Kompostownik jaki?Z czego?Jak zbudować?
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kompostownik
Posiadam cztery kompostowniki -dwa na bieżące odpadki ,jeden z ubiegłorocznymi i jeden z dwuletnimi i nie mam żadnych much,komarów. Podobnie jak 'tadziop' zauważyłam nieco mniej przyjemny zapach ze skoszonej trawy ale to kwestia 2-3 dni.
Kompostowniki mam odkryte.
Kompostowniki mam odkryte.
A podsuszacie trawę przed wrzuceniem jej do kompostownika?
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Nic nie podsuszam no bo niby jaki cel?
Wrzucam prosto z kosiarkowego kosza.
Swoje kompostowniki starałam się umiejscowić w mało widocznym ale dostępnym i zacienionym miejscu.
Swoje kompostowniki starałam się umiejscowić w mało widocznym ale dostępnym i zacienionym miejscu.
Chodzi ponoć o to żeby ta mokra trawa nie zbiła się w gnijącą od dołu, śmierdzącą papkę która uniemożliwi (przynajmniej na jakiś czas) dopływ powietrza do bakterii. Mówili o tym kiedyś w roku w ogrodzie i pisali w którymś z pism ogrodniczych.nirali pisze:Nic nie podsuszam no bo niby jaki cel?
Sam też tak nie robię więc myślałem, że może ktoś.....
-
- 50p
- Od: 21 maja 2012, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No i w końcu znalazłam czas.
Kompostowniki z nasadzonymi dyniami i cukinią.
Dodam jeszcze że używam środka do przyspieszania kompostowania, roślinom nasadzonym nie szkodzi.
A trawy mam zawsze najwięcej w kompostownkach.

A tutaj wkopaliśmy kawałek rury (na budowie czasami można znaleźć niepotrzebną) i posadziłam kwiatki które jakby nie rura to się rozchodziły po ogrodzie

Kompostowniki z nasadzonymi dyniami i cukinią.
Dodam jeszcze że używam środka do przyspieszania kompostowania, roślinom nasadzonym nie szkodzi.
A trawy mam zawsze najwięcej w kompostownkach.

A tutaj wkopaliśmy kawałek rury (na budowie czasami można znaleźć niepotrzebną) i posadziłam kwiatki które jakby nie rura to się rozchodziły po ogrodzie

Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
Kompostownik jaki?Z czego?Jak zbudować?
Od dłuższego czasu noszę się z pewnym pomysłem, otóż: czy paletopojemnik 1000 litrów sprawdzi się jako kompostownik do pozyskiwania czystej gnojówki? Plan mam taki aby do pojemnika wrzucać to co się wrzuca do kompostownika i zalewać go wodą a po przegniciu odkręcać dolny zawór i spuszczać w miarę czystą gnojówkę do podlewania. Bo na chwilę obecną robię tak, że wrzucam trawę do wiadra zalewam wodą i po kilkunastu dniach mam gnój, jednak jego użycie jest dość problematyczne bo nie położę go pod np. wysypane korą tuje, ani pod inne roślinki bo - zabrzmi to może wstrętnie - pies uwielbia to wyjadać i trudno go powstrzymać. A czystą rozcieńczoną gnojówką można podlać wszystkie rośliny łącznie z trawnikiem. Czy mój pomysł się sprawdzi?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Re: Paletopojemnik jako kompostownik
Ciekawy pomysł. Tylko czy ten kranik nie będzie się zapychał?
Re: Paletopojemnik jako kompostownik
Coś tam poleci na początku,ale potem sie zatka.Ja miałem coś takiego kiedyś tylko do wody,ale ,że stało to koło drzew to zachodziło glonami i był potem mały problem musiałem to wszystko wyczyścić bieżącą wodą i poleciało.A tutaj możesz mieć po czasie większy problem bo jak wyczyścisz ? Chyba,że od samego początku będziesz to rozdrabniać i wtedy po wszystkim wyczyścisz wodą pod ciśnieniem wtedy tak ma to sens.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Kompostownik - jak dobrać.
Witam, niedawno zakupiłem działke o pow. okolo 650 m2. nie mam tam niestety kompostownika. jak dobrac wielkość i z jakiego materiału najlepiej aby byl zrobiony ( mysle o drewnianym o wymirach 90x90 x70 ) czy to dobty pomysł
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: jak dobrać kompostownik
Zamiast mercedesa kupa zielska
Kompostownik jaki kupić?
Witam
Na rynku jest wiele modeli kompostownika
Jak uważacie - czy lepiej kupić dobrej klasy plastikowy czy tańszy drewniany ?
https://www.google.pl/search?hl=pl&tok= ... tAa484CwBw
Jeszcze jedno pytanie - jak duży powinien być kompostownik ?
Mam ok 200 m2 trawnika oraz sporo drzew iglastych i trochę liściastych
Pozdrawiam
T
Na rynku jest wiele modeli kompostownika
Jak uważacie - czy lepiej kupić dobrej klasy plastikowy czy tańszy drewniany ?
https://www.google.pl/search?hl=pl&tok= ... tAa484CwBw
Jeszcze jedno pytanie - jak duży powinien być kompostownik ?
Mam ok 200 m2 trawnika oraz sporo drzew iglastych i trochę liściastych
Pozdrawiam
T
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co do trawy to z ok. 200m kw. możesz mieć z jednego koszenia w zależności jak wysoka trawa jest koszona ale będzie tego z 60-100 Litrów.
Jak kupisz środek przyspieszający kompostowanie nawet najtańszy to szybko trawa będzie znikać.
Co do liści drzew liściastych objętościowo nie wiem ile tego może być. Ja np. z drzew od swoich sąsiadów mam jesienią bardzo dużo liści licząc workami 100 L to spokojnie 4 worki takie mam plus do tego igliwie spod tuj swoich, które prosto na pryzmę wyrzucam ale licząc objętościowo taczkami to z 8 taczek po średnio 50-70L więc jest to jakaś obrazowa wielkość.
Liście np. dębowe będą dłużej się rozkładać.
Dodam, że drzew i krzewów spod, których wygrabiam mam na oko z 100.
Jak kupisz środek przyspieszający kompostowanie nawet najtańszy to szybko trawa będzie znikać.
Co do liści drzew liściastych objętościowo nie wiem ile tego może być. Ja np. z drzew od swoich sąsiadów mam jesienią bardzo dużo liści licząc workami 100 L to spokojnie 4 worki takie mam plus do tego igliwie spod tuj swoich, które prosto na pryzmę wyrzucam ale licząc objętościowo taczkami to z 8 taczek po średnio 50-70L więc jest to jakaś obrazowa wielkość.
Liście np. dębowe będą dłużej się rozkładać.
Dodam, że drzew i krzewów spod, których wygrabiam mam na oko z 100.
Witam
Dzięki za informacje. Wszystko się przyda.
Masz rację z tym dodatkiem. Ciekaw jestem jaki produkt jest dobry
Znalazłem coś takiego w necie - co TY na to ???????? BIO COMPOST
Może ktoś inny zna lepszy produkty ????
Pozdrawiam
T
Dzięki za informacje. Wszystko się przyda.
Masz rację z tym dodatkiem. Ciekaw jestem jaki produkt jest dobry
Znalazłem coś takiego w necie - co TY na to ???????? BIO COMPOST
Może ktoś inny zna lepszy produkty ????
Pozdrawiam
T
Na 200 metrów trawnika 350 - 400 litrów kompostownika powinno być wystarczające
Co do preparatów to zależy od tego co chcemy kompostować. Dość wydajny i uniwersalny jest HUMOBAK.
Jest też Aktywator kompostu na bazie guano - ale ten preparat najlepszy jest na jesienne zbiory liści i gałązek, gdzie naturalny azot pozwala bakteriom szybko działać.
Co do preparatów to zależy od tego co chcemy kompostować. Dość wydajny i uniwersalny jest HUMOBAK.
Jest też Aktywator kompostu na bazie guano - ale ten preparat najlepszy jest na jesienne zbiory liści i gałązek, gdzie naturalny azot pozwala bakteriom szybko działać.
Chętnie zapoznam się z regulaminem forum.