Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalafior
Moj pierwszy kalafiorek "romanesco" ma już rózyczkę średnicy 5 cm. W krzaczkach nie obrywalam liści ani też nie zacienialam różyczek. Nie wiem na dobrą sprawe jak z nim postępować, mam ich ok 40 sztuk. Czy ktoś mi coś podpowie?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Róża powinna być okryta, jeśli sam odmiana nie zakrywa swymi liśćmi, można wziąć i załamać liść, albo gumką zawiązać kilka liści na górze, gdy się nie okryje róży, to będzie żółknąć.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
A po czym poznać,że kalafior jest już do spożycia?Pierwszy raz mam go w ogrodzie,ale ziemia jest u mnie marna,wiec nie urośnie wielki jak te z targu.Zakryłam róże liśćmi,jeden ma ją średnicy10 cm i jakoś mi się widzi,ze to już jego max...no ale po czym jednak mam to poznać?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Młody kalafior jest zbity, twardy o żywym kolorze. Gdy tylko zacznie się nieco luźniejszy (lub kolor się starzeje
) to na pewno trzeba zerwać. Ale uwaga, to może być kwestia 1 dnia, więc trzeba być czujnym.
A oto mój rarytasik do sałatki:

Zgapiłam się... Czy jest jeszcze sens wysiać kalafiorki i brokuły na jesień?

A oto mój rarytasik do sałatki:

Zgapiłam się... Czy jest jeszcze sens wysiać kalafiorki i brokuły na jesień?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
brokuły jak najbardziej.... termin sadzenia rozsady połowa/koniec lipca, a z tego co wiem to i kalafiory można w tym terminie sadzic
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Asiu, śliczny, szkoda tylko, że po obróbce zmienia kolor. Chyba, że masz jakiś tajemny sposób?? 

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- BRZOSKWINKA
Anetko, ja zamierzam go drobniutko pokroić do sałatki, na surowo.
Z nasionkami słonecznika (podprażonymi) i innymi chrupiącymi rarytasami. 
W zasadzie pytam o sianie, a nie o sadzenie.

esony1 pisze:brokuły jak najbardziej.... termin sadzenia rozsady połowa/koniec lipca, a z tego co wiem to i kalafiory można w tym terminie sadzic

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Siac też można,kupiłam takowy i na etykiecie pisze ,aby siać do końca czerwca/mamy dopiero 5 dni po terminie/,ja siałam jakiś tydzień temu i już powschodziłBRZOSKWINKA pisze:
- BRZOSKWINKA
No to dziś posieję. 

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Witam,
Tak wygląda moja pierwsza rozsada kalafiora do pikowania do gruntu
Trochę jakaś taka wybiegnięta - jak to sadzić - głęboko pod liście czy płycej?
I kiedy sadzić - za 2/3 dni będzie ok, czy czekać dłużej?

Tak wygląda moja pierwsza rozsada kalafiora do pikowania do gruntu

Trochę jakaś taka wybiegnięta - jak to sadzić - głęboko pod liście czy płycej?
I kiedy sadzić - za 2/3 dni będzie ok, czy czekać dłużej?

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Czegoś nie rozumiemZbyszek T pisze: do pikowania do gruntu

Chodziło mi o przesadzenie tych roślinek do gruntu. Czyli czekać na 3 liście?
Mam do was pytanie, jak sie pozbyc szczypawek bo zjadaja mi kalafiory, z poczatku nie wiedzialem co je zajada, ogladalem je za dnia kilka razy bardzo dokladnie i nic, nawet jednego robaczka nie bylo, w koncu zaczalem zagladac w nocy i widzialem szczypawki chodzace po lisciach i po glebie ale z powodu mojej niewiedzy nie skojarzylem ich z szkodnikami, dopiero po lekturze "internet" okazalo sie ze to one zjadly niemal polowe roslin, od tego czasu codziennie o polnocy wychodze i zabijam wszystkie ktore zobacze ale nie sposob ich sie pozbyc bo codziennie pojawiaja sie nowe oraz mlode osobniki dlatego latwiej by mi bylo czyms spryskac albo cos bo to buszowanie po nocy odbija sie na mnie z powodu niewyspania, poza tym sasiedzi juz chyba mysla ze powinienem sie leczyc bo po nocy z latarka po ogrodku biegam
, nie mam duzo tych kalafiorow, moze 15 sztuk ale chcialbym chociaz jednego wychodowac do konca i tu jest problem bo chyba wyjadly serca i nie zawiazuja roz (oprocz 3 sztuk) a i tak po zwiazaniu lisci okazalo sie ze siedzialy na rozy w dzien i ja wcinaly bo zrobilem im z tych zawiazanych kalafiorow fajna kryjowke
.
Dzięki z gory.
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego jezyka w komp. z ktorego pisze.
A tu fotka zniszczen dokonanych przez szczypawki:
A te zasieki to przeciw kotom ktore chcialy zrobic sobie toalete z tej niby grzadki .

Dzięki z gory.
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego jezyka w komp. z ktorego pisze.
A tu fotka zniszczen dokonanych przez szczypawki:
A te zasieki to przeciw kotom ktore chcialy zrobic sobie toalete z tej niby grzadki .

Witam,
Kalafiory na jesienny zbiór mam już od około miesiąca w gruncie. Ładnie rosną, ale nie widać żadnych zalążków róż kwiatowych - czy to normalne? Czy coś z nich urośnie? Moja mama stwierdziła, że to "samce" i nic z nich nie będzie
Kalafiory na jesienny zbiór mam już od około miesiąca w gruncie. Ładnie rosną, ale nie widać żadnych zalążków róż kwiatowych - czy to normalne? Czy coś z nich urośnie? Moja mama stwierdziła, że to "samce" i nic z nich nie będzie

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To świetnie że nie wiążą róż, bo im więcej liści,to później będzie większa róża, na ogół przy wyższych temperaturach jest problem, że za szybko zakwitają.
pozdrawiam Ludwik