Mały sucholubny zbiorek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Bardzo przyjemne w oglądaniu kwiaty i ich kolory
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo ! Jednak nie wszystkie pąki na Twoich Gymnocalycium odpadły.
Pięknie Ci zakwitły,a szczególnie G. friedrichii.Mój ma kwiat dużo jaśniejszy.
Pięknie Ci zakwitły,a szczególnie G. friedrichii.Mój ma kwiat dużo jaśniejszy.
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Madziu, powoli zbieram się w sobiesokolica pisze:Jacku, Lena dziękuję. Lenko, a kiedy pooglądamy Twoje rośliny?![]()

Madziu i jeszcze pochwały za świetne zdjęciasokolica pisze: Po raz drugi zakwitł Gymnocalycium friedrichii. Kwiatek nieco mniejszy niż poprzedni.
Zebrał się także Gymnocalycium damsii
![]()

Ps. Mój G. damsii zasuszył pączki.. ale na szczęście mogę kwiatuszka obejrzeć u Ciebie

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Marianie pewnie że nie wszystkie zaschły, ale więcej padło niż zostało
Absolutnym rekordzistą w zasuszaniu pąkow jest G. baldianum. Co wypuścił pąka, to go zasuszył. I tak z sześć razy
Już nie wierzę, że w tym sezonie da radę zakwitnąć. Zwłaszcza, że obecny pąk (3mm) nie rusza z miejsca od dłuższego czasu. Tak samo było z poprzednimi.
Lena więc dla Ciebie jeszcze raz G. damsii w pełnym rozkwicie.

I taki dziwny podłużny pączuś...

Marianie pewnie że nie wszystkie zaschły, ale więcej padło niż zostało

Lena więc dla Ciebie jeszcze raz G. damsii w pełnym rozkwicie.

I taki dziwny podłużny pączuś...

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
coś jest nie tak , musisz drogą obserwacji wyczaić cosokolica pisze:
Marianie pewnie że nie wszystkie zaschły, ale więcej padło niż zostałoAbsolutnym rekordzistą w zasuszaniu pąkow jest G. baldianum. Co wypuścił pąka, to go zasuszył. I tak z sześć razy
Już nie wierzę, że w tym sezonie da radę zakwitnąć.

Bywa jeszcze cos takiego jak skłonność osobnicza, jedne kwitną regularnie inne wcale, może ten typ baldianum tak ma , ale skoro już wypuszcza pąki to powinien je rozwinąć.
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Magda - dawno do Ciebie nie zaglądałam - a przecież Gymnocalycium wielbię platonicznie - z przyjemnością nadrobiłam zaległości i jestem pod tym większym wrażeniem! Gymnocalycium nataliae 

- sokolica
Dziękuję Beatko
Jacku staram się wyczaić. Baldianum mam z jakiejś kwiaciarni. Był śliczny w dniu zakupu. Czyli napompowany jak piłka. Z biegiem czasu jego objętość zmniejszyła się dwukrotnie. Kwitł w ubiegłym sezonie, w tym może odchorowuje kwiaciarnianą pielęgnację. Nie wiem. Pąki usychające to tak naprawdę zalążki pąków (3-4 mm). Akurat w jego przypadku nie wchodzi w grę przestawianie, ponieważ od wyciągnięcia z zimowiska ten nie zmienił miejsca nawet na minutę.
Inny masowo ususzający pąki to G. mesopotamicum. Ale ten w maju mocno się poparzył. U pozostałych to są pojedyncze pąki, które padły. Ale u tych są też takie, które się wykształciły a nawet rozwinęły, np. pokazany wyżej friedrichii. Stracił dwa pąki, dwa rozwinął.
Pewnie macie rację, że to kwestia wody. Przy podlewaniu nie dozuję, ale gdy wypływa przez otworki, nie dolewam. No i wychodzi tej wody mało. Także suche powietrze. Mogę rozpylać mgiełkę nad roślinami, jeśli to coś pomoże. Albo po prostu spryskiwać co jakiś czas.

Jacku staram się wyczaić. Baldianum mam z jakiejś kwiaciarni. Był śliczny w dniu zakupu. Czyli napompowany jak piłka. Z biegiem czasu jego objętość zmniejszyła się dwukrotnie. Kwitł w ubiegłym sezonie, w tym może odchorowuje kwiaciarnianą pielęgnację. Nie wiem. Pąki usychające to tak naprawdę zalążki pąków (3-4 mm). Akurat w jego przypadku nie wchodzi w grę przestawianie, ponieważ od wyciągnięcia z zimowiska ten nie zmienił miejsca nawet na minutę.
Inny masowo ususzający pąki to G. mesopotamicum. Ale ten w maju mocno się poparzył. U pozostałych to są pojedyncze pąki, które padły. Ale u tych są też takie, które się wykształciły a nawet rozwinęły, np. pokazany wyżej friedrichii. Stracił dwa pąki, dwa rozwinął.
Pewnie macie rację, że to kwestia wody. Przy podlewaniu nie dozuję, ale gdy wypływa przez otworki, nie dolewam. No i wychodzi tej wody mało. Także suche powietrze. Mogę rozpylać mgiełkę nad roślinami, jeśli to coś pomoże. Albo po prostu spryskiwać co jakiś czas.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Pochwalę gymnole , ale nie trzeba ich chwalić bo mają dobrą właścicielkę która zapewne niedługo dokupi im kompanów 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Dokładnie 2 lata temu też kupiłem G.baldianum w kwiaciarni.Też był zieloniutki i taki napompowany.sokolica pisze: Baldianum mam z jakiejś kwiaciarni. Był śliczny w dniu zakupu. Czyli napompowany jak piłka.
Przesadziłem i wystawiłem na słońce.Wtedy zaczął się zmieniać.Do dziś kwitnie bez problemu.

po zakupie ; po 2 tygodniach ; po 5 tygodniach ; dzisiaj.
To samo było z Notocactus uebelmannianus kupionym we wrześniu ub.roku.

po zakupie ; po przesadzeniu ; po 2 miesiącach ; dzisiaj.
- sokolica
Marianie to ja nawet nie muszę już pokazywać mojego badianum. Cała metamorfoza przebiegła podobnie jak u Ciebie, o ile nawet nie skurczył się bardziej. Nawet lepiej teraz wygląda, a że utrzymać pąków nie chce...trudno.
Twoje życzenia odnośnie pogody nie spełniły się, na szczęście. Inna sprawa, że to co mnie interesuje jest w tym sezonie nieosiągalne. Chyba, że dostanę to w innym miejscu. Np jeśli uda mi się pojechać do Chrudimia.
Kolejny kwiatek, ale chyba jeden z ładniejszych u gymno. Przynajmniej mi podoba się bardzo
Ma taki niebanalny kolor, bardziej intensywny, niż na zdjęciach, jakie widziałam w sieci.
Gymnocalycium morroense TOM 07-179

Nie licz na to w najbliższym czasiebanditoo pisze:Pochwalę gymnole , ale nie trzeba ich chwalić bo mają dobrą właścicielkę która zapewne niedługo dokupi im kompanów

Kolejny kwiatek, ale chyba jeden z ładniejszych u gymno. Przynajmniej mi podoba się bardzo

Gymnocalycium morroense TOM 07-179

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
no kwiatek naprawdę ma fajny kolorek
Kolor kwiatka rzeczywiście bardzo ciekawy. Ja chciałam jednak nawiązać do innej kwestii. Jeśli chodzi o gatunki Gymnocalycium to korzystam ze strony http://www.gymnocalycium.org/lista_gatunkow.html i zazwyczaj wszystko odnajduję. Większość Twoich gymno na próżno tam szukać
To jakieś nowości?

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Trzeba przyznać, kwiat G. damsii otworzył się na całego, fajnie wygląda. G. friedrichii ładny, mocny kolor, G. morroense też nieźle się prezentuje.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Magda, u Ciebie co jeden to piękniejszy!

To chyba jedno z najwspanialszych uczuć w naszym hobby: rozpierająca nas duma, że kupiliśmy roślinę, która w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciachsokolica pisze:Ma taki niebanalny kolor, bardziej intensywny, niż na zdjęciach, jakie widziałam w sieci.