Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Aprilkowy las

Post »

Jolu cudne letnie fotki ;:138 . Też jestem fanką szałwii, jedną mam Merlou blue, a dwie pozostałe NN :(
W tym roku zwariowałam na pukncie przetaczników, to też bardzo wdzięczne i kolorowe roślinki :)
Zwierzyniec ;:215
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu życzę miłego odpoczynku, a my tu pobuszujem po Twoim lasku wypełnionym hortensjami, szałwiami i liliami
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Serdecznie wszystkich witam i przepraszam za tak długą przerwę ale niespodziewany służbowy wyjazd pokrzyżował mi plany. Dziękuję za cierpliwość i że mnie odwiedzacie nawet jak jestem nieobecna.
W nagrodę dla wszystkich pochwalę się nową rabatą. Nie jest jeszcze skończona niestety to przedsięwzięcie okazało się znacznie bardziej pracochłonne no i ten wyjazd... ;:223
Początki były trudne:
Obrazek
Nie miałam pojęcia że z tak małego terenu, ok. 25 m kwadratowych, można wywieźć takie tony piachu. Nasypana została nowa ziemia, niestety okazała się nie najlepszej jakości
Obrazek
Obrazek

Dlatego pod każdą roślinę dodawaliśmy jeszcze parę worków torfu.Obrazek
Część roślin już jest posadzonych a część tylko zadołowanych. Jak dokupię jeszcze niebieskie jałowce blue Arrow, to tam gdzie ten patyk wbity i kosówki do obsadzenia klona czerwonego to będą plecy rabaty wykończone. Brak mi jeszcze jałowcy płożących oraz wrzosów które umieszczę pod rosnącą już dużą sosną.
Obrazek
Obrazek

Teraz wygląda to tak, widok ogólny od strony domu, nie mieści mi się całość w kadrze ;:14
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wokół rabaty posadzone są półkolem tsuga Jeddeloch, jodły balsamiczne Nana, Piccolo, tawułki japońskie GoldMound, Itee. Te kulki lekko różowawe to Thuje Golden Tuffet. Z tyłu wzdłuż ogrodzenia rosną: kolumnowa żółto -limonkowa to thuja Aurea Piramidalis, pęcherznica Diabolo która bedzie pleciona i cięta niemal na bonsai, dalej sosna bośniacka Satelit , jałowiec Blue Arrow (jeszcze nie kupiłam bo trudno znależć odpowiedniej wielkości) Klon Crimson Centry. Wokół klona będą jeszcze kosówki. Całość pokryta będzie jałowcami płożącymi ale te też jeszcze muszę dokupić. Są na razie jałowcepłożące Blue Chip. Przed thują piramidalis dla podkreślenia jej koloru są dwa berberysy.
Obrazek Generalnie plany ulegały ciągłym modyfikacjom i pewnie jeszcze coś pozmieniam.
W centralnym miejscu rabaty jest buk Purple Fountaine oraz cyprysik nutkajski Jubilee
Obrazek
Obrazek
Obrazek Niesamowicie spodobały mi sie te thuje Golden Tuffet. tworzą się z nich takie spłaszczone kule, niemal jak berety. Z jałowcami wyglądają naprawdę ciekawie.
Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu, fajnie że wróciłaś ;:138
Rabatka wyszła ci super, buk i cyprys piękne ;:215
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witamy Jolu, po krótkiej nieobecności. Wynagrodziłaś nam to serią fajnych zdjęć. Wiesz co, chyba też mam jedną taką tuję, w których Ty się zakochałaś. Tylko moja malutka :oops: i jakaś taka półkula, bo chyba któraś sunia siknęła na nią :evil:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, zdjęcia miały być fajne z ukończonej rabaty, ale niestety mam wrażenie że doba się skurczyła a ja mam coraz więcej pracy. Koleżanka odeszła powiększać rodzinę a ja teraz zasuwam niemal na dwóch etatach. W domu bajzel, prasowanie wypada mi z garderoby bo już sterta pod sufit. Tak więc zamiast fajnymi zdjęciami dzielę się tym co mam. A swoją drogą jak nie ukończone to może ktoś coś fajnego jeszcze podpowie ;:224 Te Tuffety są super jak urosną, niestety rosną bardzo powoli dlatego kupowałam takie średniej wielkości. Za małych nie byłoby widać a za duże wygladałyby śmiesznie na rabacie.
Dlatego jeszcze mam problem z Blue Arrow, bo chcę takiej wysokości jak ta Piramidalis ale są raczej malutkie w sprzedaży a jak już dopadłam takiego ponad metr bo były paskudne i połamane. Jeszcze poszukam. Po lewej stronie od Piramidalis chcę jeszcze thuję szmaragdową Gold kupić choć trochę się zastanawiam czy nie bedzie za ciasno. Teraz to się wydaje że luz mają ale jak trochę urosną to mogą mieć za mało miejsca.
Reniu dzięki, taka praca, raz więcej czasu innym razem w ogóle znikam z domu :? Rabatkę jeszcze będę dopieszczać. Trudno w tym miejscu zrobić dobre zdjęcie, bo brak tła tylko rozległe pola - działki do sprzedania. A i ja fotograf nie najwyższych lotów, ale mam nadzieję że coś widać. Pochrzaniłam coś ze zdjęciami, jakieś jest podwójne ;:124 Buczek się mam nadzieję szybko zagęści bo kiepsko taki chudy pozuje. ;:222
Asiu - Daffodil zapraszam jak najczęściej, choć z hortensjami teraz problem bo burza bardzo je połamała ;:145
Obrazek
Obrazek
Gat, dawno Cię nie było :wit Szałwia i mi podoba się obłędnie a i przetaczniki w tym roku wpadły w oko. Zwierzyniec coraz większy. Wczoraj jak przyjechałam to miedzy uderzeniami burzy rozpoczęłam walkę z chwastami które pojawiły się nie wiadomo skąd w ilościach hurtowych. A tu pod lilią takie zwierzątko:
Obrazek
Obrazek

trochę słabo widać bo zrobiło się gwałtownie ciemno i nie miałam czasu ustawiać odpowiednich przesłon bo panienka nie miała ochoty pozować i była wściekła że niszczę jej busz :;230

Alicjo, zapraszam, zapraszam ;:180 Lilie jeszcze będą inne odmiany bo obecne już przekwitły. Szykuje się do kwitnienia Flore Pleno i wkrótce też African Queen więc pewnie za parę dni pokażę. Będą też Triumphatory ale to jeszcze trochę czasu bo późno sadzone.
Agness, lilie już przekwitły ale niedługo będą też inne. Szałwię omszoną muszę ściąć to znów zakwitnie, też powinnam dokupić jakieś odmiany ale zrujnowała mnie rabata na przedogródku a i tak jeszcze nie wszystko nabyłam :oops: hortensja ogrodowa dopiero jeden kwiat ma i raczej dużo więcej nie pokaże.
Tajko ja też szałwie omączone omijałam łukiem choć piękne. Ale te dostałam od syna, chciał zrobić mi przyjemność na imieniny a niestety nie zna się na roślinach. Może uda mi się zebrać nasionka to coś z tego będzie. Ale i tak mi się podobają. A lilie radzą sobie u mnie świetnie, sama jestem zdziwiona. Dlatego w przyszłym roku kolekcja z pewnością się powiększy. :tan
Alitko, lilie jeszcze będą, kilka odmian rośnie i mam nadzieję zakwitnie. Szkoda Twoich zwierzaczków. Zajrzyj do Lulki bo ona ostatnio adoptowała jakieś kociaki a nie ma za bardzo jak ich trzymać to może odda w dobre ręce. Moje psiaki też obydwa "ocalone" czli adoptowane w różnych sytuacjach życiowych. Lubią się bardzo i dokazują aż wióry lecą. Psocą obydwa na potęgę.
Kasiu, lilie spodobały mi się w tym roku i uważam że to był bardzo trafiony pomysł bo są zupełnie bezobsługowe a ja mam za duży teren i za długo pracuję żeby wszystko codziennie doglądać. A co do róż to z pewnością w tym roku się nie złamię. Może jak już będę miała ogród na wykończeniu to się o nie postaram. Ale póki co to wydają mi się zbyt kapryśne i wymagające. Oglądam je w innych ogródkach i na razie to mi wystarcza. Może jakąś do donicy na wiosnę ;:224 może dam się namówić :uszy

Mam nadzieję że nikogo nie ominęłam :lol: A teraz kilka zdjęć ogromnych chaszczy po deszczach jakie zastałam po przyjeździe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek stratowane deszczem dzwonki karpackie
Obrazek Liatrie tuż, tuż
Obrazek A oto rozkwitł mak, który przyfrunął z wiatrem
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, rabata wyszła super, roslinki mają sporo miejsca a grunt starannie przygotowaliście, więc na pewno się owdzieczą ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry :wit Wróciłaś już? :)
Rabata wyszła świetnie, chociaż wciąż nie mogę dojść do siebie oglądając zdjęcia z przygotowań... strasznie dużo pracy jest przy tych piaskach :roll:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i cacy wyszlo ;:108 ale jak tak sobie patrze na ta robote ktora musicie zawsze wlozec, zeby cos posadzic, to slow mi brak ;:180
Tez mam Golden Tuffet, tak przez przypadek kupilam, bo dziwaczny byl ... no i teraz latam z nim po rabatach, bo jest tak specyficzny ze do niczego mi nie pasuje :twisted: U Ciebie znowu na odwrot, wyglada nieziemsko - rozswietla rabate i nadaje piekny ksztalt.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jolu rabata wyszła super ;:oj, to żeś się narobiła, teraz odpoczynek się należy. Sporo ziemi musieliście sypnąć na ten piach.
Pisałaś u Robaczka, że ci powojniki i róże nie rosną, może w skrzynkach spróbuj ;:224
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Jolu mak cudowny ;:3
Rabata wyszła Ci pięknie ;:138 , a ostatnie deszcze nieźle Ci ją pewnie podlały ;:224
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję, wiem że jeszcze łyso wygląda i sporo jej brakuje ale ja oczami wyobraźni już widzę resztę planowanych roślin, korę i zdjętą siatkę. Planuję taką elektroniczną obrożę bo nic nie jest w stanie zatrzymać moich szkodników. To teraz potraktuję je prądem. Nie nawidzę tych wiecznych siateczek i ogrodzeń, ogród traci cały urok
Cześć Aguniu, wróciłam i jestem w szoku ile przez parę dni chwastów narosło. Rabata jeszcze nie wykończona ale prace trwają. Dopiero jak się ma świadomość jaki u mnie ugór to można zrozumieć dlaczego to wszystko tak długo trwa. Kolejny dom wybuduję na lepszej ziemi :;230 Wtedy nie wiedziałam że potrzebuję żyznej. Zauroczył mnie las i to wystarczyło ;:224
Jule, cieszę się że Ci się podoba, pracy było bardzo dużo ale mam nadzieję że się opłacało i będą rosnąć ładnie. Tego Tuffeta to kupiłam na inną rabatę i wstawiłm tam na chwilę. I tak mi się spodobało że zostały. Mam trzy takie, dwie mniejsze i jedną większą thujkę, miały być w trójkącie, większa z tyłu i mniejsze z przodu ale było to jakieś przytłaczające. Dlatego większy Tuffet dostał towarzystwo jałowców a mniejsze są trochę dalej i będą podkreślać buczka jak trochę podrośnie. Dobrze znam ten problem że u kogoś wygląda fajnie a potem u siebie jakoś ciągle nie tak. Zwłaszcza że Ty jesteś bardzo wymagająca w tej kwestii ;:180
Magda, jeszcze nad rabatką popracuję ale teraz będę miała więcej czasu bo od poniedziałku zrzucam kierat :tan Potem tylko przyjemności, ogródek i ciąg dalszy ogrodzenia. A clematisy miałam i został z sześciu jeden mizerny. Za kwaśna ziemia. planuję właśnie w skrzyniach na tarasie ale jakoś nie było czasu się tym zająć. Jak skończę taras, bo jeszcze nie ma nawierzchni właściwej, to i ozdoby będą. Póki co to plac budowy więc i nie wszystko mogę jeszcze robić tak jak chcę. W urlop mają przyjść poprawić rynny, zabezpieczyć komin o którym okazało się zapomnieli - wydało się jak facet montował talerz od satelity na kominie. I porobią mi takie płotki żeby śnieg nie spadał z takim impetem z dachu i nie łamał roślin.
Gat, mak to nie wiem jak się tam znalazł, pewnie z wiatrem go przyniosło. Jest trochę bardziej różowy niż na zdjęciu, ale fajnie wyglądają liście. Mam nadzieję że jak przekwitnie to uda mi się zebrać nasionka i wysiać w innym miejscu. A deszcze podlały i owszem całkiem solidnie, szkoda tylko że przy tym znikły kwitnące lilie i połamane są hortensje i irysy ;:223
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Że też do mnie wiatr nie nawiewa takich maków :twisted: . Do mnie to tylko mlecze przylatują i osty w ilościach hurtowych.
Straty po deszczu nieciekawe, niech no tylko ten deszcz do mnie przyjdzie, to ...ucieszę się z niego, bo u mnie na piasku może padać i padać, a roślinek nie mam to i tak nic nie zniszczy .

Mówisz o tarasie bez wierzcniej warstwy. U mnie taras to klepisko, czyli wnoszę piasek tanami do domu ;:223 i ciągle przekonuję M, że lepiej płytki chodnikowe kupić niż najpierw beton, terakotę, klej, robocizna. No i pękać nie będą, nie będą się odklejać itp. Negocjacje trwają 3ci rok :( , bo i tak nigdy kasy na to nie ma. Na ten rok miałam ambitne plany, ale 2 mies. życia z jednej pensji skutecznie moje zapędy ostudziły.

Rabatkę masz już gotową, teraz czekaj aż się to wszystko rozrośnie. jak przesadzisz z iloscią roślinek, to potem będziesz przesadzać i robota na nowo.

Zazdroszczę Ci trochę urlopu, bo mój na chorobie się skończył i nic nie zrobiłam. WIęc trzymaj się dzielnie i wytrwaj do piątku ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi też rzadko takie ładne roślinki nawiewa :;230 najwięcej to mam komosy a teraz walczę ze zbożem bo zachciało mi się robić chochoły słomiane. To teraz mam nauczkę, wszędzie rośnie zieloniutka trawka ;:223
A deszcz to też przyleci i przeleci. Ale zawsze to coś, szkoda tylko że tak poniszczył. Mój M wczoraj się zlitował nad leżącymi hortensjami i je trochę popodwiązywał. Pewnie miał wyrzuty sumienia że nie zdążył podpórek porobić. Ale przy takiej ulewie i gradzie to pewnie i tak wiele by nie pomogły a nawet zaszkodziły bo część która się pokładła mogła być połamana.
Z tymi płytkami chodnikowymi to masz rację, lepsze to niż terakota. Ja nawet u siebie część chodnika zrobiłam sama z płytek.Widać je na ostatnich zdjeciach przy nowej rabatce. Na razie nie możemy zrobić podjazdów bo czekamy na podłączenie wody, mamy własne ujęcie, ale jak robią w całej okolicy ze środków unijnych to się zdecydowaliśmy podłączyć. Dopłata jest niewielka więc czemu nie, zawsze to większa pewność że ta woda z tego lub tamtego źródła będzie.
Tak więc czekamy na podłączenie i czekają podjazdy, na które i tak w tym roku już nie mam więc dylemat niewielki. Kupiłam kilkadziesiąt płytek chodnikowych i przed domem sama ułożyłam w tych bardziej newralgicznych miejscach jak furtka czy dojście do samochodu. Piasek jest okropnie niszczycielski. Mam przepiękne czarne hiszpańskie płytki w domu, które są pokrywane warstwą szkła. Efekt był super na początku a teraz żałuję bo przez ten piasek są już bardzo porysowane. Jak będę budować drugi dom to takich błędów nie popełnie (ale z pewnością sto innych) :;230
Co do tej nowej rabaty to rośliny wybierałam celowo takie które bardzo powoli się rozrastają żeby jak najdłużej zachować obecny kształt rabaty. Jakby coś to jeszcze jest sekator :;230
Tak trudno mi już wysiedzieć w pracy, zwłaszcza mając świadomość że tyle pracy przed sobotą jeszcze mam. Dziś muszę koniecznie poprasować obrusy i koszule facetom, bo w takie święto muszą sie w gajerki wbić ;:131 Żeby tylko upału nie było bo ludzie popadają w trakcie uroczystości, która pewnie ze dwie godziny potrwa ;:170 no i jeszcze ten najazd komisyjny teściów i rodziców :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarne płytki w domu, to chyba super efekt wizualny, ale strasznie niepraktyczny :wink: . U mnie raczej ciepłe barwy, takie ponadczasowe, które nie znudzą się szybko i (kurzu nie widać na nich).
Muszę cos wymyśleć, bo panele po 3ch latach wyglądają jak po 20stu używania :-(.

Muszę dziś coś ze szpadlem porobić, bo nosi mnie ;:134
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”