Mały sucholubny zbiorek

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek

Post »

Bardzo przyjemne w oglądaniu kwiaty i ich kolory ;:63 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo ! Jednak nie wszystkie pąki na Twoich Gymnocalycium odpadły.
Pięknie Ci zakwitły,a szczególnie G. friedrichii.Mój ma kwiat dużo jaśniejszy.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

sokolica pisze:Jacku, Lena dziękuję. Lenko, a kiedy pooglądamy Twoje rośliny? ;:224
Madziu, powoli zbieram się w sobie :wink: Muszę porobić trochę foteczek. Tak prawdę powiedziawszy to dopiero w tym roku odkryłam piękno kaktusików. Tyle lat stały rozsiane po całym domu, a ja jakoś nie zwracałam na nie uwagi. No, ale to się zmieniło, oczywiście w dużej mierze dzięki FO. Zresztą sama wiesz, że dzięki forum i jego użytkownikom posiadacz jednego kaktusa po pewnym czasie zamienia się w "kaktusowego maniaka" :lol: Oczywiście wszyscy wiedzą jak to działa ;:109
sokolica pisze: Po raz drugi zakwitł Gymnocalycium friedrichii. Kwiatek nieco mniejszy niż poprzedni.

Obrazek
Obrazek

Zebrał się także Gymnocalycium damsii

Obrazek
ObrazekObrazek
Madziu i jeszcze pochwały za świetne zdjęcia ;:63 Miło się ogląda.
Ps. Mój G. damsii zasuszył pączki.. ale na szczęście mogę kwiatuszka obejrzeć u Ciebie :tan
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Marianie pewnie że nie wszystkie zaschły, ale więcej padło niż zostało :( Absolutnym rekordzistą w zasuszaniu pąkow jest G. baldianum. Co wypuścił pąka, to go zasuszył. I tak z sześć razy :lol: Już nie wierzę, że w tym sezonie da radę zakwitnąć. Zwłaszcza, że obecny pąk (3mm) nie rusza z miejsca od dłuższego czasu. Tak samo było z poprzednimi.

Lena więc dla Ciebie jeszcze raz G. damsii w pełnym rozkwicie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I taki dziwny podłużny pączuś...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

sokolica pisze:
Marianie pewnie że nie wszystkie zaschły, ale więcej padło niż zostało :( Absolutnym rekordzistą w zasuszaniu pąkow jest G. baldianum. Co wypuścił pąka, to go zasuszył. I tak z sześć razy :lol: Już nie wierzę, że w tym sezonie da radę zakwitnąć.
coś jest nie tak , musisz drogą obserwacji wyczaić co :?: , ja gdzieś zamieszczałem fotki tego gymno , rozwijało kwiat nieprzerwanie przez kilka dni i nawet wyraźna zmiana koloru była widoczna z czerwonego na różowy , tym bardziej że inne gymno zachowują się podobnie choc może nie tak drastycznie :idea: (chodzi o zasychanie pąków). Na pewno ten czynnik który powoduje zasychanie kwiatów będzie miał wpływ na rozwój roślin , dodam gorszy rozwój , obserwuję Twój wątek regularnie choć rzadko daje znać ;:7 , wiele to rosliny nowe , mają dość siły od hodowcy od którego je nabyłaś ale "to coś niekorzystnego" na pewno odbije sie na ich wzroście w późniejszym czasie.Ja obstawiam za skąpe podlewanie, choć po przesadzeniu trzeba z tym ostrożnie.
Bywa jeszcze cos takiego jak skłonność osobnicza, jedne kwitną regularnie inne wcale, może ten typ baldianum tak ma , ale skoro już wypuszcza pąki to powinien je rozwinąć.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Magda - dawno do Ciebie nie zaglądałam - a przecież Gymnocalycium wielbię platonicznie - z przyjemnością nadrobiłam zaległości i jestem pod tym większym wrażeniem! Gymnocalycium nataliae ;:167
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Beatko ;:168

Jacku staram się wyczaić. Baldianum mam z jakiejś kwiaciarni. Był śliczny w dniu zakupu. Czyli napompowany jak piłka. Z biegiem czasu jego objętość zmniejszyła się dwukrotnie. Kwitł w ubiegłym sezonie, w tym może odchorowuje kwiaciarnianą pielęgnację. Nie wiem. Pąki usychające to tak naprawdę zalążki pąków (3-4 mm). Akurat w jego przypadku nie wchodzi w grę przestawianie, ponieważ od wyciągnięcia z zimowiska ten nie zmienił miejsca nawet na minutę.
Inny masowo ususzający pąki to G. mesopotamicum. Ale ten w maju mocno się poparzył. U pozostałych to są pojedyncze pąki, które padły. Ale u tych są też takie, które się wykształciły a nawet rozwinęły, np. pokazany wyżej friedrichii. Stracił dwa pąki, dwa rozwinął.
Pewnie macie rację, że to kwestia wody. Przy podlewaniu nie dozuję, ale gdy wypływa przez otworki, nie dolewam. No i wychodzi tej wody mało. Także suche powietrze. Mogę rozpylać mgiełkę nad roślinami, jeśli to coś pomoże. Albo po prostu spryskiwać co jakiś czas.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Pochwalę gymnole , ale nie trzeba ich chwalić bo mają dobrą właścicielkę która zapewne niedługo dokupi im kompanów :twisted:
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

sokolica pisze: Baldianum mam z jakiejś kwiaciarni. Był śliczny w dniu zakupu. Czyli napompowany jak piłka.
Dokładnie 2 lata temu też kupiłem G.baldianum w kwiaciarni.Też był zieloniutki i taki napompowany.
Przesadziłem i wystawiłem na słońce.Wtedy zaczął się zmieniać.Do dziś kwitnie bez problemu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
po zakupie ; po 2 tygodniach ; po 5 tygodniach ; dzisiaj.

To samo było z Notocactus uebelmannianus kupionym we wrześniu ub.roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
po zakupie ; po przesadzeniu ; po 2 miesiącach ; dzisiaj.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze mają u Ciebie!
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marianie to ja nawet nie muszę już pokazywać mojego badianum. Cała metamorfoza przebiegła podobnie jak u Ciebie, o ile nawet nie skurczył się bardziej. Nawet lepiej teraz wygląda, a że utrzymać pąków nie chce...trudno.
banditoo pisze:Pochwalę gymnole , ale nie trzeba ich chwalić bo mają dobrą właścicielkę która zapewne niedługo dokupi im kompanów :twisted:
Nie licz na to w najbliższym czasie :twisted: Twoje życzenia odnośnie pogody nie spełniły się, na szczęście. Inna sprawa, że to co mnie interesuje jest w tym sezonie nieosiągalne. Chyba, że dostanę to w innym miejscu. Np jeśli uda mi się pojechać do Chrudimia.

Kolejny kwiatek, ale chyba jeden z ładniejszych u gymno. Przynajmniej mi podoba się bardzo ;:173 Ma taki niebanalny kolor, bardziej intensywny, niż na zdjęciach, jakie widziałam w sieci.

Gymnocalycium morroense TOM 07-179

Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

no kwiatek naprawdę ma fajny kolorek
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 18:20

Post »

Kolor kwiatka rzeczywiście bardzo ciekawy. Ja chciałam jednak nawiązać do innej kwestii. Jeśli chodzi o gatunki Gymnocalycium to korzystam ze strony http://www.gymnocalycium.org/lista_gatunkow.html i zazwyczaj wszystko odnajduję. Większość Twoich gymno na próżno tam szukać :? To jakieś nowości?
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Trzeba przyznać, kwiat G. damsii otworzył się na całego, fajnie wygląda. G. friedrichii ładny, mocny kolor, G. morroense też nieźle się prezentuje.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Magda, u Ciebie co jeden to piękniejszy! ;:138
sokolica pisze:Ma taki niebanalny kolor, bardziej intensywny, niż na zdjęciach, jakie widziałam w sieci.
To chyba jedno z najwspanialszych uczuć w naszym hobby: rozpierająca nas duma, że kupiliśmy roślinę, która w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”