Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

W moich marzeniach są takie powojniki jak u Ciebie ;:oj Ale żaden do tej pory nie tryska życiem ;:185 Jak przeżyją zimę,to póżniej jakby czekały na oklaski,że w ogóle są i nie w głowie im kwitnienie ;:224
Poza powojnikami też jest co oglądać u Ciebie ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Emko, u mnie Kard. Wyszyński to jeden nędzny pęd z resztkami liści i bez kwiatów, on jest bardzo stary (przesadzony od Mamy) i chyba właśnie ta zima go załatwiła. Położyłam ten pęd na ziemi, bo liczę, że się ukorzeni, a jak nie to wyrzucę, bo szpetny jest potwornie ;:14 .

Moniko, może pomyślisz o powojniku jako roślinie okrywowej? Mogłaby sobie iść po ziemi... Na http://www.clematis.pl można wyczytać, które odmiany pan Marczyński poleca do takiego prowadzenia.

Aguniu
, jeśli uwiąd dopadł powojnik to nie da się nic zrobić z takim pędem, należy go wyciąć do ziemi; mnie dopiero co przytrafiło się to z jednym z pędów fałszywego Hagley Hybrid. Podobno ziemię należy podlać roztworem nadmanganianu potasu i wsadzić ząbki czosnku, poczytaj ten wątek.
Zrób zdjęcie i przyślij mi link na priva :| .

Mirko
, jakoś w tym roku powojniki ładnie rosną z wyjątkami wspomnianymi powyżej :lol: . Procentuje kopanie wielkich dołów i tegoroczne podlewanie Magiczną Siłą :lol: .

Kilka wieczornych zdjęć:

Tytoń:
Obrazek

Liliowiec i kosmosy - samosiejki :lol::
Obrazek

Róża nn:
Obrazek

Róża Iceberg- pierwszy malutki pączek ;:167 :
Obrazek

Zakwitł dzielnie powojnik Purpurea Plena Elegans - ciągle w doniczce z braku docelowej donicy :oops: :
Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aha, to spoko Dzięki za info z terminem ;:196 Juz sie zastanawialam co moze byc nie tak, bo foty kwitnacego widze i tu i tam a u mnie nic.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Uśmiałam się z tego Frania i nocniczka. :lol:
U mnie jest od niedzieli wnusia i przed babcią postawiono zadanie: nauczyć Małgosię nocniczka... uff, to nie takie proste...
Powojnikami nie będę już zanudzać.
Mam prośbę związaną z Iceberg. Usiłuje zidentyfikować swoją białą.
Pąk miała identyczny. Gdybyś mogła, pokazywać ją od czasu do czasu jak rozkwita i jaki jest pokrój krzaczka, byłabym ogromnie wdzięczna.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juluś, poczekaj ;:108 .
Halinko, u nas nauka nocniczkowania idzie od ponad miesiąca, ale Franek woli pieluchy i postępy nie są rewelacyjne, chociaż w ostatnich kilku dniach jakby coś drgnęło. U niego odejście od pieluch jest zaleceniem urologa, bo w swoich komplikacjach układu moczowego ma też neurologiczną dysfunkcję pęcherza, a świadome sikanie i umiejętność powstrzymywania go jest kluczem do poprawy sytuacji.
Będę tę Iceberg pokazywać :) ; u mnie to jest róża w formie pnącej, ale występuje też jako poliant (Jule chyba ma taką).
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Agatko śliczne ma kwiatki Purpurea Plena Elegans , pięknie obsypane Comtesse de Bouchaud i Polish Spirit . Widzę , że clemki szaleją.

Róża NN piękna, podobają mi się róże o pełnych kwiatach ;:215
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Przeżyłam naukę 2 nocników i mam to już za sobą, nawet zapomniałam jak to było;) Powodzenia w nauce.

Róże cudowne ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piekny kwiat ma Purpurea Plena Elegans, dzisiaj do mnie przyjdzie paczka m.in z tym powojnikiem :heja
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, wiem, że PPE też masz, jest prześliczny ;:138 . Mam dwie takie same róże, zwykle bezproblemowo przeżywały zimy, a ostatniej przemarzły niemal do korzeni :( . Nie chorują i ładnie pachną. :D
kozino pisze:Przeżyłam naukę 2 nocników i mam to już za sobą, nawet zapomniałam jak to było;) Powodzenia w nauce.
Emko, ja tez już to dwa razy przeżyłam :lol: , ale teraz trafił mi się najtrudniejszy egzemplarz ;:219 . Nic, mając za sobą doświadczenia w tresurze psa stosujemy metodę wzmocnień pozytywnych :;230 - za nasikanie do nocniczka jest miś, czyli jeden żelek (albo żelka ;:131 ). Poza tym jakiekolwiek słodycze odstawione :lol:.

Madziu, czarna dziura powojnikowa Cie wciągnęła na amen :shock: :;230 . Drugi to chyba Polish Spirit?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Tak Franiu PS i myślę o kolejnych :;230 Jeszcze chyba żaden chabaź mnie tak nie zauroczył jak powojnik ;:167 wszystkie są piękne ;:167
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26

Post »

Agato, zapewniam Cię, że Franio świetnie wie do czego służy nocniczek. U nas po pierwszym "przysiadzie" euforia zapanowała i oczywiście babcia zachwycona:" Misiu jak ty pięknie umiesz...." a Misia z poważną miną: "zawsze umniałam, ale nie kciałam" :wink: Dzieci są przecudowne.

Róża nn zabójczo piękna. Ma nieziemski kolor.
Powojników mogę Ci jedynie pozazdraszczać i podziwiać jak świetnie sobie z nimi radzisz. Elegancik wydał zmyślny kwiatuszek-taki poskręcany ;:219

Namiary na "przyjazne" szkółki wielce pożądane :wink:
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Awatar użytkownika
kureczka81
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 14:11

Post »

:wit ziomalkę!
dzięki za te podpowiedzi dotyczące podpisu ;:168 :D Masz piękny ogród a najbardziej podobaja mi się róże i powojniki. A co do hortensji Bluebird ja też takową nabyłam i u mnie też nie ma niebieskiego koloru tylko delikatny róż. Podlewałam ją co 2 tygodnie barwnikiem do niebieskich h. no i zobaczymy co z tego wyniknie?
" Chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż sobie ogród ! "
pozdrawiam maniaków natury Agnieszka
róże kureczki81
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Witaj Francesco! Dawno Cię nie odwiedzałam, ale dziś nadrabiam zaległości. Cieszę się, że mój krewniak nie wyląduję w śmietniku, ale dasz mu szansę :;230 .
Widzę, że Twój Krakowiak kwitnie w najlepsze, jaką ma miejscówkę? Mój nawet pączków jeszcze nie ma... Wydaje mi się, że z tym cienistym stanowiskiem to mała przesada... Chyba dokonam przeprowadzki. Za to pierwszy raz zakwitła mi Gizela.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Francesco, wczoraj byłam w Erwasie i kupiłam ostatnią, posiadaną przez nich sadzonkę tego przetacznika :heja . Oczywiście kupiłam nie wyszłam z jedną doniczką, dołączyły do niej jeszcze 4 różne sąsiadki ;:224 .
Chętnie jednak zapoznam się z przepisem :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Agatko czy clematis Comtesse de Bouchaud ma rzeczywiście taki kolorek jak na Twoim zdjęciu, oglądałam w necie, gdyż bardzo mi się spodobał ze względu na tę barwę właśnie, ale tam kolorki najróżniejsze ;:223. Pysznogłówki już u Ciebie kwitną, a u mnie dopiero takie tyci, tyci ledwo widzoczne kwiatuszki, no i cleome, marzy mi się już drugi rok, ale nie mogłam zdobyć jego nasion, śliczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”