Jabłoń: choroby, szkodniki
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jabłoń - choroby i szkodniki
Czyścił już po spryskaniu pomidorów , więc samą końcówką Dihtane... no i problem rozwiązany , następnego dnia było prawie 29 stopni ...pomidorom nic nie jest ale jabłonkę i agrest ,który rośnie obok chwyciło... Gdyby nie ten agrest to nie miałabym pomysłu co to może być,a tak zagadka rozwiązana ...więc w tym roku z małej raczej nie za dużo pozbieram 

- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę, doradźcie mi - czy na poniższych zdjęciach to TYLKO mszyce i oprysk Decisem pomoże, czy coś więcej i inaczej trzeba to potraktować?
Mam 5 jabłonek - Papierówka, Sawa, Witos, Julia i Florina. Najgorzej wyglądają Papierówka...

Ma kilka zdrowych owoców:

ale niektóre wyglądają tak:

... i Julia:

Sawa wygląda zdrowo:

Florina też:

Witos ma lekko porażone końcówki przyrostów, ale nie ta bardzo, jak Papierówka i Julia:

Co o tym myślicie? Decis pomoże (oczywiście oprysk wieczorem, przy odpowiedniej temperaturze)?
Mam 5 jabłonek - Papierówka, Sawa, Witos, Julia i Florina. Najgorzej wyglądają Papierówka...

Ma kilka zdrowych owoców:

ale niektóre wyglądają tak:

... i Julia:

Sawa wygląda zdrowo:

Florina też:

Witos ma lekko porażone końcówki przyrostów, ale nie ta bardzo, jak Papierówka i Julia:

Co o tym myślicie? Decis pomoże (oczywiście oprysk wieczorem, przy odpowiedniej temperaturze)?
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Tragedia, mszyce/zwójki to jedno, choroby grzybowe to drugie, ja poobcinał bym wszystkie zmasakrowane końcówki, spalił/zakopał głęboko, wieczorem oprysk tym decisem, następnego wieczoru oprysk score/topsin na parcha/plamistość i inne grzyby. I wyrzucił bym tą trawę z pod drzewek na czas kuracji, tam musi być rasowa wylęgarnia różności 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Kochani chciałam się przypomniećiwa3003 pisze:Dzisiaj zauważyłam coś dziwnego na jednej z moich jabłoni, otóż jakby jedna część drzewa ma bardzo małe liście-oglądałam je i jakiś robali nie widać .Co to może być ,co może być tego przyczyną ???
![]()
Proszę podpowiedzcie, chcę cieszyć się swoimi jabłkami w tym roku,dodam jeszcze że na jednej zauważyłam to ,a ona sąsiaduje jeszcze z trzema

Pozdrawiam Iwona 

Jak tylko będzie jutro chwila bez deszczu to pstrykną zdjęcie 

Pozdrawiam Iwona 

Wrzucam zdjęcia mojej jabłonki ,tej części gdzie liście nie urosły

Nie wiem czy to będzie dobrze widać ,ale dla porównania mam zdjęcie zdrowej części jabłoni,jak na razie owoce są takie same na całym drzewie
Dodam jeszcze że jest to wiekowe drzewo ma ok 30 lat ,owocuje co dwa lata i właśnie dwa lata temu strasznie jabłka gniły od środka
Proszę Was o poradę

Nie wiem czy to będzie dobrze widać ,ale dla porównania mam zdjęcie zdrowej części jabłoni,jak na razie owoce są takie same na całym drzewie

Dodam jeszcze że jest to wiekowe drzewo ma ok 30 lat ,owocuje co dwa lata i właśnie dwa lata temu strasznie jabłka gniły od środka
Proszę Was o poradę

Pozdrawiam Iwona 

- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Hej,
Opryskałem drzewka Decisem i poobcinałem te porażone końcówki, oberwałem też liście z plamami. Drzewka są teraz "czyste".
Pytanko - jeżeli obciąłem końcówkę gałęzi ze stożkiem wzrostu, to już koniec wzrostu w tym sezonie, prawda? To, co urosło, zdrewnieje i tyle?
A jeżeli chodzi o trawę - w kilku programach ogrodniczych (m.in. w jednym z odcinków "Maja w ogrodzie") mówiono o zaletach ściółkowania skoszoną trawą. W zeszłym roku wysypywałem korę wokół drzewek, w tym roku postanowiłem spróbować z trawą. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Trawa na zdjęciach jest dość świeża, kilka godzin po koszeniu i wysypaniu, lecz już po kilku dniach "siada" i robi się ładne kółko wokół drzewka.
Opryskałem drzewka Decisem i poobcinałem te porażone końcówki, oberwałem też liście z plamami. Drzewka są teraz "czyste".
Pytanko - jeżeli obciąłem końcówkę gałęzi ze stożkiem wzrostu, to już koniec wzrostu w tym sezonie, prawda? To, co urosło, zdrewnieje i tyle?
A jeżeli chodzi o trawę - w kilku programach ogrodniczych (m.in. w jednym z odcinków "Maja w ogrodzie") mówiono o zaletach ściółkowania skoszoną trawą. W zeszłym roku wysypywałem korę wokół drzewek, w tym roku postanowiłem spróbować z trawą. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Trawa na zdjęciach jest dość świeża, kilka godzin po koszeniu i wysypaniu, lecz już po kilku dniach "siada" i robi się ładne kółko wokół drzewka.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Mimo że obciąłeś końcówki, jeszcze zdążą wyrosnąć nowe, co do trawy, to miałem na myśli nie, że nie ściółkuje dobrze, tylko że teraz mogą być w niej zarodniki grzyba, bo na liściach miałeś widocznego parcha i coś jakby plamistość, dlatego pisałem o oprysku score/topsin. Mszyce to jedno, a choroby grzybowe to druga sprawa która zawitała na jabłonkach, mszyce też mogły przynieść jakąś chorobę.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli zależy Ci na młodym pędzie (skoro już urósł - bo to młode drzewka) - to wystarczy poobrywać uszkodzone liście a pęd może zostać, mszyce zwykle specjalnie go nie uszkodzą. Oczywiście jeszcze urosną przez lato.
Z trawą uważaj, bo lubi zagniwać w grubszej wartstwie. Musi być sucha by jej użyć na ściółkę, wilgotna stanowi pożywkę dla grzybów. Warto może przerzucić te kupki...

Z trawą uważaj, bo lubi zagniwać w grubszej wartstwie. Musi być sucha by jej użyć na ściółkę, wilgotna stanowi pożywkę dla grzybów. Warto może przerzucić te kupki...

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

Uploaded with ImageShack.us
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Coś je liście. Małymi ślimaczkami się nie przejmuj, rozejrzyj za gąsienicami ewentualnie. Są też szkody od mszyc lub przędziorków - to takie milimetrowej wielkości, da się też zobaczyć. Z bliska
Można chronić drzewo opryskiem ale to wiosną ma sens. Zanim liście oberwą od szkodników. Te liście i tak już niedługo pożyją, teraz bym się nie przejmował. Jak drzewko mizernie rośnie to o glebę zadbać - nawozić, może i podlewać by się zdało.

Można chronić drzewo opryskiem ale to wiosną ma sens. Zanim liście oberwą od szkodników. Te liście i tak już niedługo pożyją, teraz bym się nie przejmował. Jak drzewko mizernie rośnie to o glebę zadbać - nawozić, może i podlewać by się zdało.

- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
@up:
ja to widzę tak : kaptan plus + mospilan , potem coś na przędziorka , albo coś na robaki ( mospilany i im podobne lub fosforoorganiczna stanowcza trucizna ) a potem ze 2x ciecz kalifornijska .
@bina12 nie ma dziwnych zmian na korze drzewek jakiś zapniecia , suche miejscami ??? nie mają drzewka zbyt mokro?
ja to widzę tak : kaptan plus + mospilan , potem coś na przędziorka , albo coś na robaki ( mospilany i im podobne lub fosforoorganiczna stanowcza trucizna ) a potem ze 2x ciecz kalifornijska .
@bina12 nie ma dziwnych zmian na korze drzewek jakiś zapniecia , suche miejscami ??? nie mają drzewka zbyt mokro?
kolekcjoner smaków
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Witam, na mojej rocznej jabłonce szampion listka stały się mocno poszarzałe i błyszczące, wręcz srebne, czyżby to była srebrzystość liści? A jeśli tak to co mam zrobić z takim drzewkiem, wyciąć i zastąpić nowym czy może udałoby się ją jakoś uratować?
Pozdrawiam, Anita:)