Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Witam serdecznie!
Pewien czas temu wysiałam z nasion kaktusy. Rośliny po jakimś czasie zmieniły kolor na ciemniejszy wpadający w brąz może czerwień. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy coś jeszcze z nich będzie? Rośliny mają mały system korzeniowy. Myślałam,że może poparzyły się słońcem( i to taka obronna reakcja). Wzrost określiłabym na bardzo wolny lub nawet zatrzymany. Od pewnego czasu są zasłonięte kartką ale naturalna barwa i tak nie wraca. Czy ktoś mógłby poradzić co z nimi dalej robić ?pozdrawiam!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Teoretycznie to zmiana barwy na ciemniejszą nie powinna być problemem dla większości gatunków kaktusów. Tyle teoria, a praktyce przydałoby się jakieś zdjęcia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 21:03

Post »

blabla pisze:Teoretycznie to zmiana barwy na ciemniejszą nie powinna być problemem dla większości gatunków kaktusów. Tyle teoria, a praktyce przydałoby się jakieś zdjęcia.

Witam .Bardzo proszę o pomoc.Dostałam dziś dwa kaktusiki z marketu obi i niestety miały sztuczne kwiatki wbite
niestety zostały dziurki i co mogę zrobić żeby je utrzymać .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zasyp ranki cynamonem i to chyba tyle. Powinny się utrzymać. Niestety albo im dziury porobią, albo tak klejem polepią, że jakby się chciało oderwać, to by połowa cierni poszła... :evil:
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Sam cynamon na wiele się nie zda, bo producenci wbijają te (przeważnie rdzewiejące) druty dość głęboko. Ja bym sugerowała podlać czymś grzybobójczym, np. Topsin-em.
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie bo nigdy nie używałam chemij ile trzeba nalać do doniczki tego oprysku
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak inni, ja podlewam "na pół gwizdka" - mniej więcej połowę tego co samą wodą - tak, aby nie wylewało się dołem.
ewiak1005
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 wrz 2011, o 17:20

Post »

Witam, posiadam o to takiego aloesa, który wypuścił już drugiego kwiatka! Niepokoją mnie jednak jego liście. Straciły kolor i zwijają się. Dzięki za wszelka pomoc :D Obrazek
By ewiak1005 ;:180
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Wygląda jakby stał w pełnym słońcu, dlatego ma taki kolor, a zwija się, bo chyba ma za sucho. Jak zaczniesz go trochę częściej podlewać to powinno być ok.
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

theoria_ pisze:Nie wiem jak inni, ja podlewam "na pół gwizdka" - mniej więcej połowę tego co samą wodą - tak, aby nie wylewało się dołem.
Dziękuję za pomoc dziś opryskałam wszystkie kaktusy i mam pytanie czy jeszcze raz powtórzyć za 7 dni dodam że to tak profilaktycznie.Będę wdzięczna za pomoc
ewiak1005
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 wrz 2011, o 17:20

Post »

Marantha pisze:Wygląda jakby stał w pełnym słońcu, dlatego ma taki kolor, a zwija się, bo chyba ma za sucho. Jak zaczniesz go trochę częściej podlewać to powinno być ok.

Dzięki za rade,fakt stoi w pełnym słońcu, przestawię i poczekam na efekty:)
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Nie przestawiaj, to normalne, że się takie robią, a one lubią słońce :) możesz tylko troszkę częściej go podlewać.
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Marantha pisze:Nie przestawiaj, to normalne, że się takie robią, a one lubią słońce :) możesz tylko troszkę częściej go podlewać.
Witam. Już wiele razy prosiłam o pomoc i teraz też bardzo proszę o pomoc.Mój ferocactus(chyba nie jestem pewna) kilka dni temu zauważyłam jakby zmienił lekko kolor a dziś już do połowy jest jaśniejszy niż pozostała częśc górna co to może być

Obrazek jest taki łady że mi go szkoda stracić
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Wygląda dobrze , ale co on robi teraz w szczycie sezonu wyciągnięty z doniczki :?: :?: :?:

Teraz to kaktus ma siedzieć w doniczce i zbierać siły przed zimą, bo jak tak będzie wyciągany i oglądany codziennie to do zimy nie dociągnie , jak to mówią -można nawet zagłaskać na śmierć.
Didi02
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2011, o 15:36

Post »

;:7
Mój kaktus Mamillaria elongata ma problem. Ma ok. 15 cm wysokości i jest strasznie giętki. Ma dużo odnóżek, które pod wpływem ciężkości się bardzo uginają. Jest wsparty kilkoma patyczkami do szaszłyków oraz związany tasiemką, by trzymał się ''kupy'', ale średnio się to sprawdza. Gdyby jednak nie był niczym wsparty toby rozleciał się na wszystkie strony, co skutkowałoby połamaniem rośliny. Co go ruszę to zawsze odpadnie mu jakaś odnóżka. Widzę, że roślinka się męczy, jednak nie wiem jak jej pomóc. Czy ta odmiana kaktusa tak ma, czy tylko mój jest jakimiś wyjątkiem? :(

Pozdrawiam :wink:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”