Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chwastnica jednostronna

Post »

koliplus - witaj i przykro mi, że w takich okolicznościach. No masz ją niestety.
na początku rzeczywiście to trawsko rośnie wszerz, a nie w góre, ale to tylko na poczatku, bo potem rośnie w góre takimi twardymi wąsami i wiechciami. Tnij i czekaj. Ja dzisiaj po skoszeniu wczorajszym miałam prawie cudny trawnik. Czyli DA SIĘ!

Tak jak pisal Ogrod 2000 daj trawie nieco przeschnąć - czyli bez podlewania do czasu jak zobaczysz, że chwastnica schnie - ona schnie znacznie szybciej niż te szlachetne odmiany. Cały czas koś krótko, możesz w dziury po wyrwanej chwastnicy sypać piach, to zawsze pomoże przy takim podłozu, wywrywaj jak możesz, ile mozesz, ale ona i tak uschnie. To potrwa ok. miesiąca.

Jak po koszeniu zobaczysz, że trawa jest bardziej biała niż zielona, zacznij lać wodę kropelkowo z deszczownicy, naprawdę dużo, ok. 1m sześciennego na 150 m trawnika - woda wnika do ok. 15 cm w głąb, wtedy system korzeniowy dobrej trawy zaczyna żyć na nowo i zaczyna zarastać dziury i chwastnicę.
Ja nie jestem żadnym ekspertem, ale dzielę się doświadczeniem z wygranej wojny z chwastnicą. Byłam załamana stanem mojego trawnika, dzisiaj leżałam na miekkiej, zielonej trawce .....
koliplus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2012, o 13:46

Post »

Zapowiadają upalne dni więc od jutra przestaję podlewać - mam nadzieję że trawnik to przeżyje...
Dzięki.

--
Pozdrawiam
Debra
200p
200p

Post »

koliplus - przeżyje, nikt nie podlewa miejskich trawników, a wyglądają całkiem nieźle :D Staraj się w tym czasie oszczędzać trawnik - tzn. żadnych psów, mało chodzenia, itp.
Piotradm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam trawnik ma 9 lat i postanowił w końcu doprowadzić do stanu trawnika.
Doczytałem na forum iż jestem szczęśliwy posiadaczem chwastnicy. Moja gorąca prośba do użytkowników forum mających doświadczenie w tej materii.
Czy z dołączonych zdjęć jest sens podjąć walkę z chwastem na zasadzie porad z forum( niskie koszenie, piasek, wyrywanie, wertykulacja) czy w moim przypadku przekopać i zasiać na nowo.

Obrazek Obrazek Obrazek
Debra
200p
200p

Post »

Piotradm - szczerze powiem, wygląda to bardzo źle :( . Może podejmij próbę i przez parę tygodni walcz - zobacz jakie będą efekty. Tylko nie za długo, bo jeżeli miałbys zakładac nowy trawnik jeszcze w tym roku, to powinieneś zacząć w sierpniu najpóźniej.
A jak zima będzie ciężka, to nie wiadomo co z trawnikiem na wiosnę :D
Ja bym w tym roku walczyła o uzdrowienie trawnika, a jeśli wszystkie środki zawiodą, to nowy trawnik na wiosne.
Piotradm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2012, o 12:20

Post »

No to powalczymy najpierw a trawnik to pewnie na wiosnę.
Żałuje że wcześniej się tym nie zajęliśmy, ogrodowi fachowcy tłumaczyli nam że to gatunek trawy.( w sumie też tak można ją traktować:) )
Debra
200p
200p

Post »

Piotradm - myslę, że to słuszna strategia. No i nie da sie ukryć, że chwastnica to trawa, tylko czy akurat najbardziej pożądana na trawniku :;230
raptor99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 13:13

Post »

Ja ponad miesiąc temu posiałem przy domu trawę gazonową firmy Polgrass na obszarze ponad 1000m2. Niestety nie wiedziałem, że to chwasty rosną i obecnie mam więcej chwaśnicy niż trawy.

Proszę o pomoc czy środek PUMA UNIWERSAL pomoże ? Czy ktoś już stosował ten środek ?

Dzwoniłem na pomoc techniczną producenta, to stwierdzili, żeby wypróbować ten środek na małej powierzchni i przetestować bo może pomóc.

Obecnie jestem załamany bo dużo pieniędzy zostało wydane na trawę. Ręczne wyrywanie chwastu odpada na takim obszarze, bo bym w 10 lat tego nie zrobił.

Środek jest skuteczny na ten chwast, a nie szkodzi ponoć nasionom traw (kostrzewina itp...)

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić mi skuteczność tego środka ??
Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Krzysiek
Kopernik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2012, o 11:55

Post »

Cześć jestem nowy, ale widzę, że ze starym problemem.
Z trawnikiem ruszyliśmy pod koniec maja. Właściwie jeszcze do końca trawnik nie został założony, a już pojawiła się na niej ONA - Chwastnica. Przeczytałem całą dyskusję i podjąłem decyzję - WALCZĘ. Pierwsza batalia od dziś. Skoszę nisko, "podziurawię" podłożę, zasieję piaskiem i usiądę z boku aby nie przeszkadzać. W przerwie siedzenia trochę tego dziadostwa powyrywam i odpocznę. Czy moja strategia jest odpowiednia? A jeszcze pozwolę sobie zapytać o środek STOMP 330EC - WARTO w to wchodzić?
raptor99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 13:13

Post »

Wcześniej w tym temacie już ktoś się wypowiedział, że środek Stomp również zniszczył trawę, więc odpada.
Ja zastanawiam się nad PUMĄ ale czy ktoś może to stosował ?
ppapro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2012, o 11:51

Trawy z Iławy - co to wyrosło?

Post »

Witam,

Dwa tygodnie temu zasiałem "Murawę sportową z iławy" i niestety kompletnie nie wyglada to jak trawnik. Czy ktos z forumowiczów jest w stanie wytłumaczyć mi co się tutaj stało? Co dalej z tym robić ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Re: Trawy z Iławy - co to wyrosło?

Post »

O masz ci los :shock: . Czy ziemia była świeżo nawieziona pod ten trawnik? Bo to może w niej były nasiona...
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Komosa - łatwy chwast do zwalczenia , każdy preparat na dwuliścienne da radę
lukas99921
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2012, o 20:39

Post »

Wydaje mi się, że chyba cię oszukali z tą trawą.
ciapino
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 22:22

Post »

Witam,

Dołączam się duchowo i fizycznie do Was. Walczę z tym dziadostwem. Jestem dziś po 2 godz. wyrywaniu tego okazu. Zrobiłem błąd bo 2 dni temu nawoziłem trawnik azotem. Teraz tylko czekam co będzie się działo po intensywnym podlewaniu. Może nie będzie tak źle. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”