Fiołki afrykańskie - pielęgnowanie młodych sadzonek

Rośliny doniczkowe
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiedziałbym że zrobiłeś to idealnie a że na pierwszym zdjęciu widzę że listki mają już młode zawiązujące się rozetki liści to tylko patrzeć jak wyjdą z ziemi, i zaczną formować prawidłową rozetę liści, niewielkie uszkodzenie korzeni im nie zaszkodzi, będzie dobrze ale podlewaj na podstawek nie lej więcej wody z góry bo zalejesz listki (te młode) i mogą zgnić, jak nalejesz cały podstawek wody spokojnie sobie podsiąknie do korzeni sadzonek, co zaś częstotliwości podlewania sam zobaczysz jak po podlaniu ziemia zwilgotnieje po kilkudziesięciu minutach to kolejne podlewanie jak jej powierzchnia na głębokość trzech cm przeschnie.(metoda badania palcem) z czasem jak utworzą się rozety będziesz widział po ziemi i listkach że czas już podlewania.(z reguły raz na tydzień czasami dwa razy w tygodniu zależy jak ciepło i sucho masz w domu) :D
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok dzięki Przemku, to już się cieszę i zastosuję do twoich rad :D :D :D
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

C.d.

Post »

witaj, ja tez podlewałabym je gdy podłoże przeschnie i również w spodek , wychodzi to tak raz na 8 dni u mnie przynajmniej pozdrawiam
martuś
radocha
200p
200p

Post »

Fiołki w tej chwili wyglądają tak:

Obrazek

Nie wiem czy coś z tego będzie a jeśli już to najwyżej może ze dwa się uchowają :( :( :( :(
x-C-j
---

Post »

Sądzę po wyglądzie ziemi że mają za sucho. :D
radocha
200p
200p

Post »

Kurcze raz za mokro a raz za sucho :( To ja w końcu nie wiem już jak podlewać. Podlewam dopiero jak ziemia przeschnie na dośc dużej wysokości.
x-C-j
---

Post »

Podlewaj jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość 1 cm w tak małych doniczkach nie można dopuścić do takiego wysuszenia ziemi bo sadzonki uschną, nie można też zalać. :D
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

CZY mi się wydaję czy w tym pierwszym po lewej w zielonej doniczce coś zielonego próbuje sie wybić? :D
radocha
200p
200p

Post »

Tak próbuje się wybić młody listek i to będzie chyba jedyna sadzonka która się uda a ten po prawej na dole to już właściwie zgnił prawie całkiem :(
radocha
200p
200p

Post »

Witaj Milena oraz wszyscy inni zafascynowani fiołkami. Moje w tej chwili wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Oczywiście na szcęście dwa następne w doniczkach także puszczają małe listki ale jeszcze są zbyt małe aby zrobić im zdjęcia.

Będę oczywiście robił teraz zdjęcia co raz aby mieć na pamiątkę pełną dokumentację jak się rozwijały haha.

A wy możecie się juz czymś pochwalić czy nadal jeszcze nic nie ma??
milka0105
1000p
1000p

Post »

No nie :D ty szczęściarzu ! najbardziej się martwiłeś, a Tobie pierwszemu młode wyskoczyły! Naprawdę się ciesze :)
u mnie po staremu.... nic nowego, cierpliwie czekam. mam nadzieje że nie będę czekać wiecznie :]
radocha
200p
200p

Post »

No własnie wyskoczyły po przesadzeniu dopiero hehe bo się wzmocniły :) ty też swoje przesadż może to się wzmocnią. Jeden tylko padł niestety ale 4 to też dużo a poza tym ukorzeniam następne 5 listków ale tym razem we wodzie.

Albo mam inny pomysł. Spróbuj igłą wygrzebać delikatnie ziemię koło łodygi starego listka który się ukorzenił bo tam może już zobaczysz nowe pędy!! Ja mam odsłonięte i widzę już we wszystkich że są.
milka0105
1000p
1000p

Post »

Niezły pomysł !! zaraz pójdę i tak zrobię i napiszę :D
a znasz kolorki tych fiołków?
radocha
200p
200p

Post »

Tak te moje co już mają młode listki to będą mocno różowe z żółtymi środkami a te listki co ukorzeniam we wodzie teraz to będą fioletowe z żółtymi środkami oraz też różowe z żółtymi środkami. Jak wyjdą wszystkie to dam kilka kumplowi i rodzince bo nie mam tyle miejsca niestety żeby tyle trzymać w domu.

A ty zrób to delikatnie igłą odłoń ziemie wokół łodyżki liścia z przodu i zobacz czy są młode pędy bo ja myślę że są na pewno tylko pod ziemią i jeszcze nie wyszły na taka wysokość ale one pod ziemią to mają kolor bialo- przezroczysty a miejscami różowy lekko bo nie mają jeszcze chlorofilu ponieważ on będzie dopiero pod wpływem światła, wytworzy się na liściu i wtedy się zazieleni :):):):)
milka0105
1000p
1000p

Post »

Radek są !!!!!!!!!! w dwóch listkach są takie malutkie !!! :D :D :D :D ale sie ciesze :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”