
Obrazek

Obrazek

Cancun
Obrazek

Obrazek

Elodie
Obrazek

Vivaldi
Obrazek

Electric Orange
Obrazek

prawdopodobnie Brunello
Obrazek

a te jeszcze troszkę
Obrazek

jukki i wiązówka też zaczynają swe kwitnienie
Obrazek Obrazek

i hortensja nn
Obrazek

czosnek główkowaty
Obrazek

ślaz
Obrazek

gerbera
Obrazek

aksamitki
Obrazek

jedna z pierwszych dalii
Obrazek

Indigolette
Obrazek

oraz wsadzony wiosną Thomas Graham, w którym się zakochałam, jego kwiaty są takie subtelne i ten kolorek, dzięki Ewka (Gloriadei) ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lato jest piękne, codziennie po powrocie z pracy widzę nowe kolorki w swym ogrodzie, ech dlaczego człowiek musi pracować, tyle jest innych ciekawszych rzeczy do zrobienia, a tego czasu wciąż brak, albo dlaczego lato nie trwa cały rok, to pomału zdążyłoby się, ze wszystkim. Często bywam w Waszych ogrodach i oglądam (podglądam) cudne aranżacje, dekoracje i roślinki, czerpiąc z tego niesamowitą radość, energię i jakby nie było też niektóre pomysły. Gorzej z czasem na wpisywanie, ale w miarę możliwości staram się, a zimą w długie zimne wieczory na pewno będzie tego czasu dostatecznie dosyć. Teraz wymyśliłam sobie, a raczej wymyśliliśmy wspólnie z M studnię, a przy okazji nową rabatko dekorację, no i zachciało mi się grysu, więc w sobotę podjechaliśmy do hurtowni, a tam ceny masakra, żeby tyle trzeba płacić za kamyszki, ale jakoś się dogadałam i dostałam 0,5 tony w cenie tony, no bo w przygotowanych 25kg workach wychodzi 100% drożej. Z transportu zrezygnowaliśmy, bo stwierdziłam, że przejeżdżając będę sobie pomału je odbierała, no i teraz jeżdżę codziennie moim Cinkusiem :;230 po 4 worki, więc do końca tygodnia może zwiozę. A że taka ilość nie była mi aż potrzebna, na tę jedną rabatkę, to bedę miała kilka takich elementów dekoracyjnych :heja tylko muszę pogłówkować, aby wszystko razem miało ręce i nogi, bo to cosik w zupełnie innym stylu. Póki co jeszcze nie wszystko dokończone (nadal brak wieka), ale już coś widać, chyba w trakcie pisania dostałam olśnienia, ale muszę to najpierw przemyśleć.

to dla Was kochani
Obrazek

a to już nasze arcydzieło :;230, przy okazji widać też ;:223 , co jest za przewracającym się płotem sąsiada
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze troszkę kwiatków, głownie lilii, które teraz dominują, oj muszę ich jeszcze sobie dokupić, są bezproblemowe, a jakie śliczne (nazwy dopiszę przy czasie jak sprawdzę :;230 )
Obrazek

lilia Connecticut King
Obrazek

Obrazek

lilia La Caledonia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko, zachwyciły mnie Twoje liliowce - Daring Deception i Forgotten Dreams ;:oj Gdzie zdobyłaś te cudeńka..? ;:131
Lilie również piękne, a różyczki dorównują i urodą, ogród wygląda fantastycznie w ogóle i w szczególe :D Graham T. już kwitnie ;:138 Super, mój się zatrzmał w miejscu po tym, jak go ...przesadziłam... ;:224 ;:124
Indigolette u mnie również zakwitła, czyż nie jest piękna? ma niesamowity zimno-różowo-liiowo kolor :D Posadziłam przy niej powojnika Jackmanii dla kontrastu..a ten dzisija zakwitł na..biało-liliowo ;:202 Kolejna clemkowa pomyłka sklepu ;:223 Można planować kompozycje, kolory..przyślą co innego i diabli wzięli koncepcję :evil:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Nie mogę się napatrzeć jak pięknie jest w Twoim ogródku!
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ilonko,ale bajecznie u ciebie,niezłą kolekcja lilii.Mam pytanie odnośnie czosnku główkowatego.Ogólnie u mnie czosnki nie chcA ROSNĄĆ,KUPIŁAM ZNOWU WE WRZESNIU KILKA SZTUK I WZESZŁY MI TYLKO 2,jak on sie rozmnaża,czy z jednej sadzonki w przyszłych latach bedzie więcej tych pięknych główek?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ta hortensja nn to będzie chyba Anabell :D .
Ależ masz pole lilii ;:oj .
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

cudeńka ! ;:oj . Karnawał kolorów, zapisałam sobie lilie "elodie" bardzo mi przypadła do gustu. Studzienka genialna !
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucam szybciutko, to, co zdążyłam wczoraj napisać i na szczęście zapisać, zanim zawiesił mi się komputer, zdjęcia dodam po pracy, teraz wzywają obowiązki.

Dzięki dziewczyny ;:196 , super, że Wam się podoba (bo mi jeszcze nie wszędzie, ale to zapewne ma każda z nas), te wszystkie miłe słowa bardzo podnoszą na duchu i motywują do dalszego działania, a jeszcze tych zmian troszkę będzie, owszem dużych krzaczorów już nie ruszam, ale taka mała "kosmetyka" planuję. Coś w zamian czegoś, z roślin na pewno z czasem dojdą róże i lilie, mój wymarzony bonsai i zapewne jeszcze jakieś clemki, z wystroju to muszę położyć jeszcze gdzieś ten biały grysik, aby biała rabata ze studnią nie była jedynym takim elementem oderwanym od całości. Chodzę teraz po działce i mam sto pomysłów na minutę, bo kamyszki czekają, ale za dużo jednorocznych wysiałam i szkoda, więc będę musiała troszkę poczekać, przynajmniej te pomysły nabiorą mocy prawnej :;230

Kasiu liliowce, o które pytasz mam od naszego forumowego Emila (em), mam jeszcze inne od dziewczyn, ale te to jeszcze młodziaki, chociaż niektóre też zakwitną :heja. Graham mnie zauroczył i ten jego kolorek super, Indigolette też ekstra, co niektórzy myślą, że ten kwiat jest sztuczny :;230, prawdę mówiąc to w różach i clemkach się zakochałam, ale te drugie coś nie bardzo u mnie chcą rosnąć, ale jeszcze będę próbowała z nimi. Pomyłki sporadycznie mogą się zdarzyć, ale ostatnio to wciąż o nich słyszę, a to lekka przesada.

Aguś dzięki ;:196, super, że Ci się podoba :heja, mam nadzieję, że jak dojdą nowe różyczki, to będzie jeszcze ładniej ;:108, a Hokuska oczywiścię chcę (napiszę pw) najwyżej będę miała dwa.

Małgosiu u mnie czosnki główkowate i hair rosną jak szalone, co roku mam ich więcej, wydaje mi się, ze oprócz tego, że rozmnażają się ich cebulki, to wyrastają też nowe z nasion, jak chcesz to ich nasionka mogę Ci wysłać (jak zbiorę), z tym, że w pierwszym roku chyba kwitnąć nie będą.

Agnieszko dzięki za odwiedzinki, też myślę, że ta hortensja to może być anabelka, ale bedę to wiedziała na pewno, gdy zakwitnie mi anabelka, którą dostałam w zeszłym roku od jednej z forumowiczek, a "pole lilii" zamierzam powiększyć, te kwiaty są cudne i bardzo ładnie się rozmanżają tworząc z czasem wielkie kępy.

Gosiu tak Elodie jest piękna, mam ją niestety tylko jedną (gdybym miała więcej to bym Ci wysłała cebulkę razem z obiecanymi nasionkami), ale mam nadzieję, że z czasem się rozmnoży. Byłam u Ciebie widziałam kurki i różyczki (nie zdążyłam się wpisać, ale na pewno nadgonię), no i mam następną zachciankę ;:223, nie wiem czy dobrze zapamiętałam nazwę Hot Cocoa, czy ona ma taki kolor jak na Twoim zdjęciu? Studzienka też mi się podoba, marzyłam o takiej, ale ceny ;:223 czasami warto spróbować zrobić coś samemu, jestem dumna z mojego M.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”