Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Bodziszków tez mam kilka , zamówiłam czerwony a przysłali niebieski ,dobrze że trochę inny od moich ,, od ciebie żałobny chyba się przyjął bo środeczek jest coraz większy ,, Jestem ciekawa co za kapustki dostałam od ciebie , po pikowałam i mają ładne pokarbowane listki .. Tylko nie wiem czy to do jedzenia czy dekoracyjne , nie wiem gdzie ich mam posadzić ,na warzywniku czy na rabatkach .. Liliowce i lilie zaczynają i u mnie ładnie kwitnąc ,szkoda tylko że taki upał i nawet jednego dnia nie wytrzymują .. ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marzenko, ja też bardzo lubię lilie i liliowce. Z roku na rok jest ich coraz więcej.

Grażynko, już się pogubiłem, co pokazywałem a czego nie :oops: Zacząłem przygotowywać serię pięciorników ale zorientowałem się, że wcześniej kwitnące już były. Zatem coś innego dziś.

Alu, ja mam dostęp do irysów ensata i skoro mówisz, że bezproblemowe, to zainteresuję się, gdy będę u tego kolekcjonera na Śląsku. A do siebie zapraszam :!:

Monia, dzięki :) Właśnie jestem na etapie przesadzania host, to i z kokoryczami zrobię porządek.

Reniu, z irysami nie mam dużego problemu i rosną bardzo szybko. W niektórych miejscach powinienem zastosować Twoją metodę "co drugi wystąp!" :lol:

Janko, chyba zapomniałem Ci powiedzieć, że dołożyłem Ci flance jarmużu. Jak najbardziej na warzywniak i do jedzenia ;:108
Cieszę się, że bodziszki rosną 8-) Żałobny obficie się sieje.

Czasu mało i na robienie zdjęć i na ich wstawianie. Od kilku dni próbuję przygotować kilka i nareszcie mi się udało. Dziś będą rośliny cebulowe. Ale rozpocznę pustynnikami, bo mam tylko dwa i trzeba je do czegoś doczepić :lol:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na powitanie lata pierwsza lilia
Obrazek

Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Cudny portret pustynnika w niespotykanym, ni to pomarańczowym - ni to łososiowym kolorze :D
Taki właśnie kwitnący szczypiorek - allium schoenoprasum, jak u Ciebie nie nazwany mam z nasion.
Ciekawy dzwoneczek - ixiolirion.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacek, Czosnek Ivory Queen i kazachstański piękne - u mnie już przekwitły, ale świetnie się trzymały. W tym roku posadzę więcej ;:173 Wciąż kwtnie Gladiator,super komponuje się z liliami i ostróżkami ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku moje pustynniki wygniły wiosną, a miałam wielkie kępy .
Jeżeli chodzi o irysy ensata to mnie w tym roku zginął ten najładniejszy .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, wielkie dzięki :!:
Pustynnik w zasadzie jest pomarańczowy. Na zbliżeniu wydaje się jaśniejszy.
Cieszę się, że podałaś mi prawidłową nazwę szczypiorku, bo nie chciało mi się szukać 8-)
Ixiolirion w tym roku słabo kwitł.

Kasiu, czosnki są ładne i niezawodne. Zaniedbałem trochę czosnek główkowaty i zarosły go piwonie i też zapomniałem zrobić zdjęcie jego ciekawej odmiany 'Hair'. Całkiem ładnie zakwitł.

Geniu, zauważyłem, że najwięcej pustynników wygniwa wiosną, gdy puszczają pędy. Żółty miał 3, a ostał się tylko jeden. Ale cieszę się z tego, co kwitnie 8-)
Za irysami ensata będę się rozglądał.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jacku, odmiana Hair jest nieprzeciętna, wrzuciłam foty u mnie kilka dni temu. Czosnek główkowaty (błękitny) wciąż kwitnie - ja posadziłam go razem z liliami, pięknie się uzupełniają ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku prześliczne portrety, czosnki niesamowite , a i szczawiki takie pełne uroku kruszynki :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku widać,że i Czosnki też mają sie dobrze u Ciebie
- mnie męczy podatność ich liści na choroby grzybowe a szczególnie tych wysokich.
Szczawiki mamy prawie identyczne ale cosik inaczej sie nazywają - Deppego ;:108
ale ten drugi bardzo podobny do Twojego Oxalis regnellii atropurpurea u mnie nazywa się Oxalis triangularis ssp. triangularis (Szczawik trójkątny).
Ciekawe czym sie różnią bo na fotkach jakby te same.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja swojego szczawika bordowego też nazwałam tak jak Krysia,
ale nazwy nie jestem pewna,pobrałam z internetu.
Też jestem ciekawa,czym się różnią.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, czosnek 'Hair' sprawdził się i kwitnie równie obficie jak gatunek. Jak się rozrośnie, te jego włosy w masie będą jak czuprynka :wink:

Agnieszko, szczawiki kruche ale niezwykle żywotne. Co roku sadzę je do nowej ziemi, a stara idzie pod inne rośliny. I jak jakaś cebulka się zawieruszy - wyrośnie z pewnością. Rosną mi więc szczawiki w daturach i innych tarasowcach :)

Krysiu, u mnie liście czosnków są niewidoczne więc ich wyglądem się nie przejmuję. Jedyny, na których liściachmi zależy to czosnek karatawski.
Sprawdziłem szczwiki: oxalis regnellii atropurpurea i oxalis triangularis ssp. triangularis to ta sama roślina, a nazwy są synonimami 8-)

Aniu, tak jak napisałem powyżej - to synonimy 8-)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Poszperałam trochę w encyklopediach i faktycznie do tego Szczawika obie nazwy są używane.
A ... sprzedawana w kwiaciarniach to już całkiem inna marketingowa nazwa więc mamy kolorowy zawrót głowy.
Jacek - mam pytanie w temacie czosnków tych dużych - kwitnie u mnie w tej chwili fioletowa kula ( str. 50 w moim wątku) , jest podobna do tych jakie sa u olbrzymiego ale po nim śladu już nie ma bo wycinam pędy z nasionami do kompozycji w wazonie.
Jaka to może być odmiana - dostałam w mieszance z innymi czosnkami od ogrodnika bez opisu.
Skorzystam z Twego sposobu sadzenia ich za innymi tak aby zakryły brzydkie liście.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :!: Synonimy bywają mylące, o nazwach potocznych czy wymyślanych przez producentów nie wspomnę, bo to często śmietnik językowy i tyle. A ja lubię konkretne i jednoznaczne nazwy. A czasem i łacina nie jest tak jednoznaczna. Na pewno jednak lepsza niż nazwy polskie i tego się trzymam.
Co do czosnku - odpowiedziałem u Ciebie. Czosnki olbrzymie sadzę na drugim planie i wyrastają jakby z piwonii. Inne mniejsze tak nie przeszkadzają. Na dużych rabatach zawsze coś ma uschnięte liście, np zimowity szpeciły przez pewien czas ale już wyschły całkiem i nie widać tego.

W kolejce do pokazania czekają dzwonki. Przemknął już wprawdzie szerokolistny ale prawdziwe szaleństwo dzwonków to przełom czerwca i lipca. Nawet nie jestem w stanie tego ogarnąć i wszystkiego obfocić. Dopiero w katalogu widzę, o których zapomniałem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dzwoneczki.....te to mogę podziwiać bez końca....prześliczne są i jak zawsze u Ciebie od razu piękna kolekcja :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jacku wreszcie mam coś co Ty masz, to są oba szczawiki. mam ten z bordowymi liśćmi i ten zielono-bordowy. Powiedz, proszę, Ty je na zimę do domu zabierasz? Do tej pory miałam tylko bordowy i zawsze w domu był, dopiero tego lata na podwórku jest. A ten drugi to latosi nabytek i do donicy zadołowałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”